Hur länge överlever bandyn?
Julen 2005 var precis som vanligt för många av oss. Julafton = tomten, juldagen = återhämtning och framförallt en skön promenad i decembersolen. Och så avslutade vi helgen med bandy på annandagen.
13.15 är och har alltid varit tiden då vi träffas. Då har man hunnit med ett läsa någon av julklappsböckerna, exempelvis Björn Hellbergs nya deckare, sovit lite längre men framförallt hunnit koka buljongen och packa ner i portföljen. Starkare varor användes ej en arbetardag. Efter några decenier i bandyns tjänst är man också på det klara med att det kostar på kropp och själ att stå 2x45 minuter ute på "Himpa" eller någon annan av våra tyvärr ganska ogäöstvänliga bandyarenor i länet.
Mössa, vantar, halsduk och framförallt varma kängor är det som gäller. Vi inom pressen har visserligen erhållit en inglasad tjänsteplats på Himmelstalund, men trots att den funnits säkert i tio år har jag hittills aldrig satt min fot där.
Bandy ska ses live, inte från en glasbur. Man ska njuta av skridskoskären, passningarna som sitter exakt på klubban, tjatet mellan spelarna och domare och framförallt de dova applåderna från varma härliga handskar.
Tyvärr blir vi färre och färre som står där på annandagen i vintervädret och tittar på bandy. I går var det knappt 400 i Finspång, cirka 2 000 i Linköping och på Himmestalund räknade jag till cirka 150, men det berodde nog till stor del på att Linnea Lagnström, härlig bandyvän, bjöd på korv och glögg till den som ville på grund av sin 50-årsdag.
Mer sådant. För spelet var väl inte av högsta kvalité.
Stötte på gamle bandylegeden Roger "Gubben" Karlsson på Himmelstalund. "Gubben" kritiserade Borgias insats och erkände att det fanns lite sug i skridskotarmen när han stod där på läktaren.
- Har man spelat bandy de senaste 25 åren på annandagen så är det här lite annorlunda. Framförallt kände jag suget på juldagens kväll då man alltid började uppladdningen för matchen, berättar "Gubben".
Uppe i Finspång rapporterar Folkbladets bandyälskare Nilsove Magnusson att Faik höll på att svara för julens upphämtning när man gick upp från 0-4 till 4-4 i andra halvlek mot Örebro SK. Men ÖSK fick sista ordet och vann med 5-4.
I Linköping fick nykomlingen BK Derby stryk även i sitt andra östgötaderby och därmed blir det nog svårt att nå upp till Borgias åtta poäng i allsvenskan från 1989. 2-1 i paus till IFK Motala blev hela 7-2 i andra. Motala styr fortfarande östgötsk bandy.
Fick häromveckan ett telefonsamtal från en kille vid namn Hans Kraft i Mölby. Han hade hört att Nisse Boström och mig i Radio Östergötlands "Sportsnack", vilket sänds för sjätte året i rad nu en gång i veckan, sagt att Manstorpstravets nye gunstling, Dumle Loss, ägdes av ett gäng stockholmare. Helt fel rapporterade Hans, de flesta andelsägarna kommer från Östergötland (Linköping, Mjölby och Vadstena).
Samme Hans frågade mig också om jag kom ihåg honom. Nej, blev svaret men när han berättade att vi vann junior-DM i bandy tillsammans i Mjölby AI:s gula dress för 35 år sedan, ja då gick det upp ett ljus.
Så jag gick hem och kollade prishyllan där det bl a stod ett vackert solur från MAI:s damklubb och jag hittade även en liten DM-plakett. I dag är bandy död i Mjölby. Sörjd av många, men kommunen vägrade att satsa på en konstfrusen banan.
Det har man gjort i Motala, Finspång, Norrköping, Linköping och Åtvidaberg, och det är just på dessa fem orter som bandyn i Östergötland fortfarande lever. 50-60 klubbar har blivit fem och tittar man på intresset i går så är det naturligtvis stor fara att fler försvinner inom några år. Redan nu har exempelvis IFK Motala stora ekonomiska problem och BK Derby har tuff konkurrens av bl a Linköpings HC. Borgia, Finspång och Åtvidaberg är nog de klubbar som anpassat ryggsäcken efter tiderna och kanske kan överleva ytterligare ett tiotal år. Nu vill Bandyförbundet göra om. Det snackas om 3x30 minuters speltid (varför om inte snön är i vägen?), mindre planer och bara inomhusspel (nej, nej, nej!) och den del andra förändringar. Viktigast tror jag är att man börjar tänka på publikens komfort, vinden på Himmelstalund i går var allt annat än skön. I dag är det mest i Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Falun, Västerås, Lidköping, Sandviken, Vänersborg och Stockholm (Hammarby) man annars pratar mest bandy. Hur länge det nu varar?
qqqTill sist: Jag trodde att tomten skulle komma med en Buster. Först Rekord-Magasinet, sedan Match och nu Buster.
Får vi inte ha några tecknade seriehjältar inom idrottens värld längre?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!