Sporten där tjejerna står i förgrunden

NORRKÖPING
Skytte - en gubbsport?
Nähe, inte nu längre.
Tvärtom är det tjejerna som dominerat skyttesportens senaste innegrej, "falling target".
- Hittills är det bara tjejer som vunnit SM, vet Björn Bergström från Krokek Skytteförening, som hoppas på ett trendbrott när Norrköping arrangerar SM i helgen.

Josefine Karlsson från Kisa tar sikte mot tavlan, medan Jonas Jacobsson och Björn Bergström intresserat följer händelseutvecklingen.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Josefine Karlsson från Kisa tar sikte mot tavlan, medan Jonas Jacobsson och Björn Bergström intresserat följer händelseutvecklingen. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Sport2002-11-23 00:00
25-åringen är rankad som en av landets bästa inom disciplinen. I "falling target" skjuter man, med luftgevär på tio meters avstånd, på samma mål som skidskyttarna använder sig av, ni vet såna där avlånga, vita plåtlådor med fem svarta markeringar.
Denna skytteform har blivit enormt populär sedan den introducerades i Sverige för en handfull år sedan.
- Det är kul och lätt för publiken att följa, menar Björn Bergström.

<b>Duktiga tjejer</b>
Han hoppas själv på medalj av ädlaste valör i morgon eftermiddag.
- Ja, jag siktar självklart på att vinna.
Då måste han först besegra de i SM-sammanhang så framgångsrika tjejerna.
Förra året, i Göteborg, vann Annelie Isaksson från Falkenberg guld. För tredje året i rad fick den högst rankade skytten, Markus Åkerholm från Uppsala, ge sig i finalen.
- Roligt att så många tjejer skjuter. I dag är det helt jämt mellan könen inom sportskyttet, påpekar ledaren Tommy Jonsson.
En av alla duktiga flickor är 19-åriga Josefine Karlsson från Kisa.
- Fast jag vågar inte tro på seger i helgen, skrattar hon. Jag har inte några stora meriter att falla tillbaka på.
Det har däremot Björn Bergström. På 50 meter.
- Två SM-guld. Men det här är inte alls samma sak, understryker han.

<b>Hemmaplan ingen favör</b>
Och inte har det faktum att SM nu avgörs i Norrköpings mässhall någon avgörande betydelse för hemmaskyttarnas möjligheter att hävda sig.
- När Göteborg arrangerade i fjol slog falling target deltagarrekord. Men vi har ännu fler här hos oss, myser Tommy Jonsson, som gärna ser någon av sina adepter överst på prispallen i morgon eftermiddag.

<b>Jonas kan vinna</b>
En av förhandsfavoriterna heter Jonas Jacobsson, även om 37-åringen inte prioriterat den här tävlingsformen.
- Den är rolig, men också lite chansartad. Man kan skjuta väldigt bra, men ändå bli utslagen. Det är långtifrån säkert att den bäste skytten vinner. Samtidigt är det naturligtvis intressant för publiken.
Dock blir det ingen duell mellan Jacobsson och en annan OS-guldmedaljör (Jacobsson har som bekant tunga meriter från Paralympics) som heter Jonas i förnamn.
- Nej, Jonas Edman kommer inte att tävla, även om han är duktig på det här. Fast det finns många andra duktiga skyttar på plats, lovar Jacobsson.
Inte minst tjejerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!