Ridklubbarnas nya satsning: fälttävlan
NORRKÖPINGI år får Norrköping åter fälttävlingar. Ett samarbete mellan Ekenryttarna, Hageby Ridklubb och Norrköpings Fältrittklubb utmynnar i tävlingen Norrköping Fälttävlan 2002. - Det här innebär mycket bättre träningsmöjligheter för oss som håller på med fältävlan i Norrköping, förklarade Jenny Björn från Hageby Ridklubb.
Anna Källström och Jenny Björn med hästen Cosmic. Anna och Jenny är Norrköpings främsta i fälttävlan och får nu bättre träningsmöjligheter. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vi märkte att det fanns ett stort intresse för fälttävlan i staden. Alla klubbarna är positiva till det här samarbetet, berättar Anna Karlsson från Ekenryttarna.
<b>Tre moment</b>
I början av 1990-talet arrangerades de sista upplagorna av Norrköping Horse Show. Tävlingen genomfördes genom ett samarbete mellan stadens ridklubbar som kallades Ridklubbsalliansen. Det nya samarbetet mellan klubbarna stannar inte vid Norrköping Fälttävlan 2002. Klubbarna ska kunna utbyta idéer och erfarenheter.
Sporten fälttävlan har vuxit i popularitet de senaste åren. Tävlingen består av de tre momenten dressyr, banhoppning och terräng. Terrängmomentet är det som gjort sporten populär med sina långa, kuperade och för ekipagen krävande banor. För att få tävla i terrängmomentet krävs att ekipagen visar tillräckliga färdigheter i dressyr och banhoppning.
- På tävlingarna brukar publiken samlas kring terrängbanornas vattenhinder som brukar vara den kritiska punkten. Det är ju inte ovanligt att hästarna vägrar så att ryttaren får ett ofrivilligt bad, berättar Anna Källström som tillsammans med Jenny Björn är Norrköpings främsta inom sporten.
Klubbarnas samarbete ger bättre förutsättningar för de aktiva i sporten. Nu kommer Ekenryttarnas terrängbanan underhållas på ett bättre sätt. Tidigare har de aktiva fått åka till Linköping för att träna. Det finurliga med samarbetet är att klubbarna kan bidra med olika specialiteter till tävlingen.
- Ekenryttarna har erfarenhet från terrängmomentet, NFK har arrangerat hopptävlingar och Hageby bidrar med dressyrtävlingen, säger Olle Rådeström från Ekenryttarna.
<b>Kompakt schema</b>
Tävlingen kommer avgöras under en dag med ett kompakt schema. De arrangerande klubbarna hoppas att runt 150 ekipage ska vara med och tävla i de olika klasserna.
- Det krävs mycket arbete för att genomföra tävlingen. Vi kommer behöva ungefär 120 funktionärer under tävlingsdagen, uppskattar Kent Pettersson från Hageby Ridklubb.
Förhoppningen är att det ska bli en årligen återkommande tävling och att de tre klubbarna även ska få in lite pengar till klubbkassorna.
- Om tävlingarna fungerar bra och går runt ekonomiskt hoppas vi att det ska bli en årlig tradition, berättar Olle Rådeström.