"Man får aldrig sluta tro på sitt lag"
Förra veckan (Folkbladet 3/7) så berättade rutinerade tränaren i IF Sylvia, Mats Karlsson om sin syn på fotbollI Sportens andra del i serien ?I huvudet på en tränare? så möter du Lasse Ström som gör sitt första år som whuvudansvarig ledare i en fotbollsförening.Efter arton A-lagssäsonger lade Lasse Ström skorna på hyllan. Men han hade inga tankar på att lämna fotbollen.Han blev tränare och hamnade i division 3-laget Söderköping.
I Huvudet på Lasse Ström. Debutanttränaren har fått en knivig uppgift, hans Söderköping parkerar förnärvarande på jumboplats i fotbollstrean. FOTO:ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag hade nog kunnat fortsatt några år till, säger 35-åringen.-Men då hade det känts som jag velat fortsätta på Superettan nivå i alla fall.
Som bekant åkte hans förra klubb Sylvia ur superettan förra säsongen.
Inför årets säsong fick han en förfrågan från IK Ramunder om att bli huvudtränare. Han behövde inte fundera speciellt länge innan han sa ja.
I samma veva så slogs klubben ihop med lokalkonkurrenten Söderköpings IS. Men det har inte varit någon dans på rosor för Lasse Ström under hans första tränarår. Inför höstsäsongen ligger klubben näst sist i division-3. Samtidigt är Ström glad över att hans första uppdrag blev Söderköping.
- I "Sörping" finns det otroligt många lovande spelare. Det är viktigt att ta hand om sina egna ungdomar. Det ser spännande ut inför framtiden, konstaterar han.
Rolig fotboll
När han passerade trettiostrecket så började intresset för att blir tränare efter den aktiva karriären. Man lyssnar på tränaren på ett annat sätt när man blir äldre. Det handlar mycket om en mognadsprocess.
- När man var yngre så brydde man sig inte så mycket, säger han. När man blir lite äldre så ser man inte en framtid som spelare då börjar funderingar på andra alternativ inom fotbollen, fortsätter Ström.
Han har plockat godbitar från de olika tränarna han haft. Han lockades till Norrköping från Eskilstuna. Han tyckte att Sylvia spelade en attraktiv fotboll under Stefan Hellbergs ledning. Den typ av fotboll vill han också anamma som tränare. Även i Söderköping. Men där är laget inte ännu.
- På sikt vill jag att vi blir ett spelande lag där vi bjuder på rolig fotboll, säger han.
- Min filosofi är inte sparka och spring precis, tillägger Söderköpingstränaren.
Han har alltid tagit fotbollen på allvar.
--När man väl tar sig ut på en fotbollsplan ska man vara seriös, säger Ström. Han köper ingen halvhjärtat inställning varken från spelare eller sig själv. Det måste vara disciplin, framförallt på träning.
-Många, speciellt i Söderköping, jobbar obekvämt och gör allt för att komma från jobbet och ta sig till träningen, skulle det då vara lite halvlojt är det ju inte speciellt bra, menar han.
Ingen diktator
Men någon diktator är han inte.
--Jag är mer en demokratisk tränare på så sätt att jag gärna lyssnar och tar åt mig av vad spelarna säger. Det är ju de som är på plan och de ser saker och ting lite annorlunda än från sidan, det vet man ju själv när man spelat, säger Lasse Ström.
Han ger inte mycket för tränare som råskäller på sina spelare. Det har han inte någon förståelse för alls. Blir det för mycket negativt så slår man dövörat till.
Vara konkret
-Ska de var någonting så ska det vara något konkret. Har man inget vettigt att säga så kan man lika väl vara tyst, tycker Ström.
Han trivs i rollen som tränare där man på ett helt annat sätt kan föra fram det man tror på. Att se hur spelare utvecklas är en spännande del av tränarjobbet.
-Vi har släppt fram några yngre förmågor successivt i Söderköping och de har gått in och gjort ett bra jobb, säger han.
Samtidigt tycker han inte att det ska vara för många unga killar i en trupp.
- Det måste finnas en mix mellan ungt och gammalt, menar han. De äldre spelarna kan tillsammans med tränaren hjälpa till och slussa in de unga spelarna i laget. Är det däremot för många unga i en trupp är risken att de tar över och då kanske inte de mer rutinerade spelarna trivs i laget.
Hitta nyckeln
Hur hanterar man det faktum att vissa spelare får mer uppmärksamhet än andra, ofta står till exempel målskyttarna mer i fokus?
- Jag vill verkligen att hela gruppen ska känna sig viktiga. Den tjugonde mannen är lika viktig som de bästa spelarna. Tränare kan också glömma bort dom äldre spelarna som gör sitt jobb. Det spelar ingen roll om du varit med i 20 år; du vill ha en klapp på axeln ibland i alla fall.
Hur får man igång en spelare?
-Kunde man trolla vore det bra, säger Söderköpingstränaren med ett gapflabb.
Men han blir snabbt allvarlig igen:
- Det är svårt. Är det en spelare som har ett dåligt självförtroende så tror jag att man måste vara positiv och få fram glädjen. Uppmuntra hela tiden: Det kommer, det lossnar. Fotboll är till 90 procent mentalt och 10 procent är övrigt kunnande, säger han.
Nära nedflyttning
Han är i samma situation i Söderköping eftersom laget parkerar i botten av tabellen. Hela laget måste komma igång för att undvika nedflyttning. Han har funderat mycket på vad som ligger bakom den dåliga vårsäsongen.
--Samtidigt så måste man tror på sitt lag. Jag tror verkligen på mina killar. Så ambitiösa som de varit och är under träningarna. Vi har kört på geggiga planer och de har ändå kämpat och visat kvalitéer. Det gäller bara att hitta tillbaka. Man får inte sluta tro på sitt lag. Då är man snett ute. Gentemot en grupp måste man visa att man tror på dem.
</span>
<b>FC Barcelona? </B>
Ett favoritlag eftersom jag bodde där ner under en period. Jag spelade i en division 2-klubb i Spanien.
<b>Hanna Ljungberg? </b>
En bidragande orsak till att damfotbollen har blivit så populär i Sverige.
<b>Östgötafotbollen? </b>
Kunde se ljusare ut. Det behövs ett lag i allsvenskan.
<b>Division 3?</b>
En ny upplevelse, hoppas vi är kvar nästa år.