Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tung kritik mot kravet på återbetalning: "Ett svek"

Flera idrottsföreningar har tvingats betala tillbaka de pengar de fått för att klara utmaningarna under coronapandemin. Felaktigt, anser Riksidrottsförbundet, som tillsammans med svensk fotboll och ishockey kritiserar Tillväxtverket i ett öppet brev.
–Vi tycker att vi har blivit svikna, säger Mats Enquist, generalsekreterare i intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef).

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist under den herrallsvenska upptaktsträffen i Solna

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist under den herrallsvenska upptaktsträffen i Solna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2023-03-20 10:19

När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetala stöden till idrottsföreningar under pandemin, har det i flera fall lett till att klubbar blivit återbetalningsskyldiga.

Fotbollsallsvenska trion AIK, Sirius och Kalmar FF är några av föreningarna som har tvingats betala tillbaka, SHL-klubben Örebro en annan.

Men återbetalningskravet grundar sig på en felaktig bedömning, menar Riksidrottsförbundet (RF). Tillsammans med företrädarna för svensk fotboll och ishockey, liksom Arbetsgivaralliansen, riktar man i ett öppet brev hård kritik mot Tillväxtverket.

"Stor förvåning"

"Vi känner stor förvåning över de återkrav som nu drabbat klubbarna", står det i brevet.

Myndighetens misstag, står det vidare, är att man i sin bedömning valt att jämföra idrottsföreningar med vanliga företag.

Mats Enquist är avgående generalsekreterare i herrklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) och medförfattare till brevet.

Under sitt inledningsanförande inför måndagens fotbollsallsvenska upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends arena i Solna förklarar han var han anser att Tillväxtverket trampat snett.

– Problemet har varit att nu när Tillväxtverket har granskat det hela så säger man att man ska ha en livaktig och livskraftig verksamhet som måttstock. Och i ett företag, det vet ni säkert, är måttstocken att man genererar vinster. Ett företag som genererar vinst är livskraftigt, ett företag som inte generar vinst på sikt är inte livskraftigt. Det är huvudsyftet med en aktiebolagsverksamhet, säger Enquist

– Idrottsföreningar har inte det syftet. Deras syfte är att alla pengar som dras in i verksamheten ska läggas tillbaka in i verksamheten och investeras. Man kan ha tillfälliga år upp och tillfälliga år ner, men det ska vara en plus-minus-noll-affär över tid.

"Ohemul och oschyst"

Enquist noterar sedan AIK fotbolls Manuel Lindberg i lokalen. Solnaklubbens general – Lindberg är just nu både vd, klubbdirektör och sportchef – styr knappast över en icke fungerande organisation, poängterar Enquist. Ändå fick AIK betala tillbaka 5,8 miljoner kronor i pandemistöd.

– Jag ser Manuel där borta. Det är lite lustigt att AIK bedöms som en oseriös arbetsgivare som inte skulle ha överlevt. AIK har funnits sedan 1891. Det är många företag som har mycket kortare livstid än så, säger Enquist.

Att vissa elitidrottsföreningar inte anses långsiktigt hållbara eftersom de inte genererar stora vinster är helt enkelt ett feltänk från Tillväxtverkets sida, slår brevet fast.

Mats Enquist kallar det hela ett svek från både myndigheter och politiker.

– Vi tycker att vi har blivit lämnade utanför när vi redan från början var ganska hårt hanterade under pandemin. Ni minns att vi var helt nedstängda till skillnad från många andra verksamheter, säger Enquist.

– Vi anser att den här hanteringen på många sätt är ohemul och oschyst. Jag tycker dessutom att det är ett svek från de politiker som faktiskt lovade oss att vi skulle vara berättigade till stödet. Vi har till punkt och pricka, från våra föreningar och i alla dessa elitverksamheter, uppfyllt kraven.

Fakta: Författarna bakom det öppna brevet

Björn Eriksson och Stefan Berg, Riksidrottsförbundet.

Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundet.

Anders Larsson och Johan Stark, Svenska ishockeyförbundet.

Simon Åström och Mats Enquist, Svensk elitfotboll.

Annika Grälls och Tomas Hoszek, Elitfotboll dam,

Roger Ekström och Jenny Silfverstrand, SHL.

Niclas Fröberg och Gabriel Monidelle, Hockeyallsvenskan.

Agne Bengtsson och Angelica Lindeberg, SDHL.

Hans-Göran Elo, Arbetsgivaralliansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!