Det är förbundets tävlingsutskott som ska rösta igenom de nya reglerna för hur spelartrupperna i SBL dam ska utformas, men det mesta talar för att serieföreningens förslag blir verklighet.
I så fall kommer klubbarna till nästa säsong, 2023/24, endast tillåtas ha fyra utländska spelare – dock maximalt tre från icke EU-länder.
2024/25 blir kvoten också fyra – men max två från icke EU-länder.
Förslaget är inte okontroversiellt och kritikerna menar till exempel att storstadsklubbarna – med fler svenska spelare att välja på i sina upptagningsområden – kommer att gynnas, att risken är stor att gapet mellan toppen och botten ökar och att reglerna till och med kan hota småklubbarnas existens.
En av dem som sågar planerna hårt är SVT-experten Nick Rajacic, basketprofilen som också skriver krönikor i Borås Tidning.
"Förslaget serieföreningen vill få igenom är så onödigt att jag inte vet var jag ska börja. Vi kan i alla fall konstatera att ekvationen är enkel – färre amerikanska importer kommer att leda till att SBL blir en sämre produkt. Det finns större problem att handskas med än detta Don Quijote-projekt som ska lösa ett problem som egentligen inte ens finns", skriver han bland annat.
Dolphins guldcoach Kevin Taylor Lundgren, också en av fyra förbundscoacher i det svenska landslaget, håller inte med.
Han tycker förändringen är rimlig av flera skäl.
– Det är jättebra, helt rätt väg att gå. Framförallt gör det att vi anpassar oss till de regler som övriga Europa har och som används av Fiba i till exempel Eurocup (damernas största turnering). Vi vill ju ha fler svenska lag där framöver. Själv hade jag föredragit att vi gått direkt till 2+2, men jag har förståelse för att en anpassning behövs, säger han till Sporten.
Och fortsätter:
– Kanske blir skillnaden större år två, och att det påverkar mer, särskilt för de klubbar som har svårt att rekrytera svenska spelare. De klubbarna är inte jättenöjda, men jag hoppas att de kan se det här som en möjlighet att få pengar till svenska spelare. Det är där ligaföreningen vill att vi ska hamna.
Han ser flera fördelar med förslaget.
– Positivt att vi kan få in europeiska spelare igen och det ska bli intressant att se hur klubbarna tacklar det här. Min förhoppning är att de tycker att det blir ännu viktiga att hitta de "rätta" svenskorna. På sikt kan det här göra att många kan börja bygga upp ekonomierna efter pandemin där det generellt ska finnas mer pengar till alla spelare.
Dessutom kommer hans egen klubb att få ytterligare en stor chans att utveckla framtidens stjärnor.
– Med RIG (Riksidrottsgymnasiet, startar i höst) får vi ett stort ansvar. Norrköping kommer ha mycket talanger, både flickor och pojkar – även om de inte är Dolphins spelare. Den möjligheten ska vi ta vara på, säger Kevin Taylor Lundgren.
Dolphins hade tre amerikanskor och en australiensiska när laget tog SM-guld för nio månader sedan.
Nu är klubbens importkvot två, guarden Lexi Held och centern Brandi Harvey-Carr.
– Vår unga var inte redo ifjol, därför tog vi in fyra importer. I år har talangerna varit värda speltid. Men jag tycker att vi ska ha importer, problemet ligger i att de tjänat mest och att vi lägger för lite pengar på de svenska spelarna. Nu lägger vissa klubbar nästan hela sin budget på importer. Vi vill att de duktiga svenska spelarna ska stanna här längre och att fler tjejer överhuvudtaget stannar i sporten, poängterar Taylor Lundgren.
För Dolphins väntar två viktiga matcher den här veckan – först hemma mot tabellfemman Uppsala och på lördag borta mot ligafyran Östersund.
–Det kommer nog krävas två vinster för att vi ska ta tredjeplatsen. Annars behöver vi slå Luleå hemma. Får vi hemmaplansfördel i kvartsfinalerna (minst fyra) är jag nöjd, säger Kevin Taylor Lundgren vars lag spelar fyra matcher på åtta dagar mot starkt motstånd i och med cupslutspelet som avgjordes den gångna helgen i Stadium arena.