Många ungdomar i 40-åriga NJK
NORRKÖPINGDet började en höstdag för fyrtio år sedan. Och Norrköpings Judoklubb är fortfarande i full fart. Det syns väl om inte annat på bilden här intill. - Vi har väldigt många barn och ungdomar i klubben, berättar ordföranden Jan Björkert. På lördag firar NJK sitt 40-årsjubileum.
Norrköpings Judoklubb firar 40 år, men än syns inga ålderskrämpor. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag kunde inte spela fotboll, hade ingen bollkontroll. Då såg jag en annons om judo och jag skulle ju ha något att göra. Då var jag 16-17 år, berättar Jan.
När han började med den japanska kampsporten var NJK en två år gammal förening.
<b>Rör i taken</b>
Det hela började när Stig Windisch, Göran Stangel och några till i slutet av 50-talet började åka till Linköping, där man utövade judo i en lokal.
Ett par år senare bestämde man sig för att starta en egen förening. Den 1 november 1961 var Norrköpings Judoklubb född.
- De höll till i en källarlokal på Repslagargatan. Det var rör i taken, så det kunde inte göra vissa kast utan att fastna...
Senare fick man plats i Sporthallen. Men det var inget vidare att behöva släppa mattorna fram och tillbaka före och efter varje träning. Därför kom det som en stor lättnad när man på 70-talet fick en egen lokal på Nygatan.
- Ett genombrott, världens lyft för oss. Det är ett av de bästa minnen jag har från åren i klubben, säger Jan Björkert.
I slutet av 90-talet lämnade man Nygatan och återvände till Sporthallens B-hall, som man nu själva förfogar över.
<b>Mångårig ordförande</b>
Anmärkningsvärt nog har NJK bara haft tre ordföranden under alla år. Först var Göran Stangel, nummer två var Stig Windisch och nu har Jan Björkert svingat klubban i nästan tjugo år.
- Innan dess var jag kassör i tio år, berättar han.
På 40-årskalaset, som firas på lördag i IF Sylvias klubbstuga, kommer grundaren Windisch att gästa. Jan gissar att det kan bli en hel del nostalgi.
- "Kommer du i håg när..." och så vidare. Bland annat har vi haft flera landslagsrepresentanter genom åren: Stig Windisch, Rolf Johansson, Camilla Williams, Hariet och Marie Gustavsson.
Nu var det några år sedan Norrköping hade någon landslagsman/kvinna. Man är i första hand inte en tävlingsklubb, utan satsar mycket på barn och ungdom.
Men man har också rätt många äldre utövare i verksamheten.
- Det har börjat poppa upp en del aktiva i 30-, 40-årsåldern i motionsgrupper. Det är bra, en klubb behöver en bredd med lite av varje. Det är många barn, vars föräldrar börjar. I många fall har barnet slutat och föräldrarna fortsättat, berättar Björkert.
<b>Inte mycket blod</b>
En förändring som skett sedan judon var en ung idrott i Sverige är att åldrarna sjunkit.
- Förr började man när man var 14-16 år. I dag har vi många 5-, 6-åringar. Vi leker mycket mer än förr, och får in judon i lekarna. Ungarna måste få en idrottslig erfarenhet.
På åskådarsidan har man det lite svårare.
- Tyvärr är inte judo någon stor publiksport. Det är kanske för lite blod. Det är ju inte riktigt som boxning till exempel och det kan kanske se lite bökigt ut för den oinvigde, menar Jan.
På lördag firar den bökiga, oblodiga klubben 40 år.