Lina från Norrköping är redan Norges hjälte

NORRKÖPING
Norrköpingstjejen Lina Olsson är tillbaka i handbollslandslaget igen.
Ja, i Norges alltså.
I helgen blev hon matchvinnare - mot Sverige!
- Jag känner mig litegrann som en svikare, sa hon efteråt.

Lina Olsson spelar numera i det norska handbollslandslaget. Norrköpingstjejen hann med 150 matcher för Sverige innan hon bytte nationalitet i somras.
FOTO: SCANPIX

Lina Olsson spelar numera i det norska handbollslandslaget. Norrköpingstjejen hann med 150 matcher för Sverige innan hon bytte nationalitet i somras. FOTO: SCANPIX

Foto:

Sport2002-10-02 00:00
Lina Olsson Rosenberg (jo, hon är gift med en norrman) hann med 150 A-landskamper för blågult och tidigare fanns det ju inga som helst tvivel om var lojaliteten fanns, det vill säga på "rätt" sida av gränsen.
Men det var då. Under en lång tid har Lina, fostrad i Norrköping, bearbetats av det norska förbundet. Hon har själv gjort bästa reklam för sig under en radda år som stjärna och skyttedrottning inom den norska handbollen.

<b>Sjätte landskampen</b>
Och för ett tag sedan tog hon steget full ut. När Norge mötte Sverige i finalen av öppna skandinaviska mästerskapet i Oslo var detta Linas sjätte A-kamp för Norge, som blev tvåa i den senaste VM-turneringen.
- Matchen mot Sverige är något jag gruvat mig inför, sa hon till norska tidningen Dagbladet efteråt. Därför är jag glad att det är gjort nu.
Olssons insats var mer än godkänd. Hon gjorde fyra mål redan i den första halvleken och punkterade sedan genom att sätta finalens sista mål (det slutade 30-27 för Norge).

<b>Ingen sångerska</b>
Hon medgav att hon våndats i sitt beslut att spela för sitt nya hemland.
- Det är klart det är speciellt. Men jag har gjort mitt val, och det känns riktigt för mig.
Lina stod tyst när nationalsångerna spelades i Rykkinhallen. Trots att hon kan "Du gamla, du fria" som rinnande vatten.
- Men jag har aldrig sjungit inför en landskamp, fortsatte hon leende.
Norge var ett tag illa ute mot svenskorna som spelade bra och bland annat var nära att vända det stora underläget i andra halvlek.
- Vi släppte in dom i matchen, men det kändes ändå som om vi hade kontroll.
Lina uträttade ett stort defensivt jobb. Stoppade bland annat Sveriges storstjärna och veteran Åsa Eriksson. Åsa, som gjorde sin 218:e landskamp erkände att hon gärna sett Lina som medspelare i det kommande EM-slutspelet.
Också norskornas förbundskapten, Marit Breivik, var belåten med Linas insats. Hon hade själv med egna ögon sett hur norrköpingstjejen våndats inför finalen.
- Det har varit en personlig sak för henne. Någon gång måste dock vara den första och på så sätt var det bra att hon fick möta Sverige nu och inte under EM, sa Marit Breivik till Dagbladet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!