Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunens svar på Faik-önskemålen om förutsättningarna

Faik får fortsätta leva i sin svajiga verklighet vad gäller förutsättningarna att bedriva bandy på Grosvad. "Problemet blir när man ska sätta kronor och ören på det", säger kommunalrådet Mats Annerfeldt.

Om vi tittar på investeringsbehoven vi har i kärnverksamheten – ett nytt särskilt boende, skolor som behöver underhållas och byggas nytt – då kommer vi inte kunna prioritera en bandyhall, säger Mats Annerfeldt.

Om vi tittar på investeringsbehoven vi har i kärnverksamheten – ett nytt särskilt boende, skolor som behöver underhållas och byggas nytt – då kommer vi inte kunna prioritera en bandyhall, säger Mats Annerfeldt.

Foto: Montage

Bandy2023-06-02 07:00

För några veckor sedan skickade Faik in en skrivelse till Finspångs kommun där man lade fram ett dussintal önskemål. Bland annat bad man om ett marknadsbidrag på en halv miljon kronor för nästa säsong, att kommunen skyndsamt undersöker möjligheten för en bandybana på annat ställe och en ny ismaskin som ska vara i drift under bandysäsongen.

Dessutom lyfte Faik tanken om att kunna bygga en ny bandyhall, för hela Östergötland, och nämnde Kimstad och Svärtinge som tänkbara alternativ geografiskt.

Sporten fick tag på kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande – Mats Annerfeldt (S) – som berättade att man har svarat Faik skriftligt.

– Det är klart vi tycker att bandy är väldigt bra. Vi är jätteglada att Faik har gått upp i näst högsta divisionen. Sen sitter vi i en väldigt tuff ekonomisk sits. Vi har ju besparingsdirektiv om att minska personal med 30 miljoner och så vidare. Om man tar det ur den bakgrunden, så är det inte lätt för oss, säger Mats Annerfeldt.

– Som skrivelsen var ställd, så var det på ett antal punkter där man undrade om vi kunde tänka oss att ställa upp. Där måste vi veta vad det handlar om för summor för att kunna ge ett svar. Vi behöver ha mer information, säger Annerfeldt som vill ha en fortsatt dialog med Faik.

Mats Annerfeldt berättar att man från kommunens håll behöver veta hur många hemmamatcher som ska spelas på annan plats än Grosvad.

– Om man ska spela alla matcher på bortaplan, så kommer vi inte att satsa på en ismaskin och de grejer som är för den verksamhet som är i dag, som ungdom, allmänhetens åkning och sånt, säger Mats Annerfeldt.

Han säger så här kring en eventuell hall, eller ett väderskydd av något slag, som är något som har varit på tapeten förr.

– Där är det korta och krassa svaret. Om vi tittar på investeringsbehoven vi har i kärnverksamheten – ett nytt särskilt boende, skolor som behöver underhållas och byggas nytt – då kommer vi inte kunna prioritera en bandyhall. Det finns liksom inte möjlighet, säger Annerfeldt som menar att det finns en förståelse för kommunens ekonomi hos Faik samtidigt som de vill klubbens bästa.

undefined
Måljubel på Grosvad.

Hur högt värdesätter ni Finspångs AIK om vi ser till A-laget och övrig verksamhet som klubben bedriver?

– Ska man värdesätta det i kronor och ören...det finns många väldigt fina verksamheter som bedrivs inom föreningslivet i Finspång. Ska man då sätta antal kronor per utövare eller nyttotimme, det är ju ganska dyra insatser för den här typen av grejer. Om någon frågar om vi ska måla vita linjer på en fotbollsplan eller klippa gräs, då är det betydligt billigare för samma mängd med aktivitetstimmar än bandyn. Sen är det jättehäftigt att Faik nått allsvenskan. Det är lite grann en identitet för Finspång att ha ett bandylag. Problemet blir när man ska sätta kronor och ören på det.

Kommer Faik att få de 500 000 kronorna som de äskar?

– Jag tänker att man får komma in med en ansökan, så får vi titta på helheten. Förra säsongen fick de ett bidrag för att de var tvungna att bussa verksamheten till Katrineholm för att spela sina matcher. Jag kan väl tänka mig att man kan hamna där igen, även om det kanske inte blir 100 procent kompensation. Man ska vara medveten om att 500 000 kronor är en anställd inom skola, vård och omsorg.

Bädden där den befintliga bandybanan ligger är inte den bästa.

– Vi vet ju inte hur den planen kommer fortsätta sjunka. Om vi lägger ett antal miljoner nu, när har de sjunkit ner i den gamla soptippen? Ska vi satsa behöver vi hitta kanske en annan plats, men då tänker jag nånting som inte har överbyggnaden som kostar de här grymma pengarna. Det får vi spana på. Det blir så komplicerat när nuvarande plan ligger på en gammal soptippen. Jag vill inte skicka nån ros till de som valde att lägga bandybanan där de nu ligger, även om det säkert var med goda intentioner, säger Mats Annerfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!