Region Östergötlands rekommendationer, som i nuläget gäller till och med 19 november, säger för idrottens del att man bland annat inte ska ha gemensamma lagträningar – undantaget elitverksamhet eller för personer födda 2005 eller senare.
Men det finns andra specifika undantag också.
IFK Norrköpings akademilag (P16, P17 och P19) har exempelvis fortsatt att träna även efter de skärpta regionala rekommendationerna den 29 oktober.
Förklaringen till undantaget är att verksamheten också faller under rubriken elitidrott. IFK:s organisation bedöms kunna bedriva träningar med stor hänsyn och liten smittspridningsrisk.
– Vårt läkarteam har stämt av med både den regionala smittskyddsläkaren och SEF (Svensk Elitfotboll). Vi har fått godkännande att köra på med träningar om vi håller restriktionerna. Vi har exempelvis inga ombyten på plats och om någon uppvisar sjukdomssymtom ska de vara hemma, förklarar IFK:s fysioterapeut Marcus Linnér.
Det här kanske uppfattas som lite underligt för andra juniorlag, men ni bedöms alltså kunna uppfylla noggrannheten lite bättre?
– Jag vet väl inte exakt vad de har baserat det på men det kan väl vara en av orsakerna. Vi har ju mer resurser och vi har koll på dem. Vi kan ställa lite mer krav på spelarna, även utanför fotbollen. Men de är ju ungdomar som alla andra och vi kan ju inte kontrollera dem helt.
Marcus Linnér betonar att det är slutna grupper som bara tränar tillsammans.
– Det är inga internmatcher heller. 19-årsslutspelet fick de ju avbryta också. Det är planerat till december men vi tvivlar på det. Vi har ställt in oss på att de inte kommer spela klart.
Vita Hästens J20- och J18-lag löd under samma elitprotokoll som IFK-juniorerna i en knapp vecka. 4 november kom nya detaljerade rekommendationer från Svenska Ishockeyförbundet. Där står det bland annat att "träning inom ramen för skolverksamheten kan bedrivas om skolan så bedömer." Det innebär att klubbens juniorer som går på hockeygymnasiet kör coronaanpassade träningar dagtid med respektive årskull men inget efter skoltid.
– Det är två gånger i veckan och anses som skolplikt. De får poäng för det, säger Vita Hästens vice ordförande Peter Flygt.
I dagsläget bedrivs ingen juniorverksamhet i klubbens regi.
– Däremot kör många individuell, frivillig träning på kvällstid. De får skriva upp sig på en lista för att få istid och det är max fem personer samtidigt, berättar Linus Näsström från styrelsen.
På basketsidan ser det ungefär likadant ut. Dolphins har stängt ner ungdomsträningarna kvällstid för de som är födda före 2005. Däremot är samma spelare igång under dagtid men under Haga Basketgymnasiums skolverksamhet.
– Vi följer rekommendationerna och det är väldigt coronaanpassat med små grupper utan kroppskontakt. Men en del elever har ju undrat, och det kan jag ju förstå, varför det är okej att spela basket dagtid och inte kvällstid, säger Johan Lind som är samordnare på basketgymnasiet.
Han poängterar att det är viktigt att hjälpas åt att stoppa smittspridningen och blir förvånad när han hör hur det kan fungera inom andra idrotter och lag.
– Det är intressant. Man blir ju nyfiken på hur IFK kan köra på eftersom jag skulle vilja att basketen skulle kunna göra likadant. Alltså, det är bra att de tränar men man blir ju lite avundssjuk. Förhoppningsvis kan det öppna upp dörrar för andra, säger Lind.