Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga matcher för ungdomar – så har klubbarna drabbats

Hur har en matchfri vintersäsong påverkat de lokala ungdomslagen? Sportens rundringning visar att det slår väldigt olika mellan sporterna och klubbarna men att det finns en oro för hur det här året kommer att påverka. "Jag är orolig", säger innebandyledaren Niklas Abrahamsson.

Ungdomsidrotten har fått ta en stor smäll på grund av coronan. Bilderna är tagna vid tidigare tillfällen.

Ungdomsidrotten har fått ta en stor smäll på grund av coronan. Bilderna är tagna vid tidigare tillfällen.

Foto: NT/Arkivbilder

Sport2021-04-30 17:00

Barn- och ungdomsidrotten fick klartecken att köra igång matchspelet av Folkhälsomyndigheten för några dagar sedan. I Östergötland har man dock valt att fortsätta stänga ner ett tag till på grund av den höga smittspridningen som råder.

Under vintern och våren har det kommit rapporter från många håll om att nedstängningen slagit väldigt hårt för vissa. Lag som tappat spelare och spelare som tröttnat när man bara kunnat träna utan att spela matcher. I samband med presskonferensen inför nästa års friidrotts-SM frågade Sporten Olle Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, om man kan se någon generell bild av läget i Norrköping när det gäller ungdomar.

– Det här året går inte att mäta, det är så annorlunda, men det vi sett totalt sett är att vi tappar ungdomarna lite för tidigt. Vi får se i höst när det kommer igång igen, om vi kommer att kunna få tillbaka de ungdomarna och om det är ett trendbrott eller inte. Jag hoppas ju att idrotten i sig är så stark att det kommer tillbaka, sa han då.

Sporten ringde runt och kollade med sex lokala klubbar som levt med restriktionerna hela vintern och hur de hanterat situationen samt om de tappat många utövare.

Norrköping Dolphins

David Bergström, klubbdirektör i Dolphins, säger att klubben har tappat ungdomar under vintern. Exakt hur många är svårt att uppskatta.

– Vi har tappat en del, det är klart att det är oroande fram till hösten och hur det kommer att se ut då. Vår säsong slutar nu, men det är klart att vi är oroliga, säger han.

Klubben har försökt hålla igång träningar i den utsträckning som gått inom ramen för restriktionerna. Men utan matchspel. 

– Vi har engagerade ledare och har försökt hålla gnistan uppe. Man måste vara kreativ i de här tiderna också, vi har försökt ha en del aktiviteter utomhus men i januari och februari var det väldigt kallt. Sedan jag började som klubbdirektör för en och en halv månad sedan har jag varit tydlig med och pratat om att vi behöver bli fler medlemmar och hitta aktiva i fler stadsdelar. 

– Vi ska göra jobbet och förhoppningsvis vinna tillbaka många, och även nya, men i just den där åldern när man står på gränsen om man ska fortsätta eller inte, där har nog många fallit av trädet när man inte fått spela några matcher. Där är nog samhället i stort väldigt oroligt för de "kidsen" som sitter mer hemma framför datorn istället eller gör annat.

Dolphins egen påskturnering brann inne i år också. Just nu väntar man på ifall det blir något Sports Camp i sommar och även hur det blir med Jeffery Taylor Academy.

– Det är tuffa tider, men det är det för alla, säger David Bergström.

NKIK

Thea Wåhlin är ordförande i "tjejklubben" NKIK. Föreningen har haft sex ungdomslag och handbollsskola för de allra yngsta i träning den gångna säsongen. 

Hittills verkar coronaåret inte ha satt så djupa spår, undantaget de äldsta lagen.

– 05 och 06 kommer slås ihop till nästa säsong men det har inte med corona att göra. Vi har sett att flera har tappat motivationen där när SM blev inställt och det inte har funnits några matcher att se fram mot. Det har väl inte kommit några definitiva besked att de kommer sluta och förhoppningsvis kommer de tillbaka i höst, säger Thea.

Vad säger du själv som nyligen har spelat, hur viktigt är det att ha idrotten i den här åldern?

– Väldigt viktigt. I skolan är det bara individuella mål men här har man ett lag och en grupp som har ett gemensamt mål. Det är en stor trygghet att ha idrotten.

I övrigt rullar det alltså på i NKIK och till hösten vill man "bredda" verksamheten för att även fånga upp de som kanske inte har möjlighet eller vill träna fullt ut.

– Vi drog igång handbollsskolan hösten 2019 och där har det snarare tillkommit barn, även om de inte tänker på att spela matcher. Jag vet att närvaron har varit jättehög även i de yngre lagen, 09, 08 och 07, trots att de inte har fått spela matcher, säger Thea Wåhlin.

Vita Hästen

Klubben har kunnat hålla igång verksamheten, där man har barn och ungdomar från hockeyskolan upp till juniorlagen i J18 och J20. Klubbchefen Dan Björkman ser ännu inga konkreta effekter i tappade spelare på grund av nedstängningen när det gäller matcher.

– Om vi pratar numerär så har vi inte tappat utövare, vi har till och med ökat lite i år. Det är plus tio någonstans. Däremot har det påverkat verksamheten på andra sätt. Vi har kunnat hålla igång, men ibland tränat utomhus, alla har fått komma ombytta och klara hit och så vidare. Det har inte blivit lika mycket socialt som annars och även svårt att hålla teori. 

Är du orolig framåt, när det kommer en höst och hur det ser ut då?

– Jag känner absolut en oro, speciellt om det här skulle fortsätta ett år till. Jag ska vara ärlig där, det finns en stor risk om det skulle fortsätta även nästa år. Framför allt när det gäller 15–16-åringar och uppåt, de som lägger mest tid och kanske har stora ambitioner och behöver möjligheten till matchspel. 

Borgia BK

Bandyklubben på Himmelstalund har haft sex ungdomslag, en nystartad flickverksamhet och Skridskokul för de yngsta igång i träning.

Enligt Henrik Lindgren, ledarcoach och ledare för två lag samt involverad i Skridskokul, har coronan inte gjort att folk har tappat sugen.

– Vi har hållit i med alla lag och snarare fått till oss ett par spelare. I 04–06-laget har vi tränat fyra gånger i veckan och där har några ibland valt att byta ut en träning mot sin andrasport. Vi har märkt att folk vill träna och det har vi kunnat göra också den här vintern.

Det är positivt i Borgia alltså?

– Ja, faktiskt. I Skridskokul, som är vår inkörsport för de mellan fyra och sju år, har vi haft 40–60 barn varje söndag. Föräldrarna har följt med men har hållit avstånd och vi har inte haft någon kioskverksamhet. Vi har respekterat restriktionerna, bytt om på läktaren och varit noga med att testa oss i alla lag. Det har funnits en stor förståelse och det går inte att trolla.

Klarar ni ett likadant år till?

– Haha, det återstår att se. Det tär ju och det är klart att grabbarna och tjejerna vill spela matcher men det är långt till november. Vi hoppas att vaccineringen gör sitt och att smittspridningen har minskat tills dess, säger Henrik Lindgren.

Åby Oilers Ungdom

Innebandyn är het bland de unga i Åby. Inte mindre än elva ungdomslag upp till 19 år finns representerade. Gemensamt för alla: det har varit en tävlingsfri säsong, undantaget precis i början av hösten. Och under fredagen beslutade klubben också på grund av de senaste lokala restriktionerna med personlig lockdown att avsluta säsongen även träningsmässigt.

Niklas Abrahamsson, ungdomsansvarig samt spelande ledare i H2/H4-laget och tränare för P12/13, ser en tydlig coronaeffekt bland de äldre lagen.

– Bland de som är födda upp till 2008 har vi tappat folk, det är helt klart. När träningarna stängdes ner i oktober för de som var födda 2004 och tidigare var det många som gick tillbaka till sin andrasport fotboll, där de ändå fick träna. Det är väl oklart om vi får tillbaka dem, säger han.

Det är många som tappar sugen bland de äldre ungdomarna, som ändå har vant sig med matchspel?

– Ja. Om man inte har match att motivera sig för är det lätt att skita i en träning och vara hemma och kolla på en serie eller spela spel i stället. De yngre påverkas inte lika mycket av att det inte har varit matcher. Det är klart att det är viktigt för dem också men många är nöjda med att det är match på träning. I de yngre lagen har vi till och med ökat.

Är du bekymrad över läget?

– Ja, jag är orolig. Utan innebandyn är det många som inte kommer ut och rör på sig över huvudtaget. En timme skolgymnastik i veckan är inte mycket. Det här är ohållbart en längre tid och jag tror inte vi klarar av att det är likadant nästa höst, säger Niklas Abrahamsson.

NHK

Ett juniorlag och sex ungdomslag utgör framtidens NHK. Anders Bergquist är ledare både i juniorlaget och det yngsta laget (födda 2012–14). Han kan konstatera att ungdomslagen trots allt har klarat av en näst intill matchfri säsong förvånansvärt bra.

– Vi var jätteoroliga för hur det skulle bli men det ser ganska okej ut. Det är inget stort tapp i alla fall. På juniorsidan har vi till och med fått tillbaka spelare som hade slutat. När mycket annat har stängt ner har de insett att det trots allt är ganska kul med idrott, även om man bara får träna. Det tycker vi är jättekul.

Ni verkar överleva alltså?

– Jo. Samtidigt finns det en oro för om utomhusidrotterna får komma igång igen med matcher, att vi tappar spelare dit. Det är lite lurigt.

Men totalt sett för folkhälsan spelar det ju ingen roll vilka sporter ungdomar håller på med.

– Så är det ju. Det viktigaste är att barn och ungdomar håller igång. Men det är nog bara en tidsfråga innan handbollen får börja spela igen, säger Anders Bergquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!