Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magnus siktar mot toppen

NORRKÖPING
Detroit Red Wings har värvat skyttekungarna Brett Hull från Dallas och Luc Robitaille, Los Angeles, till en av NHL-hockeyns redan mest stjärnspäckade trupper.
Där ska en 23-åring från Borggård försöka ta plats.
- Det blir tufft. Men min inställning skulle vara fel om jag redan nu funderade på spel i farmarligan, säger Magnus Nilsson, som i går kväll dök upp i Stallet för att testa skridskorna innan han återvänder till andra sidan Atlanten.

Borggårds-grabben Magnus Nilsson, 23, flyttade från Norrköping redan för fem år sedan. I går tränade han med Hästen Hockey och på lördag flyger han tillbaka till USA för att försöka ta en plats i Detroits NHL-lag.
FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Borggårds-grabben Magnus Nilsson, 23, flyttade från Norrköping redan för fem år sedan. I går tränade han med Hästen Hockey och på lördag flyger han tillbaka till USA för att försöka ta en plats i Detroits NHL-lag. FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Foto:

Sport2001-09-07 00:00
Han lämnade Östergötland redan våren 1996, strax före Vita Hästens konkurs, och hamnade i Percy Nilssons Malmö IF.
Efter fyra säsonger i Skåne bestämde sig Magnus för att ta den stora chansen i NHL, där han som 18-åring tingades av Niclas Lidströms Detroit Red Wings.
Det var förra sommaren.
Då hade han tröttnat på att kastas ut och in i MIF:s elitserielag, mellan avbytarbänken och spel, utan fasta kedjekompisar.
- MIF hade räknat med mig, kontraktet blev klart sent och jag ville berätta det öga mot öga med coacherna istället för per telefon. Därför blev lite rabalder, minns Magnus.
Dagarna hos storklubben i Michigan var lätträknade den första säsongen.
- Jag blev skadad redan de första dagarna på campen, tänjde ut ett ledband i högra knät, och missade en dryg veckas träning. Sedan hann jag spela en träningsmatch, mot Boston. Det gick bra, men det är nästan omöjligt att göra bort sig tillsammans med alla skickliga spelare, poängterar Magnus.

<b>Inget eget farmarlag</b>
Någon ärlig chans att ta en ordinarie plats fick han inte.
- Men det finns i princip inga spelare som går direkt från elitserien till NHL. Särskilt inte i ett lag av Detroits klass. De är inte direkt kända för att släppa in nya spelare, betonar Magnus Nilsson.
Därför fick han läras sig att bli stryktålig på hockeyns bakgård, i farmarligorna IHL och EHL. Hans 70 matcher förra säsongen delades mellan Cincinnatti Mighty Ducks (Anaheims farmarlag) och Louisiana Iceskaters.
- Detroit har inget eget farmarlag så spelarna skickas runt mellan olika lag och ligor. Men varje klubb ställer upp med en möblerad lägenhet så man slipper i alla faol bo på hotell, berättar Magnus som delade lya med ryske Gregorij Konstantinov förra vintern.

<b>Sprucken skalle</b>
Facit under debutåret: en sprucken skalle och ett oräkneligt tal stygn...förlåt, nitton mål och elva assists.
- Godkänt. Jag fick gott om speltid. Det tar 20-25 matcher att bara lära sig svårigheterna att spela på mindre rinkar och möta större spelare. Håll huvudet uppe i alla lägen, är nog ett av de viktigaste råden man ska lyssna på. Alla spelare fullföljer alla tacklingar.
Det förstnämnda var inte bara ironi.
De som minns de klassiska hockeyfilmerna "Slapshot" och "Youngblood" får säkert bekanta rysningar av Magnus träffande beskrivning av karriärens värsta tackling:
- Jag fick en kraftig smäll under en av slutspelsmatcherna med Louisiana, en armbåge i ansiktet gjorde att "ljuset slocknade" och jag tuppade mer eller mindre av innan jag landat på isen. Det slutade med spräckt skalle och en sjukhusnatt. En och en halv vecka senare var jag tillbaka...

<b>Annorlunda attityd</b>
1,88 långe och 101 kilo tunge Magnus låter t o m redan som ett ärrat proffs när han säger:
- Attityden är annorlunda därborta, hårdheten viktigare. Spelarna kan vara långsinta och det gäller att passa sig matchen efter om man gjort något dumt.
I morgon lämnar han svensk mark för att ansluta till truppen som ska ha försäsongslägret (campen) i Travers City.
Han kommer väl förberedd - trots drygt tre månaders semester som han fördelat hos föräldrarna i Borggård, kompisarna i Malmö och mormor i Göteborg.

<b>Har tränat varje dag</b>
- Förutom första veckan i våras har jag tränat varje dag, styrketräning, löpning, cykling. Jag vill inte riskera tappa för mycket. Jag tänker göra allt som går för att ta en plats och i vilket fall som helst vara med längre på uttagningen. Nu vet jag lite mer vad som krävs - även om konkurrensen är hård.
Förutom två nya superstjärnor, Hull och Robitaille, har Detroit värvat målvaktsfantomen Dominik Hasek från Buffalo. I truppen finns t ex också Sergej Feodorov, Igor Larionov, Steve Yzerman, Brendan Shanahan och svenskarna Niclas Lidström samt Tomas Holmström.
Coachen Scotty Bowman och general managern Kent Holland är fast beslutna att ta tillbaka den förlorade Stanley Cup-bucklan.

<b>Har ingen brådska</b>
Det gör inte Magnus Nilssons sits enklare.
- Mitt 2-årskontrakt går ut efter den här säsongen. Vi får vad som händer. Jag vill spelad i NHL men har ingen brådska att komma dit, säger Magnus som tillhör de anonyma och lägst betalda svenska proffsen "over there".
Han tjänar mer än i elitserien och fick också en "signing-bonus" i miljonklassen (minst) när kontraktet skrev under. Så livet på hockeyns skuggsida är inte enbart uppförsbacke.
Om någon trodde att så var fallet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!