På onsdagen står det klart att både dam- och herrlagen i OS-curlingen går till slutspel med semifinaler på torsdag och fredag. Sverige har länge befunnit sig i världstoppen i curling och på mästerskapen blir det också en påtaglig medial uppmärksamhet i och med tv-sändningar – många fascineras av denna sport där fokus ligger på exakthet och taktik.
På onsdagen presenterade Nyhetsbyrån Siren siffror från Riksidrottsförbundet (RF) om antalet deltagartillfällen för barn och unga mellan 7 och 20 år inom curlingen i landet: den visar att antalet för 2016 (9 895) är mindre än för 2015 (12 537). I Östergötland deltog flickor sammantaget 401 gånger under 2016 medan siffran för pojkar var något lägre: 255. Den högsta siffran barn och unga i organiserad curling hittar vi i Jämtland-Härjedalen där det också finns ett curlinggymnasium.
Här i staden finns Norrköpings curlingklubb (NCK) som är en livskraftig förening (de firade nyss 100 år) med 225 medlemmar och ett lag i elitserien. De har dock inte sett någon rusning, tvärtom är det lite svårt att värva unga till sporten.
– Nej, vi har inte märkt någon tillströmning, det är jättesvårt att rekrytera ungdomar, berättar Per Rosander, medlem i styrelsen för NCK.
– Vi har ett tiotal som tränat i något år men vi skulle naturligtvis önska att vi hade 20 till. Så vi tar gärna emot ungdomar som vill pröva på och ordnar med instruktörer.
På fredag eftermiddag och kväll (23 februari) anordnar dock Norrköpings curlingklubb Prova på-curling samt after curling i Curlinghallen (intill Himmelstalundhallen) och tajmingen kunde väl knappast vara bättre med tanke på semifinalspelet i OS.
– Det är gratis för de som kommer på fredag, vi vill locka folk till hallen och ta tillvara den hausse som förhoppningsvis kommer, säger Per Rosander som menar att curling är en förhållandevis billig sport – för juniorer kostar det exempelvis 600 kronor per säsong för fritt spel och tillträde till curlinghallen.
– Det man behöver när det gäller utrustning är egentligen kläder: vi har stenar, kvastar och glidsulor i hallen.
Per Rosander framhåller att curling är en sport som man kan komma igång i relativt snabbt.
– På två timmar kan jag lära dig tillräckligt för att du ska tycka att det är skitkul att spela mot de som är på samma nivå. Att sedan ta steget upp till de bästa tar naturligtvis tid och kräver övning men om man vill tillhöra Sverigeeliten i någon sport är curling ett bra alternativ, säger Per Rosander som tillägger att det också är en sport som går att utöva en bit upp i åren.
– Idrottsmän och kvinnor kan börja spela curling efter 35-årsåldern utan problem.
Det återstår att se hur det går för de svenska lagen i OS men vill man prova själv finns det alltså möjligheter på hemmaplan.