Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Johaug: Jag blir inte bättre än så här

På lördag kan hon ta sitt fjärde VM-guld i Oberstdorf och kliva upp som en av skidhistoriens allra största. Therese Johaug är fortfarande överlägsen, men skickar en lugnande hälsning till Frida Karlsson och de andra. Bättre än så här kan hon inte bli.
–Det finns nog inte så mycket mer att ta av, om jag ska vara helt ärlig, säger Johaug till TT.

Therese Johaug under 10 km fri stil vid skid-VM.

Therese Johaug under 10 km fri stil vid skid-VM.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-05 18:01

Den 32-åriga norska superstjärnan är storfavorit till guldet på lördagens tremil, distansen som hon vann också 2011, 2015 och 2019. Om hon håller för trycket går hon upp på otroliga 14 VM-guld i karriären och 19 VM-medaljer totalt.

Det skulle föra henne förbi ryskan Jelena Välbe (14 guld, totalt 17 medaljer) och upp på andraplats i VM-historien. Endast landsmaninnan Marit Bjørgen (18 guld och 26 medaljer) är bättre.

– Haha, jag har allt en liten bit kvar upp till Bjørgen fortfarande, säger Johaug och viftar undan jämförelsen.

– Men det är klart att det är stort. Det är ingenting jag går och tänker på så där, men jag är stolt över det som jag har fått uppleva under min karriär.

Karriärens bästa lopp

VM-debut gjorde hon som 18-åring i Sapporo 2007, och visade direkt framfötterna med ett brons på tremilen. I Liberec två år senare blev hon medaljlös men sedan har det blivit tre eller fyra medaljer, mestadels guld, vid varje mästerskap hon ställt upp i.

– Jag är väldigt nöjd med de mästerskap jag har gjort de senaste åren. Jag känner att jag har träffat formen. Det är inte givet att man ska prestera på de få dagar som ett mästerskap pågår vartannat år. Men jag väldigt stolt över mig själv att jag har klarat det, säger Johaug.

Utan den stora grämelsen – en 18 månader lång dopningsavstängning som gjorde att hon bland annat missade VM i Lahtis 2017 – hade det förmodligen funnits ännu fler mästerskapsmedaljer på kontot.

Men utan avstängningen hade hon antagligen inte varit så bra som hon nu är. Det påtvingade avbrottet ägnade hon till träning, träning och åter träning. Det är enligt henne anledningen till att hon under VM i Oberstdorf är den bästa skidåkaren hon någonsin varit.

Resultaten vittnar också om det: guld i skiathlon, guld på 10 km fri stil och guld i stafett.

TT: Har du någonsin varit bättre?

– Nej, jag känner mig i väldigt bra form och jag känner att jag hela tiden har utvecklat mig, även de två senaste åren. Jag gjorde förmodligen mitt bästa fristilslopp i karriären häromdagen, så jag är i bra form.

TT: Hur mycket bättre kan du bli?

– Det finns nog inte så mycket mer att ta av, om jag ska vara helt ärlig. På något sätt känner jag att jag har kommit till en punkt där det är väldigt, väldigt små marginaler för att utvecklas ytterligare. Och jag vet att de yngre tjejerna har väldigt mycket att gå på.

"Enkelt" framgångsrecept

Utmanarna kan dock inte räkna med att Therese Johaug lägger av i närtid. Hon tar visserligen ett år i taget nuförtiden, men sett till vad hon fortfarande presterar lär det dröja innan skidorna åker upp på hyllan. Det enda hon kan säga är att VM på hemmaplan, i Trondheim 2025, är på gränsen.

– Nja, det är nog lite långt bort för mig. Men man ska aldrig säga aldrig.

Under tiden får Frida Karlsson, Ebba Andersson och andra som vill peta ner skiddrottningen från tronen ligga i. För det finns bara en väg till toppen, hälsar Johaug.

TT: Vad ska de andra göra för att komma ikapp dig?

– Det är många år av träning som ger de här resultaten över tid. Jag var inte så bra när jag var i samma ålder som Frida och Ebba är nu. Så det är många, många år av träning. Så enkelt är det.

Fakta: Therese Johaugs VM-facit

Therese Johaug VM-debuterade som 18-åring i japanska Sapporo. Sedan dess har hon, inför lördagens femmil i Oberstdorf, tagit 13 VM-guld, två VM-silver och tre VM-brons.

Sapporo 2007: 1 medalj: Brons på 30 km (klassisk stil).

Liberec 2009: inga medaljer.

Oslo 2011: 3 medaljer: Guld på 30 km (fri stil), guld i stafett, brons på 15 km skiathlon.

Val di Fiemme 2013: 4 medaljer: Guld på 10 km (f), guld i stafett, silver på 15 km skiathlon, brons på 30 km (k).

Falun 2015: 3 medaljer: Guld på 15 km skiathlon, guld på 30 km (k), guld i stafett.

Lahtis 2017: Inga medaljer (Johaug var dopningsavstängd).

Seefeld 2019: 4 medaljer: Guld på 10 km (k), guld på 15 km skiathlon, guld på 30 km (f), silver i stafett.

Oberstdorf 2021: 3 medaljer: Guld på 10 km (f), guld på 15 km skiathlon, guld i stafett.


Fakta: Historiens främsta VM-åkare på damsidan

Norges Marit Bjørgen är skid-VM-historiens självklara drottning både sett till antal guld och medaljer. Här är de tio främsta åkarna genom historien, sett till i första hand antal guld och i andra hand antal medaljer.

1) Marit Bjørgen, Norge: 26 medaljer (18 guld, 5 silver, 3 brons).

2) Jelena Välbe, Ryssland/Sovjetunionen: 17 medaljer (14, 3, 0).

3) Therese Johaug, Norge: 18 medaljer (13, 2, 3).

4) Larisa Lazutina (tidigare Ptitsyna), Ryssland/Sovjetunionen: 16 medaljer (11, 3, 2).

5) Alevtina Koltjina, Sovjetunionen: 8 medaljer (7, 1, 0).

6) Nina Gavriljuk, Ryssland/Sovjetunionen: 11 medaljer (6, 3, 2).

7) Virpi Kuitunen, Finland: 8 medaljer (6, 1, 1).

8) Galina Kulakova, Sovjetunionen: 9 medaljer (5, 2, 2).

9) Heidi Weng, Norge: 8 medaljer (5, 2, 1).

10) Bente Skari (tidigare Martinsen), Norge: 7 medaljer (5, 2, 0).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!