Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vart är elitidrotten i Norrköping på väg?

NORRKÖPING
Vart är elitidrotten på väg i Norrköping?
Vargarna får leva kvar i Elitserien efter en sen nattmangling med sektionens huvudstyrelse (SMK Östgöta). Men klubben sitter med 600.000 kr i skulder från det här året - därför undrar man hur det blir med den sportsliga satsningen nästa år.
Samtidigt finns det ännu inte en enda (av sju-åtta) IFK Norrköping-spelare som skrivit på nytt kontrakt. Och klubben är på kvalplats när tre omgångar återstår att spela.

Foto:

Sport2001-10-13 00:00
I dag har Vargarna bara fyra kontraktsbundna förare, Jason Crump, Jason Lyson, Jesper B Jensen och nye polacken Krzystof Cegelski.
Medan övriga lag i elitserien värvar friskt har Vargarna hamnat på efterkälken, mest beroende på sitt kärva ekomiska läge.
Det har snackats om massor av förare, Peter Karlsson, Mikael Karlsson, Nicki Pedersen, David Ruud, Niklas Klingberg osv men ingen av dessa herrar har nappat på locktonerna från Vargarna.
Och anledningen stavas - pengar.
Som jag berättade i förra veckan begär en förare av Nicki Pedersens kaliber 4.000 kr per inkörd poäng, 150.000 kr i skriva-på-pengar eller personlig sponsor, samt dessutom flygbiljett och hotellrum.
Det betyder att Nicki skulle, om han tar sju-åtta poäng per seriematch, skulle kosta runt 450.000 kr, för en säsong. Naturligtvis helt orimliga pengar, men som vanligt finns det klubbar som betalar. I det här fallet Smederna.

<b>Ett starkt varumärke</b>
Vad är det då som orsakat Vargarnas stora minus? Ja, utan att ha inblick i alla siffror så verkar klubben helt enkelt sålt sig för billigt. Namnet Vargarna, är precis som IFK Norrköping, ett oerhört starkt varunamn, ett namn som borde gå att sälja på ett lite proffsigare sätt än vad som nu görs.
Men Vargarna har inte hängt med riktigt in på 2000-talet när det gäller marknadsföringen. Biljetterna är för billiga, reklampaketen likaså. Dessutom lär klubben ha haft 42 procent icke betalande åskådare den senaste säsongen, d v s av ett snitt på 2800 åskådare lär alltså 1200-1300 bara betalat full entré (80 kr).
Sådan ekonomi håller naturligtvis inte när förarna begär snudd på omrimliga slantar.
IFK Norrköping sitter i ungefär samma bo. Medan Vargarna har ett minus på 600.000 kr pekar IFK:s siffror, enligt marknadsansvarige Thomas Walden, på ett underskott på 2-3 miljoner kr. Detta trots att publiksnittet ökat med cirka 1.000 åskådare och att IFK tar betydligt högre priser, både i sina reklampaket och entréer.
IFK kan inte heller vara vara med och bjuda nya höga löner för sin spelartrupp. Det finns alltså spelare som i dag har 25.000-27.000 kr i månadsersättning som nu kräver en dubbling för att skriva på ett nytt kontrakt.
Det får man i andra klubbar, både svenska storklubbar eller norska.
Det kännsliga tabelläget har också gjort att IFK hamnat i bakvattnet, kan stå där med en halverad spelartrupp till nästa säsong om man skulle åka ner i Superettan.
Och dessutom utan i stort sett ett enda öre att köpa nya spelare för.
Kändes därför skönt i går när Kristian Bergström gick ut på våra sportsidor och sa något positivt.
- Lugn, jag stannar i IFK!

<b>Tungt klimat</b>
Klimatet för elitidrott i Norrköping verkar inte vara speciellt gynnsamt. Vita Hästen gick ju i konkurs redan 1996, Borgia bandy har haft stora ekonomiska problem, rett ut dem men återigen hamnat i bakvattnet och är nu ett mediokert division II-lag utan stora vyer.
På damsidan förvann först NBTK:s svenska mästarrinnor i bordtennis, därefter HFN:s elitserielag i handboll. Och nu har Flamingos tvingats gå upp i Dolphins för att kunna överleva. Ekonomin var hårt ansträngd redan i fjol. SM-guldet kunde inte förvaltas.
En bidragande orsak till att Norrköpingsklubbarna i dag har väldigt svårt att hänga med i svängarna är bl a kommunens stora problem på arbetsmarknaden samt att det finns alldeles för få huvudkontor i stan.
Egentligen är Holmen Paper det enda företag som man kan kalla storsponsor och man stöder också IFK sedan många år. Vad Norrköping saknar är naturligtvis en Percy Nilsson, en man med en riktigt fet plånbok som dessutom gillar idrott.
Han finns visserligen i Fredrik Lundberg, men Fredrik har inte varit villig att lägga några stora summor av sina miljarder på idrotten, inte ens i Norrköping, trots att han själv var en pigg motionär inom tennis- och curlingsporten under sin tid här.
Norrköpings elitidrott går en tung höst till mötes. Egentligen är det bara en IFK-seger nere i Helsingborg på söndag som kan få oss idrottsälskare på gott humör igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!