Världscupen ska ge 5-dagars en extra kick
Nästa sommar skall 10-15000 eller förhoppningsvis än fler orienterare möta upp till O-ringens 5-dagars orientering med Mjölby som centralort.Tredje gången gillt för Östergötland efter en tävling i arrangemangets linda 1967 vid Motala och en stor succé 1987 med Norrköping som centralort.
En kvartett starka orienterare fanns på plats i Mjölby i helgen när 5-dagars diskuterades och planerades. Fr v ses här Sören Jonsson, representant för internationella orienteringsförbundet, Björn Karlsson, orienterare i OK Denseln och tävlingsledare, Michael Wehlin, elitorienterare och teknisk kart- och tävlingskontrollant åt svenska orienteringsförbundet samt Lars Forsberg, också han Soft-representant. Foto: Cecilia Enberg
Foto:
För att orienteringens flaggskepp O-ringen inte bara ska bli en den stora massans semestertävling med sakta tynande tillvaro, utan också få tillbaka mediernas uppmärksamhet krävs att världens bästa är med. I mitten på 80-talet när Annichen Kringstad dominerade drunknade hon närmast i mediaanstormningen.
Världscupen viktig
Soft har lobbat hårt för att O-ringen skall ingå i världscupen och fått gehör för det hela. Till nästa år hoppas man att världscupen, som en del i det hela skall höja intresset. Då kommer VC-tävlingar att finnas med i eller i anslutning till de tre nordiska länderna Sveriges, Finlands och Norges paradarrangemang, O-ringen, Jukola och O-festivalen.
Under helgen var det därför stormönstring av representanter från Internationella orienteringsförbundet, IOF, svenska förbundet, Soft, och de lokala arrangörerna i Östergötland för att gå igenom förutsättningarna för att det skall bli ett värdigt världscuptävlande inom ramen för den ordinarie O-ringen. Det har grymtats om att Mjölby-terrängen inte skulle sätta världseliten på några större prov men den tankegången punkterade Sören Jonsson, Internationella förbundets representant.
Tre olika tävlingar
- För världseliten finns det egentligen inte bra eller dålig terräng. Det gäller att anpassa banläggning och tävlingsform till de förutsättningar som finnas. Här blir det en spännande mix.
I Mjölby blir tävlingskonceptet tre olika deltävlingar, en masstart på lång distans, en medeldistans och en sprint, de två första i terrängen för de första etapperna i 2007 års arrangemang, den sista i nära stadsmiljön runt Svartån, en tävling om separerats tidsmässigt från det övriga tävlandet för att få lite extra publiktryck.
- Nu är vi här alla för att diskutera detaljer i banläggning och struktur för spridning av löparna. Självklart diskuterar vi även helheten så att allt harmonierar med IOF:s avtal med de lokal parterna, kompletterar Sören.
Sören berättar också om att det handlar om 150 damer respektive herrar i världscupklasserna, från början. Genom utslagning kommer det sedan att handla om 40 deltagare i vardera A-finalen på tredje etappens sprint. Totalt handlar det om löpare från ett 30- 35 länder.
-Vi kommer dock inte att göra något avkall på svårigheterna för att passa tävlande från B-nationerna, utan ribban sätt för de bästa.
Stark banläggartrio
Tävlingschefen Björn Karlsson har en särskild banläggartrio till sin hjälp när det gäller världscupen. Hans Kleist, Ljungsbro tar hand om långdistansen, Anders Berg, med tävlingsförflutet i OK Kolmården ansvarar för medeldistansen medan Håkan Åberg från Motala lägger sprintbanorna.
- Det är roligt att det går att få in världscupen här i ett område, som i övrigt passar så bra för den stora massan av tävlande, menar Björn Karlsson.
Starkt involverade i VC-arbete är också Michael Wehlin, Söderköping som tillsammans med Lasse Forsberg från Stockholm är Softs representanter.
Världscupen kommer förhoppningsvis att ge en viss mediaskjuts åt det hela, men för de lokala arrangörerna innebär det också mycket merarbete, utan att det ger något särskilt klirr i kassan.
- Vi får ta hand om "markservicen" för VC-gänget. Det kostar på pengar och kraft. Förhoppningsvis kan vi få in något mer i sponsormedel, men det är Soft som håller i TV-avtal och liknande, förklarar tävlingens centralfigur i Mjölby, Thomas Kleist.
- Och så måste vi hitta på något som gör att de bästa stannar kvar och tävlar även de sista två dagarna. Någon slags morot måste fram för de skall springa hela 5-dagars, kompletterar Thomas, som tillsammans med de andra i ledningen vet, att försvinner världseliten efter tre etapper, så försvinner det stora mediaintresset.