Jonas Andersson på IFK:s önskelista

NORRKÖPING
Här är killen som kan komma att ersätta Thomas Olsson på IFK Norrköpings mittfält.
Jonas Andersson, 27 år och svensk mästare så sent som i fjol jagas dock av flera klubbar.
- Och jag vill inte säga något förrän jag bestämt mig, förklarar han för Folkbladet. Det gör jag inom några dagar.

Jonas Andersson (i mitten) är aktuell för IFK, men det finns fler klubbar som är intresserade av den Mjällby-fostrade 27-åringen.
FOTO: SCANPIX

Jonas Andersson (i mitten) är aktuell för IFK, men det finns fler klubbar som är intresserade av den Mjällby-fostrade 27-åringen. FOTO: SCANPIX

Foto:

Sport2002-11-27 00:00
Han stämmer på punkt och pricka överens med IFK Norrköpings egen beskrivning på önskespelaren, det vill säga en passningsäker och tvåfotad innermittfältare med offensiva kvalitéer.
"Peking" räknar ju inte längre med att behålla sin tidigare lagkapten Thomas OIsson, som kommit muntligen - men inte skriftligen - överens med Malmö FF.
Här kan det i och för sig handla om att MFF blivit avskräckta av den "marknadsmässiga" prislapp som IFK satt på sin kontrakterade spelare.

<b>Vann SM-guld</b>
Förförra säsongen var blekingekillen (han kommer från Mjällby AIF) Jonas glödhet och en hjälte på Södermalm i Stockholm. 27-åringen spelade 25 av 26 matcher på Hammarbys mittfält när man överraskade så många och vann SM-guld, det första i klubbens då 104-åriga historia.
- Det var en härlig tid. Helt suveränt, minns han.
Säsongen som gick var inte på långa vägar lika kul. Hammarby värvade norske landslagsmannen Fredrik Winsnes från Rosenborg och plötsligt fanns det inget utrymme för Jonas Andersson i startelvan. Det blev bara åtta allsvenska matcher i år.
- Och nu står det i alla fall helt klart att jag lämnar klubben, avslöjar han.
Det finns gott om hugade spekulanter, men Jonas vill inte själv berätta hur många eller vilka klubbar som är hetast i dagsläget. Inte heller vill han bekräfta att IFK Norrköping är en i det trånande gänget.
- Det känns mest rakryggat.
Han kan inte sägas vara särskilt målfarlig, Jonas. Det blev sammanlagt 46 allsvenska matcher utan mål för den 174 centimeter långe och 71 kilo lätte mittfältaren.
Samtidigt som IFK Norrköping hoppas på förstärkning cirkulerade igår uppgifter om att Örebro SK skulle köpa loss skyttekungen Antti Sumiala för rena reapriset, en och en halv miljon kronor.

<b>Ekström lugnar</b>
- Jag kan lugna alla IFK-vänner att en sådan prislapp inte finns. I kontraktet med Sumiala finns ett minimibelopp inskrivit - inte ett maxibelopp, understryker nye ordföranden Roger Ekström.
Om någon klubb vill köpa finländaren, som gjorde stor succé i höstas, blir det för betydligt grövre slantar än nämnda 1,5 miljoner kronor.
- Definitivt. Han kommer att kosta skjortan, fortsätter Ekström utan att förtydliga i siffror.
Och förresten har inte IFK Norrköping hört ett ljud från vare sig Örebro SK eller någon annan klubb, inom eller utanför rikets gränser, enligt Roger Ekström.
- Ingen har hört av sig angående Antti eller Balázs Rabóczki. Därför känns det lite lustigt att läsa alla skriverier om de här spelarna. Vår förhoppning och målsättning är att Sumiala ska hjälpa oss tillbaka till allsvenskan nästa säsong.
Igår kväll dementerade också ordföranden i närkeklubben, Ove Lindqvist, kopplingen mellan Sumiala och ÖSK.
- Han är inte den spelare vi är ute efter, sa han till Örebro-Kuriren.
Hittills har två spelare lämnat IFK Norrköping i höst. Kristian Bergström skrev på för Malmö FF och Alexander Östlund gick, som Folkbladet avslöjade, gratis till Hammarby.
Östlund kostade å andra sidan inte en krona i övergångssumma när han värvades från portugisiska Vitória SC Guimarães 1999.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!