Tobias hoppas på en tidig hjulafton

NORRKÖPING
Vissa klarar inte att vänta till julafton.
Rallyjunioren Tobias Olsson hoppas på en tidig klapp i år. Kanske redan till Lucia...
- Då ska nya bilen vara klar för att provköras, smackar norrköpingsgrabben belåtet.

NMK-föraren Tobias Olsson  väntar på sin nya Mitsubishi. För tredje säsongen i rad har norrköpingsjunioren bytt märke.
FOTO: JANNE FORSBY

NMK-föraren Tobias Olsson väntar på sin nya Mitsubishi. För tredje säsongen i rad har norrköpingsjunioren bytt märke. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Sport2001-12-07 00:00
Som Folkbladet tidigare berättat ska Tobias Olsson, som tävlar för Norrköpings Motorklubb, byta bil. Igen.
I fjol rattade han en Volvo, den här säsongen en Peugeot, som han nyligen sålt.
Och nu är det plötsligt japanska Mitsubishi som gäller.
Varför? Jo, 25-åringen ingår i ett helt nytt östgötastall, Team 4 Speed, tillsammans med NMK-polarna Magnus Jansson, Patrik Malteskog och Jonas Wigren.

<b>Gått över till NMK</b>
De två sistnämnda tävlade tidigare för Finspång respektive Valdemarsvik men från och med nu är det Norrköpings MK som gäller.
Jansson är initiativtagaren och ska enligt planerna inte tävla lika mycket som övriga.
- Magnus och Malteskog ska dela en bil medan jag och Jonas Wigren ska ha varsin, berättar Tobias Olsson, som har givetvis drömmer om att snart kunna ratta det nya fartvidundret.
Det blir hur som helt en ny sits i dubbel bemärkelse. Trots sin ändå hyggliga rutin har han aldrig tidigare styrt en fyrhjulsdriven bil, vilket nu blir fallet i Mitsubishin.
- Jag har inte ens testat. Förhoppningsvis ska det gå vägen, men man får väl ta nästa år lite som en läroperiod. Jag sätter i alla fall inte upp några höga mål. Den riktiga satsningen blir till 2003, avslöjar han.
Han har annars en skaplig säsong bakom sig. Tobias var totaltvåa i Peugeot-cupen (vann juniorklassen) och var fyra totalt i JSM. I den klass som för övrigt vanns av Motalas juniorlöfte Jimmy Joge.
- Tänk om man hamnat på pallen, då hade jag sluppit startavgifterna i år. Det handlar ändå om 30 000 kronor.

<b>Jagar sponsorer</b>
Vilket osökt för oss in på pengar och ekonomi. När rallybilarna står i garaget jobbar förarna med att dra in sponsorslantar. Ett många gånger fruktlöst arbete.
- Det handlar om personliga sponsorer och man får leta överallt. Det finns massor av hål att stoppa pengarna i, förklarar Tobias, som är stallets yngste chaufför.
I slutet av nästa vecka hoppas han att bilen ska vara klar och besiktigad. NMK-föraren har nämligen blivit kallad till juniorlandslagslägret i värmländska Stöllet vid jul.
- Ett bra tillfälle att testa bilen, tycker han.
Team 4 Speed räknar med att köra samtliga SM-tävlingar nästa år och åtminstone Patrik Malteskog har högt ställa förväntningar.
- Patrik har ju vunnit SM-medalj tidigare så han siktar naturligtvis mot toppen. Fast samtidigt är det här en tuff klass. Konkurrensen är stenhård, vet Tobias.
Den 4 januari är det SM-premiär i Bergslagsrallyt (Hällefors). Återstår att se hur det ska gå för Tobias Olsson och hans teamkamrater i grupp N-klassen.
Det blir kanske ännu fler hjulaftnar rentav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!