Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuff tillvaro för David i USA

NORRKÖPING
Ta en titt på träningsschemat här intill.
Addera tuffa ekonomistudier och inse att simmaren David Gustavssons tillvaro på universitet i Cincinatti i USA inte är något för den late.
- Nästan sjukt mycket. Men jag stortrivs, säger norrköpingskillen.

David gustavsson är hemma på jullov från studierna på Cincinatti Universitet. Men hålla sig borta från badhuset kunde han inte.
FOTO: NICLAS SANDBERG

David gustavsson är hemma på jullov från studierna på Cincinatti Universitet. Men hålla sig borta från badhuset kunde han inte. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Sport2003-01-03 00:00
Simmarna är kända för att träna stentufft. Efter flera år som hårdsatsande talang är David självklart van vid att träna väldigt mycket.
Ändå fick han en överraskning när han i somras flyttade till USA. Där tränar man ännu mer än hemma i Sverige.
Ibland simmar man över en mil på ett pass. En mil är lika med 400 längder i 25-metersbassäng.
Fyrahundra längder!
- I början var det jobbigt. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så mycket träning, berättar 20-åringen (fyller 21 den 29 januari) som är hemma på jullov.

<b>Blivit starkare</b>
Efter ett tag vande han sig och nu är det inga problem att orka med alla timmar i simbassängen och gymmet.
- Det är helt klart värt det. Jag har blivit starkare och man märker att det ger resultat.
Gemenskapen i simgänget i Bear-cats, som idrottarna på universitetet kallas, är en starkt bidragande orsak till att motivationen kan bibehållas.
- Vi stöttar varandra väldigt mycket. Vi simmare umgås mycket med varandra. Det är folk från Filipinerna, Mexiko, Trinidad-Tobago, England, Sverige, Litauen och USA, berättar David om sin internationella umgängeskrets.
Det har gått mycket bra för Gustavsson under sitt första halvår på andra sidan Atlanten. På 200 meter fritt är han rankad som 20:e simmare i hela USA. På sin skola är han bäst på 200 meter fritt och medley samt 100 meter fritt.

<b>Kapa en sekund</b>
Nu i vår väntar två viktiga tävlingar för David:
Först mästerskap i hans skolas conference (en sorts sammanslutning mellan flera olika skolor) och - om det går bra där - de amerikanska skolmästerskapen.
- På 200 meter fritt är jag en sekund från den tid som krävdes för att kvala in förra året. Det kan låta mycket, men jag har tiden i mig. Jag har inte tävlat toppad hittills.
Vårt samtal i cafeterian på centralbadet kom att handla om främst två saker. Förutom träningsmängden, så var det - mat.
För mat, det är något det finns mycket av i Amerika.
- Vi får buffé varje dag i skolan. I början tyckte jag att det var jättegott, med pizza, hamburgare, pommes frites, våfflor och efterrätter. Men man tröttnar. Nu hatar jag den.
Många svenskar som åker över till USA för idrotten får problem med att hålla vikten i burgarnas förlovade land. Några sådana bekymmer har David inte fått.
- Nej, jag vill ju gå upp lite, förklarar han.

<b>Läger på Hawaii</b>
I december åkte han och de andra simmarna från Cincinatti på träningsläger på en plats fjärran från minusgraderna och snö: Honolulu, Hawaii.
- Det var helt underbart. Vi fick se Pipeline Masters, en av de tre största surftävlingarna i världen. Vågorna där på norra stranden var enorma. Där skulle jag inte ge mig ut, trots att jag simmar ganska bra...
På måndag åker han tillbaka till USA för vårterminen. Tre och ett halvt år återstår på studierna.
- Jag längtar redan tillbaka. Enda orosmolnet är att de ska bygga om simhallen på skolan. Kanske måste jag söka mig till en annan skola, vi får se hur det fungerar nu i januari, avslutar David Gustavsson.

<b>Davids veckoschema:</b>
Måndag: 6-8: simning. 16-18: simning.
Tisdag: 6-8: simning. 8-9: styrketräning. 16-18: simning.
Onsdag: 16-18: simning.
Torsdag: 6-8: simning. 8-9: styrketräning. 16-18: simning.
Fredag: 6-8: simning. 16-18: simning.
Lördag: 8-10: simning. 10-11: styrketräning.
Söndag: ledigt.
Fotnot: vissa av eftermiddagspassen sker 14-16 i stället för 16-18.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!