Pantzar om profilklassernas framtid: - allt eller inget det enda som gäller
Allt eller inget.Det säger Anders Pantzar om nedskärningarna som hotar profilklasserna.Navestadsskolans rektor vill inte se något mellanting som kan uppfattas som oseriöst.- Det skulle inte gynna någon, säger Pantzar.
Barn-och ungdomsnämnden presenterar då om det blir en nedskärning av profilklasserna - delvis eller helt och hållet.
- Jag är orolig både för musik- och idrottsklassernas framtid, säger Anders Pantzar om beslutet som förutom Navestadskolan (fotboll och musik) påverkar Hagaskolan, Borgsmoskolan (idrottsklasser), Djäkneparksskolan (basket och dans), Gustav Adolfsskolan (orkesterklass) och Hagebyskolan (bild).
Nedläggningen av Bitbocken, Östra Stenbyskolan och Fredriksdalsskolan sparade 5,3 miljoner.
Ytterligare 20 miljoner måste barn- och ungdomsnämnden spara in. Det är där de så kallade profilklasserna kommer in i bilden.
Inga kompromisser
Oavsett vad politikerna i barn- och ungdomsnämnden kommer fram till, vill inte Pantzar se några kompromisslösningar.
- Nej, det tror jag inte skulle gynna någon. Antingen ska vi ha kvar profilklasserna och satsa helhjärtat eller så ska de inte finnas överhuvudtaget. Jag tror att det kan upplevas som oseriöst annars, säger Anders och fortsätter:
- Om en skola blir av med profilklassen och vill starta en lokal profil, samtidigt som det finns "riktiga" profiler känns inte vårat alternativ på riktigt. Den uppfattningen tror jag kan finnas bland både föräldrar, elever och personal.
Navestadskolan har vid flera tillfällen träffat och diskuterat med Li Teske, ordföranden i barn- och ungdomsnämnden. Givande samtal enligt Anders.
- Det som känns värst är att det är en fungerande verksamhet som är på väg att försvinna. Vi är övertygade om att profilklasserna höjer övriga prestationer i skolan och jag tror inte att det skulle ge mycket att dra ned på verksamheten. Det som menas med att spara i det här fallet är att hälften av eleverna i profilklasserna kan gå in i befintliga klasser på hemmaplan, den andra hälften måste man göras nya klasser för på hemmaplan. Man behöver då bara hälften så mycket personal.
Privat ;vertande_
Värsta tänkbara scenario enligt Pantzar är att profilklasserna går från kommunalt till privat ägande.
- Att tappa den kommunala verksamheten vore förfärligt. Då sparar man inga pengar. Om vi får in privata profilskolor tappar vi många elever i den kommunala skolan och då får vi lägga ned ytterligare skolor.
Samtalen från oroade föräldrar har varit många sedan sparplanen blev offentlig. Profilklasserna har sedan starten för fyra år sedan varit en succé på Navestadskolan.
I fjol var det 130 sökande till fotbollsklassen och 60 sökande till 30 platser i musikklass
- Hela verksamheten är beroende av elevströmmen. Skolan är inte beroende av profilklasserna för sin existens. I alla fall inte på kort sikt, vi får nu eleverna från Rambodal i årskurs 8. Meningen är att vi ska ta emot eleverna tidigare. Nu får vi inte plats med alla klasser på skolan och jag tror att det är därför som man vill ta bort profilerna från Navestadskolan. Om det vore av ekonomiska skäl skulle det vara lättare att förstå hur framtiden ser ut.
Om profilklasserna försvinner på Navestadskolan kommer Anders med kollegor att försöka att starta upp lokala profilklasser.
- Men då kommer vi bara att vända oss till elever i vårat upptagningsområde. Elever från andra delar av kommunen kan bara gå hos oss om det finns plats. Det är då jag tror att privata profilskolor kommer att göra sitt inträde i Norrköping.
Innan årets slut vet Anders, elever och föräldrar hur profilklassernas framtid ser ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!