FIBA Europe är basketsportens högsta beslutande organ i Europa. 23 av de 50 medlemsländerna fick in en person i styrelsen – som numer leds av spanjoren Jorge Garbajosa – och en av dessa är Elisabeth Egnell, Dolphinsikon och tidigare SM-guldvinnare med klubben.
– Stort! Jag fick frågan från svenska generalsekreteraren (Fredrik Joulamo) om jag var stolt. Men jag känner nog mer att det är stort. Stort och viktigt för svensk basket. Sen är det klart att det är hedrande för mig. Det kommer att bli rolig och välinvesterad tid, säger Elisabeth Egnell som sedan november 2021 har sitt linne upphängt i Stadium Arena.
Egnell var en av blott tre kvinnor som röstades fram i mötet som hölls i München.
– Egentligen är det en jättelång resa hit för mig, som började redan 2015. Då fick jag en plats i FIBA:s Players commision. Den sista mandatperioden nu har jag suttit i det som heter Competitions commision. För ett år sedan fick jag frågan från svenska basketbollförbundet som ville nominera mig till styrelsen. Alla länder nominerar sina och i dag skedde en valprocess, berättar Elisabeth "Betten" Egnell.
Under åren inom FIBA har hon lärt känna många människor och fått full förståelse för strukturerna och organisationen. Bevisligen har Egnell gjort ett stort avtryck då hon tog sig hela vägen fram till styrelserummet.
Vilka frågor vill du framför allt lyfta upp på dagordningen?
– Jag tänkte säga ganska mycket, men den stora läxan när man jobbar med internationell idrott och politik är att det gäller att välja en kamp att fokusera extra på. Det är så pass stort och globalt så det blir per definition trögflytande. Men de frågorna jag brinner för är dambasket och hur man jobbar med beslutsfattning, kommunikation och transparens inom idrotten.
Vad gäller jämställdheten inom dambasketen i Europa går det att bättra på mycket, menar Egnell.
– Det finns mycket att slipa på. I Sverige ligger vi, som i många sammanhang, långt framme jämfört med många andra länder. Däremot inte sagt att vi är klara i Sverige. Men ser man internationellt blir det en ännu tydligare diskrepans särskilt i jämställdhetsfrågan. Det är bara att titta på hur representationen ser ut. Nu är vi tre av 23 som är kvinnor i styrelsen. Klart det finns saker att göra, säger hon.