Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter flytten – ska inte ske kränkningar här

De kränkningar som inträffade på riksidrottsgymnasiet i Mark ska inte få ske i Norrköping.

Kränkningar och nollningsritualer förekom på riksidrottsgymnasiet i Marks kommun. Det ska inte få hända i Norrköping.

Kränkningar och nollningsritualer förekom på riksidrottsgymnasiet i Marks kommun. Det ska inte få hända i Norrköping.

Foto: Mostphotos

Basket2022-04-05 17:31

Det var under hösten 2021 som Borås Tidning avslöjade att det förekommit kränkningar och nollningsritualer på elevboendet i Skene, där många av basketungdomarna på riksidrottsgymnasiet i Marks kommun bor.

En polisanmälan gjordes av skolledningen, sedan en film på nätet där flera äldre elever gav sig på en yngre med blöta handdukar spridits.

Men förundersökningen lades ned.

Kommunen vidtog åtgärder och startade också en internutredning om händelsen.

Häromdagen gick Svenska Basketbollförbundet så ut med beskedet att Norrköping får Marks position som riksidrottsgymnasium från och med hösten 2023 till och med 2025 vid sidan om Luleå.

– Men det är inte det som hände i höstas som ligger till grund för beslutet, säger basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till BT.

I motiveringen på förbundets hemsida står bland annat: 

"De delar som varit av särskild vikt för beslutet är sådant som kopplar an till geografi och övergripande organisation som förutsättningar för god sportslig utvecklingsmiljö".

Norrköpings kommun vill inte kommentera det som hänt i Marks kommun.

Men hävdar att välmående bland eleverna är av högsta prioritet.

– Vi har ett bemannat elevhem med god tillsyn. Vi arbetar hela tiden för att utveckla en trygg och säker miljö för våra ungdomar. Det finns elevhälsa kopplad till boendet för att vi ska kunna fånga upp – om vi får sådana signaler. Vi får fina siffror i våra trygghetsenkäter och hoppas behålla den fina kulturen, säger Camilla Rejsmar, rektor för basket- och friidrottsgymnasiet på Haga samt elevboendet där de blivande talangerna ska bo under sina år i Norrköping.

Vid Stadium arena samsas cirka 160 i elevbostäderna, bara en del av dem har idrottsanknytning.

– Vi har en elevkår som har jobbat hårt för att vi ska vara befriade från den typen av nollningskultur. Det är vi också, säger Johan Lind, samordnare och instruktör på Haga Basketgymnasiet.

Lejla Gros, sakkunnig samordnare näringslivsfrågor på utbildningskontoret, påpekar också:

– Vi får ökade krav nu när riksidrottsgymnasiet kommer, vi måste leverera. Det blir uppföljningar från både basketförbundet och Skolverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!