Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfven: "Jag vill ha i gång fotbollen"

Statsminister Stefan Löfven (S) ser gärna att svenska folket snart kan följa den allsvenska fotbollen. Men hans ståndpunkt är oförändrad. Kampen mot coronapandemin är den viktigaste matchen just nu.
–Nummer ett för mig är att vi måste se till att begränsa smittspridningen, säger han.

Stefan Löfven.

Stefan Löfven.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-05-20 15:05

Vid dagens presskonferens fick statsministern på nytt frågor om hur han ser på möjligheterna för elitfotbollen på herr- och damsidan att snart inleda säsongen utan publik.

– Den diskussionen förs mellan Folkhälsomyndigheten och fotbolls-Sverige. Jag vill ha i gång fotbollen, därför att jag älskar fotboll. Men i det här läget är det ändå smittspridningen och begränsningen av den som måste vara i första rummet, säger Löfven.

Han fortsätter:

– Folk dör i den här sjukdomen. Att minska smittspridning är nummer ett. Sedan är det klart att det påverkar andra saker som civilsamhället, ekonomin och också idrottsrörelsen naturligtvis. Och när en förändring väl kan ske, då lyssnar jag på experterna på området – i det här fallet Folkhälsomyndigheten, säger Stefan Löfven.

"Lyssna på experterna"

– I de stunder vi ska göra förändringar av något slag då vill jag lyssna på experterna och Folkhälsomyndigheten och höra: ”När bedömer ni att det är rimligt?”.

Under presskonferensen upprepade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson budskapet som statsepidemiolog Anders Tegnell gav i tisdags.

– Vi kommer att lämna besked om fotbollen nästa vecka.

På TT:s fråga om folksamlingar är den främsta orsaken till att Folkhälsomyndigheten inte ger fotbollen klartecken, svarar Tegnell:

– Jag vet inte om jag skulle klassificera det som den största anledningen, men jag tycker, som alltid, att det är viktigt att inte försöka lösa en detaljfråga utan att tänka på konsekvenserna runt om. Det kanske inte är något stort problem att 22 personer plus några andra träffas på en stor stadion och spelar en fotbollsmatch i 90 minuter. Men vad för det med sig ut i samhället på olika sätt? Vi tycker att det är viktigt att tänka på helheten.

Tydligt supporteransvar

– Vi har fortsatt kontakt med Riksidrottsförbundet och med fotbollsförbundet och har förhoppningen att kunna hitta ett datum relativt snart, när det här kan sättas i gång.

TT: Men om fotbollsspel inte är problemet, anser ni att fotbollssupportrar inte kan ta ansvar?

– Det finns den tyska modellen där man mycket tydligt ger ett ansvar för supportrars uppträdande på klubbarna och det har vi även traditionellt gjort i Sverige. Klubbarna måste också kunna ha den här dialogen med supportrar så att de förstår att deras uppträdande också kommer att påverka möjligheten att kunna spela fotboll.

– Om det blir problem på supportersidan i Tyskland kan hemmalaget förlora matchen. De som är verksamhetsansvariga måste även vara med på lösningen av de sidoeffekter det kan bli av en verksamhet, säger Anders Tegnell.

Herrallsvenskan har satt 14 juni som preliminärt premiärdatum medan damallsvenskan vill börja spela 27 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!