Startpunkt 2003
FINSPÅNG Det studsade runt många positiva ord i luften - utmaning, gemenskap, spänning, avkoppling och fler därtill, när ett 100-tal orienteringsledare samlades till Finspång i helgen för årets upptaktskonferens - Startpunkt 2003.
Ett särskilt ungdomsforum inrättades vid konferensen. Här några av de tolv som aktivt ville bidra till att marknadsföra orienteringens starka sidor, spänning, gemenskap, tävlingar under tuffa förhållanden. Fr v Erik Ivarsson-Sandberg, Erik Johansson, Karin Josefsson, Thomas Lilja, Johanna och Katrin Pettersson. FOTO: NILS SJÖDIN
Foto:
Visserligen lyser stjärnorna Anna Mårsell från Linköpings OK och guldmannen Erik Andersson från OK Denseln upp den något dystra bilden för östgötaorienteringen., men det är knappast tillräckligt, särskilt inte i det längre perspektivet.
<b>Inga radikala grepp</b>
Några radikala grepp lyftes tyvärr inte fram under de två dagarnas konfererande. Det var mest puts i kanten på etablerade rutiner här och där, när man sökte finna utvägar att nå nya ungdomar, när det gällde att försöka leva upp till rörelsens mål om fem procent fler utövare eller i ambitionerna behålla eliten.
- Vi måste ha en bra verksamhet i klubbarna, så att eliten känner att de kan utvecklas här och stanna kvar eller rent av lockas flytta till Östergötland i stället för härifrån, summerade distriktsförbundets ordförande Staffan Runtegen den långa elitdebatt som var ett av konferensens huvudteman.
Michael Wehlin som lämnat Norrköping och NAIS för Södertälje och Anders Axelsson, Finspångsgrabben, som aldrig kom tillbaka efter högskolestudierna i Borlänge, utan också gick till Södertälje berättade öppenhjärtigt om att i deras "egoistiska" elitsatsning. var de tvungna att röra på sig.
- Jag är väldigt glad åt den utbildning jag fått i moderklubben, FAIK, men kände att jag ville få stimulans av andra, bättre löpare än de som fanns hemma, berättade Anders.
<b>Denseln starkt</b>
Direkt gav det resultat i form av ett SM i budkavle, något som varit svårfångat i gamla klubbdressen. Nu har Anders fått jobb i Södertälje och etablerat sig där.
Det finns motpooler till den här utflyttningen. OK Denselns starka tillväxt är ett lärorikt exempel. För tillfället är man klubben i Norrköpings-området som drar till sig externa elitlöpare. Linköping har också en positiv situation. Högskolan där och de många företagen inom tekniksektorn har haft en lockelse. Det är ju inte helt ovanligt att orienterarna ofta är på väg mot, eller har en riktigt bra utbildning.
För några år sedan kom Anna Mårsell dit, lustigt nog från Södertälje. I fjol bytte smålänningen Per Lenander klubbadress och förstärkte LOK påtagligt.
Denselns uppsving med den breda samhällsförankringen som grund och importen Charlotte "Lotten" Lindkvist som en portalfigur är ett kul trendbrott. För Lottens del handlade det om livskvalitet.
- Ville komma ifrån stöket i Stockholm, var Lottens kommentar när hon flyttade ut till landet vid Vånga med hela familjen. Sådana exempel borde östgötaklubbarna ta till sig och vidareutveckla.
<b>Ungdomsforum</b>
Ett ungdomsforum och ett kvalificerat inslag om sponsring var två andra höjdpunkter för deltagarna. De aktiva ungdomarna som trivs med sin idrott är ju de klart bästa ambassadörerna.
- Vi måste t ex göra skolorienteringarna roligare och se till att man får kontakt med idrotten redan från 8-årsåldern, konstaterade LInnéa Kjell, 17 år ung och med egna dåliga erfarenheter som bas.
Vidare gav Finspångsbaserade Alstoms VD Lars Josefsson en kvalificerad föreläsning om vad man får ut av att sponsra orientering.
- Orienteringen står för sådana positiva värden som vårt företag kan stödja.
Det sker för tillfället främst genom en storsatsning på orienteringens ena flaggskepp 10-mila, men också lokalt på vissa orter, som Finspång där man har en stor verksamhet. För Östergötlands del med 10-mila år 2004 i Kolmården blir det att få del av den sponsringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!