Lastgammal? Nej, Dick är bättre än någonsin

NORRKÖPING
Det låter förstås lite kaxigt när allsvenskans bäste målvakt 1996 beskriver dagsformen för Folkbladet.
- Jag är en bättre spelare i dag, hävdar Dick Last.
33 år ung hoppas han på en gyllene säsong för Örgryte IS.

Dick Last tror och hoppas på en framgångsrik säsong för Örgryte. Att Folkbladet tippar "Sällskapet" på undre halvan stör inte den förre Norrköpings-målvakten.

Dick Last tror och hoppas på en framgångsrik säsong för Örgryte. Att Folkbladet tippar "Sällskapet" på undre halvan stör inte den förre Norrköpings-målvakten.

Foto:

Sport2002-03-21 00:00
Kaxig är annars inget bra ord för att beskriva den sympatiske bohuslänningen från Munkedal.
Från tiden i IFK Norrköping (1995-96) minns vi "Dicken" som en glad och öppen kille som spred trivsel runtomkring sig.
Det var ju också under tiden i IFK han skördade sina hittills största personliga framgångar. Priset som allsvenskans bäste var ett stort erkännande för mannen som under så lång tid vaktade IFK Göteborgs reservlagsmål.
Han tog emot sitt pris under den tevesända galan från Stockholm. IFK Göteborgs gamle stormålvakt Thomas Wernersson delade ut utmärkelsen och som av en händelse, eller vad det nu var, återvände Last till "Blåvitt" strax därpå.
Och visst, till en början var allt frid och fröjd, Dick Last var äntligen förstamålvakt i ett Göteborg vars stjärna så smått börjat dala efter de enorma europacupframgångarna i början på 90-talet.

<b>Förpassad till bänken</b>
Under sommaren värvade Göteborg landslagsmålvakten Bengt Andersson som aldrig fanns sig tillrätta på Teneriffa, och därmed var Dick Last åter förpassad till bänken.
Efter en kort sejour i danska Vejle blev det ÖIS.
Självklart vill vi veta på vilket sätt Dick blivit en bättre målvakt efter tiden i Norrköpng.
Han svarar utan tvekan:
- Jag har blivit mycket bättre i spelet i luften, det är en sida jag utvecklat. Dessutom hetsar jag inte upp mig lika lätt nuförtiden, påstår den lugne 33-åringen.
Han anser inte att det röda kortet han fick mot Helsingborg förra säsongen förändrar den bilden.
- Äsch, det är nästan ofrånkomligt att något sådant händer förr eller senare. För min del var det första utvisningen i karriären.
Dick Last är Sällskapets förstaval mellan stolparna, även om han själv aktar sig noga för att underskatta kollegan Thomas Perstedt.
- Han är duktig, men jag vet samtidigt vad jag kan, klargör Dick.

<b>Oberäkneliga</b>
Örgryte är ett lag som man skulle kunna beskriva som lite oberäkneliga. Fisk, fågel eller mittemellan? Tja, Folkbladet-sporten tippar att göteborgarna kommer att få hålla till på den undre halvan. Det kan vi få äta upp i höst.
Då vet vi att Örgryte länge var ett topplag förra säsongen och, ja, truppen drabbades av en drösvis med skador på nyckelspelare.
- Vi använde 27 spelare under säsongen. Inte dåligt med tanke på att vi bara hade 22 man i A-truppen, flinar ÖIS-målisen.
Han blir mer allvarsam när vi talar om dagens skadesituation. Han har just blivit varse att bolltrollaren Jeffrey Aubynn är långtidsskadad och att backbjässen Johan Anegrund har ont i ett knä.
Tunga avbräck för Örgryte, som inte har förstärkt med en enda spelare utifrån. Tränaren Erik Hamrén har testat några killar, bland annat en forward från Australien, men hittills har det inte blivit napp någonstans.
- Vi tror ändå att vi ska kunna slå oss in bland de fem främsta. Den kapaciteten har vi, tycker Dick.
Örgryte möter Hammarby på bortaplan i premiären.
- Det har jag ingenting emot. Vi har haft tämligen lätt för Hammarby, trots att vi förlorade på Söderstadion i höstas. Man inspireras av atmosfären - även om publiken buar ut oss, skrattar han.

<b>ÖIS drar lite</b>
Själv är han inte bortskämd med åskådarmassor och tokroliga fans. Örgryte drar, bortsett från derbymatcherna, sällan mer än 5 000 åskådare till Gamla Ullevi.
- Klart man blir lite "avis" på storklubbarna som har mycket folk på sina matcher. Jag vet att det finns många ÖIS-are i Göteborg, men hur ska man få dom till Ullevi?
Dick svarar själv.
- Genom en bättre arena, förstås. Gamla Ullevi håller inte, det finns inga faciliteter för publiken. Hela stadion känns uråldrig. Det snackas om att bygga en helt ny fotbollsarena, men när det sker vet jag inte.
Vi avslutar samtalet med lite snack om IFK Norrköping. Dick erkänner att han inte har särskilt bra koll på "Peking" längre.
- Jag snackade litegrann med Eddie Gustafsson när vi möttes i La Manga nyligen (Eddies Molde vann med hela 4-0, vår anm). Annars har jag rätt dålig kontakt med Norrköping. Ja, förutom med "Räka" som jag talar med ibland.
"Räka", är förstås förre IFK-mittfältaren Thomas Johansson, som numera tränar Assyriska IF i division IV.
De två var kompisar under IFK-tiden och har,trots att man gått skilda vägar, hållit kontakten.
Men medan Thomas tvingades till ett ofrivilligt avbrott i karriären siktar Dick Last på framgångar med sitt Örgryte IS.
Vem vet? Han blir kanske allsvenskans bäste även den här gången.

<span class=rub>Örgryte IS</span>
<B>Plus:</B> Mycket liten omsättning i truppen. Till skillnad från förra året ? då man bytte väldigt många spelare ? har man den här säsongen kvar i stort sett samma lag som i fjol, vilket så klart gör att gänget är väl samspelt.

<B>Minus:</B> Skador på viktiga spelare. Jeffrey Aubynn är långtidsskadad och minst lika viktiga försvarsspelaren Johan Anegrund har knäproblem. Detsamma drabbade ÖIS förra året.

<B>Du får inte missa...</B>
...Martin Ulander, Örgrytes högermittfältare är en oberäknelig lirare som kan få sitt stora genombrott i allsvenskan den här säsongen.

<B>Nyförvärv:</B> Inga utifrån. Däremot har man flyttat upp några U-spelare till A-truppen.

<B>Förluster:</B> Mike Owusu (NEC, Holland), Patrik Sandström (Umeå)

<B>Tränare:</B> Erik Hamrén.

<B>Startelva:</B> Dick Last ? Savo Drobac, Valter Tomaz Jr, Marcus Dahlin, Robert Bengtsson Bärkroth ? Morgan Nilsson, Eric Gustafsson, Daniel Lohm, Jeffrey Aubynn ? Patrik Fredholm, Patrik Elmander. Avbytare: Tommy Naurin, David Marek, Magnus Källander, Markus Johanness.

<span class=rub>Folkbladet tippar allsvenskan:</span>
1) ?
2) ?
3) ?
4) ?
5) ?
6) Halmstads BK
7) ?
8) ?
9) ?
10) ?
11) Örgryte IS
12) Landskrona Bois
13) ?
14) ?
<B>Fakta/Dick Last</B>
Klubb: Örgryte IS.
Tidigare klubbar: Munkedals FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Vejle IF (Danmark).
Ålder: 33.
Längd/vikt: 182 cm/82 kilo.
Landskamper: 2P
Allsvenska matcher: 124.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!