"En av landets allra förnämsta idrottsstäder. Ja, om du inte har ett par skridskor på fötterna", skrev David Iwung i sin krönika på vår sajt för ett tag sedan. Där lyfte han frågan om hur de klubbar som bedriver isidrott i Norrköping får slåss om tider och utrymmet i de alltmer slitna anläggningar som finns.
Sporten har tagit fram siffror som visar att Norrköping ligger långt ner på listan över kommuner i Sverige när det gäller just isytor. Bland landets 290 kommuner är Norrköping 14:e från slutet av de som har issport på agendan – om vi tittar på tillgång till ishallar (se grafik i botten på artikeln).
Det som inte syns i statistiken, och som egentligen gör Norrköpings läge ännu sämre än det ser ut, är dels hur många klubbar som slåss om tiderna, inte minst när tre hallar egentligen bara är två just nu. Skärblacka har slagit larm om problemen med att ha is i Globalhallen, vilket Sporten nyligen skrev om. Klubben får också trängas om tiderna i de övriga två hallarna ihop med Vita Hästen, Norrköpings Konståkningsklubb och Borgia.
I Norrköping är det heller ingen is alls från runt april till efter att Stadium Sports Camp är över.
Även som län är Östergötland långt ner på listan, det visar en annan undersökning som rekatochklart.com gjorde 2021. Där var Östergötland tredje sämst i Sverige, endast före Halland och Skåne.
Svenska Ishockeyförbundets anläggningsansvarige Simon Stigenberg berättar att man från centralt håll jobbar aktivt för att skapa ett bättre läge i hela landet. Norrköping är inte unikt i att ha dåliga förutsättningar.
– Vi försöker slåss för att få till fler ishallar men även isytor (utomhus) och då är statistiken en viktig del. Det är svårt att sätta en nivå som ska passa hela landet men runt 17 000–25 000 invånare per ishall tycker vi är ett bra mått. Norrköping ligger idag runt 48 000, konstaterar Stigenberg.
Svenska Konståkningsförbundet har också frågan högt på sin agenda och här handlar mycket också om att skapa en jämställd fördelning av istider. Sporten var under flera år (baserat på LOK-stödsstatistik hos Riksidrottsförbundet) en av de mest växande i landet.
Samtidigt vittnar förbundet om tuffa förutsättningar på många håll.
"I landets ishallar och föreningar är bilden tydlig. Våra aktivas vardag och träningsförutsättningar hamnar ofta i en underordnad position genom ishallarnas utformning och tillgången till istider. I många av landets ishallar/kommuner är istidsfördelningen i stor utsträckning anpassad efter modeller som utgår från antalet utövare på isen. Fördelningsmodeller likt dessa gynnar lagidrotter", skriver man på sin hemsida.
Bandyn är i grunden en utomhussport men har fått ta andra vägar. Större bandyfästen har byggt inomhushallar de senaste åren. Borgia har försökt driva frågan i många år i Norrköping men inte kommit framåt och har ofta känt att man har stångat sig blodig utan framgång.
Den klassiska sporten har sina egna utmaningar i att det förändrade klimatet gör det svårare.
– All skridskosport har en stor motståndare i klimatomställningen. Det blir svårare att hålla is på en stor yta utomhus och över en längre tid kunna erbjuda möjlighet att åka skridskor och spela bandy, beskriver Lars Wennerholm som är anläggningsansvarig på Svenska Bandyförbundet.