Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor frustration över inställda motionslopp

Mikael Grip har svårt att förstå logiken kring alla inställda motionslopp. "Tankefel av regeringen", tycker han som lopparrangör.

Mikael Grip och Stefan Fransson på Söderköpings stadslopp 2019.

Mikael Grip och Stefan Fransson på Söderköpings stadslopp 2019.

Foto: Josefine Loftenius

Sport2020-08-24 12:00

Grip arrangerar Norrköpings stadslopp tillsammans med Tjalve och har hjälp av Stefan Fransson och andra lokala klubbar för stadsloppen i Finspång, Söderköping och Mjölby samt Norrköpingsstafetten.

Allra mest är det vanliga motionärer som deltar. Alla lopp lär dock ställas in i år på grund av coronarestriktionerna. 
– Finspång och Mjölby är redan klart och allt talar för att de andra loppen också kommer ställas in, konstaterar Mikael Grip med en suck.


Det är max 50 personer totalt som får vara på ett evenemang, inklusive deltagare, funktionärer och publik.

På fredagens presskonferens med regeringsföreträdare uttalades möjligheten att kunna släppa på viss publik på idrottsevenemang efter den 1 oktober – men inte ett ord nämndes om exempelvis motionslopp.

Mikael Grip har svårt att förstå hur det kan komma att tillåtas ett par tusen åskådare inomhus, men inte samma antal löpare eller färre utomhus. Han kallar det för ett tankefel av regeringen och påtalar också det orimliga att det samtidigt kan samlas tusentals människor i exempelvis ett köpcentrum.

– Man blir frustrerad. Sju tusen ska vara med i Gotland Grand National och hur går det till? Jag pratar i egen sak men regeringen idiotförklarar i princip alla arrangörer av motionslopp. Vi som länge arbetat för folkhälsan, motion och rörelseglädje är helt plötsligt omyndigförklarade. Friidrotts- och orienteringsförbundet är också förundrade och har skrivit till regeringen, säger han.

Mikael Grip konstaterar också att han är van att hålla bra ordning på loppen med en lång checklista och mycket logistik. Det är inte svårt att coronaanpassa det ytterligare heller.

– De lopp som jag är med och arrangerar är superlokala. Vi skulle kunna införa att man måste vara folkbokförd i den kommunen eller det länet som loppet arrangeras i. Då minskas risken för smittspridning. Vi kan sära på barnloppen och vuxenloppen i tid så att de inte träffas mer än nödvändigt. Vi kan förbjuda publik och se till att ha vakter så att det efterföljs. Vi kan ha många startgrupper, med tillräckliga tidsintervall så att onödig kontakt inte uppstår. Vi förbjuder i nuläget de som är i riskgruppen 70 plus från att vara med. Och folk som är sjuka är ju inte med och löper ändå, påpekar han.

Vad tänker du inför nästa år?

– Jag hoppas vi kan köra som vanligt men annars är vi beredda att anpassa oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!