Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Uppmärksamheten kan vara kämpig"

Han lämnade Sylvia efter hela tolv säsonger. Han kom till klubben som inte lämnar någon oberörd. Skillnaden är enorm både vad det gäller krav och resurser. I den tredje delen i lördagsserien "I huvudet på en tränare" möter du Stefan Hellberg som sedan två år är verksam i IFK Norrköping.

I fokus. Stefan Hellberg är tränare för länets mest påpassade klubb - IFK. 
FOTO: JANNE FORSBY

I fokus. Stefan Hellberg är tränare för länets mest påpassade klubb - IFK. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Sport2004-07-17 06:00
Han tyckte det kändes ovant att byta klubb efter så pass många år.
- Jag hade ett bra självförtroende i Sylvia och kände att jag hade förtroende. Här handlar om så pass mycket mer uppmärksamhet än var det var i Sylvia. Den delen kan vara kämpig ibland, erkänner Hellberg.
Den lugne IFK-tränaren är väldigt beroende av att känna ett förtroende från både spelare och förening. Han behöver trygghet. Då är det lättare att hitta former och jobba efter anser han. Hellberg tror inte han är ensam om att tänka så bland tränarkollegorna i Sverige. Det är lite av den svenska mentaliteten att söka förtroende hos spelarna.
- Det är ju egentligen det man jobbar på att skaffa sig. Det är först då man kan nå något resultat, fastslår han.

När Stefan Hellberg började sin tränare karriär hade han av förklarliga skäl inte något vidare självförtroende. I sin iver att visa att han var en bra tränare kunde han hamna i prestigekamp med spelarna. Han ville visa att han kunde det här med fotboll. Han minns hur det var i sin förra klubb.
- Efter ett par år i Sylvia lättade det där och jag kunde ta del av de erfarenheterna spelarna hade utan att det blev en prestige. När jag kom över den gränsen så kändes det bra, berättar han.
Själv ser Stefan Hellberg sig som en tränare som är mer lämpad på lång sikt än på kort sikt. Mycket tack vare att han är ganska lugn som människa. Han kan ibland känna en viss brist i det kortsiktiga engagemanget.

Han vill som tränare inte styra och ställa för mycket. Han vill istället ge spelarna möjlighet att fatta så bra beslut som möjligt på fotbollsplanen.
- Vi som ledare kan vara med och hitta vägar hur spelarna löser olika situationer men det är i slutändan upp till spelarna att hitta den rätta lösningen och det är något jag vill uppmuntra. Sedan kan vi hitta en viss organisation som ledare och väcka alternativ.
Men det måste vara en svår balansgång mellan att ge spelarna förtroende och samtidigt ha ett system?
- Det är ju IFKs viktigaste detalj, att de unga spelarna måste bli bra här nu. Jag tror det handlar om att hela tiden skapa den här miljön där varje spelare kan utveckla sin talang.
- Det är också viktigt att vi trivs bra tillsammans och att vi känner en trygghet men att vi också kan ställa krav på varandra, säger Hellberg.
Att det kommer nya spelare hela tiden, hur ser du på det?
- Du kommer aldrig få en riktig framgång om inte laget börjar känna varandra. Mycket handlar om att ge varandra signaler på plan, att lära känna varandra på plan. Det är det absolut roligaste som fotbollspelare; när jag har bollen så vet jag vad han kommer göra och jag kan utnyttja det han är bäst på. Det är då man får effekt och det verkligen blir ett lagspel. Då är det förödande att det hela tiden kommer in nya spelare. Man får aldrig in den styrkan som är så viktig i ett lag.
Ett bra exempel på att kontinuitet är viktigt är Superettan-kollegan Gefle som just nu ligger i toppen av serien.
- De vet hur de ska göra, de känner varandra och utnyttjar varandras kapacitet på bästa nivå och det är vi ju långt ifrån idag med alla nya spelare, säger Hellberg.
Idag har IFK Norrköping för få spelare som varit länge i klubben. Han nämner tre spelare som kan kallas veteraner i klubben: Mikael Ström, Patrik Jönsson och Mikael Blomberg.
- Den gruppen borde vara större. Då kan man lättare ta med sig en form av tradition och sedan inte tappa den. Tre man som varit lite längre är alldeles för lite, menar han.

Sedan två säsonger har IFK fastställt på vilket sätt att man ska spela fotboll. Man använder sig av en så kallad diamant. Man vill förlägga spelet så centralt som möjligt på mittfältet. Mittfältsspelarna ska sedan fördela bollarna på kanterna till löpvilliga ytterbackar som i sin tur slår inlägg till framrusande anfallare. Det som är viktigt när det gäller detta sättet att spela fotboll enligt Hellberg är en god passningsförmåga.
Att fastställa spelsystem som IFK gjort, hur är det?
- IFK kände att man haft för många olika tränare och man jobbat med nya idéer hela tiden. Föreningen kände att man borde lägga fast något. Effekten av att spela på ett visst sätt kommer visa sig först efter år 2 eller år 3. Då vet man vilka spelare som saknas.
Enligt Hellberg finns det många fördelar med att fastställa ett spelsystem. Det blir en helt annan trygghet för alla inblandade speciellt när det inte går som man tänkt sig. Han nämner försäsongen när segrarna uteblev som exempel.
- Hade vi inte lagt fast att det är så här vi spelar, så tror jag diskussionen om att vi skulle byta spelsätt snabbt hade kommit igång, säger Hellberg.
<span class="mr">Kortpassningar
</span>Brasilianare? Glädje och öppenhet för en ny miljö.
Svenska cupen? Just nu när vi kommit så här långt (möter Djurgården i kvartsfinal) är det oerhört skoj.
Damfotboll? Roligt och intressant.
Lars-Tommy? De har lyckats otroligt bra. Tommy Söderbergs engagemang och att inte framhålla sig själv är unikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!