SM-guld både som spelare och coach, en av herrlandslagets förbundscoacher och utsedd till Årets coach i ligan den senaste säsongen.
Snart kan 35-åringen från Norrköping addera ytterligare en tung grej på sitt cv. Mikko Riipinen är nämligen utsedd att vara årets nyårstalare i Norrköping.
– Jag fick frågan redan i augusti–september och tackade ja direkt. Det här är superärofyllt för mig. Det betyder mycket och är något jag är otroligt stolt över, säger han.
Det hörs när Riipinen lägger ut texten över sin hemstad.
– Jag älskar Norrköping från botten av mitt hjärta och allt jag kan göra för att hjälpa Norrköping att lysa kommer jag göra – var jag än är i världen. Jag tror det här är ett bra tillfälle att få chansen att berätta vad Norrköping är för mig, vad det har gett mig och hur jag kan förmedla det vidare till de som är unga i dag. De som växer upp och förhoppningsvis ser en chans att kunna bidra till vår stad på ett eller annat sätt i framtiden.
Han talar från hjärtat i intervjun och det går inte att undgå tanken att några av de där orden kommer återkomma i talet.
– Talet var tvunget att vara klart i god tid och jag har tagit lite hjälp av min sambo också, berättar Riipinen.
Blir det både basket och samhällsprat i talet?
– Jag får ju göra som jag vill men de (Norrköpings kommun) sa ju att det vore bra om det inte bara blir ett idrottstal. Talet tar avstamp i vad Norrköping är för mig och vilken stad det är att växa upp och verka i. Rubriken för talet är egentligen "Norrköping, möjligheternas stad". Det är klart att det finns ett idrottsperspektiv men det finns också ett samhällsperspektiv. Näringsliv och historia, att komma ihåg vad vi kommer ifrån. Påminna om att det är ett ställe som det går att bli framgångsrik på. Det finns många duktiga människor i Norrköping och min tanke är väl egentligen att folk ska stanna kvar i så hög grad som möjligt, eller komma tillbaka när det passar.
Crazy Pictures från filmvärlden är väl ett dagsaktuellt exempel som är kvar och vårdar Norrköping?
– Precis. Att Stadium har kvar sitt huvudkontor här är också stort och fint. Även andra företag som har växt upp här, jag tycker sånt är jättebra. Idrottare, musiker, politiker. Det är en bra plats att utvecklas på och mycket av det handlar om den inställningen som finns hos Norrköpingsborna. Att vara en arbetarstad och ha lite lokalpatriotism i sig, och att det finns mycket drivna människor här omkring.
Mikko Riipinen är en flitig besökare av ljusvandringen genom stan, men han erkänner att han inte har lyssnat på någon tidigare nyårstalare.
– Jag går alltid promenaden men det brukar bli vid jul. Jag tycker det är ett fint initiativ av kommunen att göra vår stad vacker och ljus när det är lite mörkt ute, säger han.
Hur förbereder du dig för det här? Blir det som inför en final?
– Det blir stort. Man vill göra det bra och det är ett ärofyllt uppdrag, ett av de stoltare tillfällena. Om jag ska vara ärlig är jag jättenervös faktiskt, för det betyder mycket för mig. Jag har haft föreläsningar inför mycket människor och varit inbjuden av företag och så men det här är en kontext som jag inte har varit i tidigare. Men jag har gjort ett tal som jag är nöjd med. Det känns bra i hjärtat och det är det viktigaste.
Nyårspromenaden har arrangerats i Norrköping sedan 1999, även om pandemin gjorde att de två senaste åren såg lite annorlunda ut. För ett år sedan blev det ett digitalt nyårstal från Charbel Gabro.
2022 blir det dock som vanligt igen. Mikko Riipinen och körsång sparkar igång nyårskvällen klockan 16 på Grytstorget vid Moa Martinssons staty.
Därefter är det fritt fram för den traditionsenliga ljusvandringen genom Industrilandskapet, ackompanjerat av underhållning av olika slag, fram till Tyska torget. Där blir det också underhållning, skridskouppvisning från Norrköpings Konståkningsklubb och tal från Rådhusets balkong av kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M).