Faik är nästa säsong tillbaka i allsvenskan efter ett strålande kvalspel under den tidiga våren.
Lustfyllt, men det finns också ett störningsmoment.
Hur kommer isen på Grosvad att hålla?
Under kvalet fick Faik spela flera hemmamatcher på annan ort då Grosvads is var alltför dålig.
För en tid sedan fick Faik beskedet från kommunen att det inte finns något utrymme för förbättringsåtgärder inför 2023/2024.
– Det var inte vad vi hade hoppats på om man säger så. Vi kände att nu har vi varit tålmodiga och tillmötesgående, så då försökte vi spetsa till en skrivelse till kommunen utifrån vad vi står inför till kommande säsong. Vi lämnade en respit för svar till utgången av maj, säger ordföranden Jesper Forsberg som alltså kan vänta sig ett svar senast i nästa vecka.
Skrivelsen innehöll ett antal punkter. Bland annat att Faik vill ha ett marknadsbidrag på 500 000 kronor från kommunen, en till ismaskin för perioden november till mars och att kommunen tillser pengar för att förbättra belysningen över Grosvad som just nu inte matchar förbundets krav på spel i landets näst högsta serie.
Dessutom efterlyser Faik att en utredningen snabbt drar igång om att hitta en ny plats för att anlägga en bandybana på.
"I Sverige finns det i dagsläget 20 bandyhallar, men ingen av dessa finns i Östergötland. Det är anmärkningsvärt att den så kallade fjärde storstadsregionen ännu inte har lyckats upplåta en bandyhall, men kanske skulle en regionslösning kunna vara ett alternativ. En bandyhall mellan städerna, t.ex. i Svärtinge eller Kimstad, skulle vara fördelaktigt för flera av länets bandyföreningar. Men även här gäller det att agera snabbt, annars finns det snart inga bandyföreningar kvar i Östergötland", står det att läsa i skrivelsen.
En nyhet vad gäller driften av isytan på Grosvad är att Medley inte längre sköter det, hädanefter är det Finspång kommun som står för den biten.
– Det ska tillsättas personal där och även om det känns långt borta så går det ganska fort fram till oktober. Vi är snart där. Ny personal ska utbildas och lära sig att bygga och hantera is. Det finns massor av osäkerhetsfaktorer just nu, säger Jesper Forsberg.
Går det att göra något för att förbättra isen?
– Grundproblemet är att isen, den här bandybädden, är ojämn och inte är isolerad. Isen ligger egentligen på en gammal deponi. Där har man genom markundersökningar kommit fram till att det går inte att genomföra de långsiktiga lösningarna som vi ser framför oss på den platsen. Då måste man omlokalisera bandybanan – och det är här vi står och stampar. Det är ett moment 22 här. Jag förstår kommunens svårighet och det ekonomiska läget och så vidare. Jag måste också berömma kommunen för att de stöttade oss för de stora utlägg vi hade i samband med kvalspelet och hur man arbetat med miljöundersökningar och detaljplaner. Samtidigt kan inte vi be om ursäkt för att vi lyckats ta oss till allsvenskan.
Allt detta stör någonstans i bakhuvudet?
– Osäkerheten ligger och maler. Varken vi eller Finspång kommun vill hamna i den isproblematik vi gjorde i kvalet. Det är starkt att vi kunde genomföra det där överhuvudtaget. Det är därför vi blir skarpare i tonen, vi ska in i nånting som vi antingen ska tacka ja eller tacka nej till. Klart vi ska köra, men vi behöver resurser runt omkring som gör att vi kan slappna av och tuta på.
Finns det en risk att ni tvingas avstå allsvenskan?
– Nej. Det ska mycket till, men vi behöver stödet när läget är som det är. Sen är det många delar i det här. Hela bandysverige utarmas ju på spelare och klubbar. Att förstärka trupper är nästan ett omöjligt projekt. Därför blir det än viktigare att vi kan ha så bra förutsättningar som möjligt på hemmaplan. Jag ska inte säga att vi blir självförsörjande, men när vi har lyckats bygga upp föreningen som vi har gjort ska vi ska kunna producerad egna bandyspelare inom föreningen som sedan blir vår representationslag. Vi är laddade för att titta på alternativa och spännande framtida arenalösningar tillsammans med kommunen.