Mattsson om OS: "Lite kaos och oförutsägbart"

Brottaren Sofia Mattsson åker till Tokyo för att försvara ett brons – och störs inte av pandemins påverkan på spelen. Hon är van vid strul inför olympiska spel.
–Det blåser lite, det är lite kaos och oförutsägbart och jag kan ändå sitta lite lugnt i båten, säger Mattsson.

Khaddi Sagnia tog brons i inomhus-EM tidigare i mars. Nu har Sveriges olympiska kommitté tagit ut henne till sommarens OS i Tokyo.

Khaddi Sagnia tog brons i inomhus-EM tidigare i mars. Nu har Sveriges olympiska kommitté tagit ut henne till sommarens OS i Tokyo.

Foto: Christine Olsson/TT

Sport2021-03-24 11:11

Mattsson var ett väntat namn när Sveriges olympiska kommitté (SOK) på onsdagen utökade OS-truppen med åtta individuella idrottare och två lag till totalt 85 aktiva. 31-åringen säkrade en svensk kvotplats i Budapest förra veckan, efter ett dramatiskt avgörande mot ryskan Stalvira Orsjusj, där Mattsson vände till seger i slutsekunderna.

– Det var mycket nerver. Men inför kvalet lovade jag mig själv att brottas in till den sista sekunden. Och det löftet höll jag bra. Jag lyckades ta poäng när det bara var några sekunder kvar, säger Mattsson.

Regerande bronsmedaljör

Spelen i Tokyo blir hennes fjärde raka OS. I Rio 2016 blev det ett brons för Mattsson, som tävlar i 53-kilosklassen, och rutinen ser hon som en fördel i jakten på en ny medalj. Inte minst med tanke på den ovanliga inramningen som ett olympiskt spel under en pandemi kommer att innebära.

– Att ha några olympiska spel i bakhuvudet gör att jag vet vad som väntar. Det är extra skönt i de här tiderna när mycket annat är osäkert, säger Sofia Mattsson.

– OS har verkligen varit blandade känslor för mig. Ingenting har egentligen gått som det ska. I Rio drabbades jag till exempel av en skada nära inpå. Så för mig känns det ganska vanligt om man kan uttrycka det så. Det blåser lite, det är lite kaos och oförutsägbart och jag kan ändå sitta lite lugnt i båten.

Sju friidrottare uttagna

Konkurrensen på ett OS är dock stenhård och alla 16 brottare som kvalar in i 53-kilosklassen kan slåss om medaljerna, säger hon.

– Jag är ju en riktig vinnarskalle. Men är det något man har lärt sig är det att på ett OS kan allting hända. Det är mycket nerver och det är mycket som ska hållas i styr, och där kan min erfarenhet nog ge lite plus. Men får jag med mig en medalj från OS skulle jag vara jättenöjd.

Förutom Mattsson kompletteras OS-truppen med de båda handbollslandslagen liksom med sju friidrottare: längdhopparna Khaddi Sagnia och Thobias Montler, kulstötarna Fanny Roos och Wictor Petersson, medeldistanslöparna Kalle Berglund och Andreas Kramer och diskuskastaren Simon Pettersson.

Fakta: Svenska OS-truppen – hittills

Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.

Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg.

Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Khaddi Sagnia, längdhopp, Fanny Roos, kula, Kalle Berglund, 1 500 meter, Andreas Kramer, 800 meter, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd.

Gång: Perseus Karlström, 20 km.

Kanot: Linnea Stensils, K1.

Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.

Skytte: Stefan Nilsson, skeet.

Segling: Max Salminen, finnjolle, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser.

Bordtennis: Mattias Falck, herrsingel, lag herrar.

Ridsport: Lag i dressyr, fälttävlan och hoppning.

Fotboll: Lag damer.

Handboll: Lag damer och lag herrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!