Med fyra OS (silver 2006) och tredubbelt så många framträdanden i VM-sammanhang är hon en våra verkligt stora landslagsspelare. Huruvida 32-åriga Pernilla Winberg spelar hockey igen, i och med en segdragen hjärnskakningsproblematik, är i dagsläget osäkert. Landslagsikonen har i alla fall att stå i under fem intensiva sommarveckor, i egenskap av verksamhetschef för Idrott utan gränser (IUG) i Norrköping.
– Verkligen givande och inspirerande för mig att kunna ge tillbaka. Hur arbetsdagarna ser ut varierar – en dag kanske man lyckas fånga upp en tjej som börjar med en idrott. Det gör ju hur mycket som helst och det är också vårt syfte när vi är ute på skolorna i vardagen, att fånga upp dem så att de blir aktiva inom sport istället för att kanske hitta på annat på kvällarna, säger Pernilla, på plats i Folkparken i Norrköping när Sporten möter henne.
Hockeyprofilen, som den gångna säsongen debuterade som expert i C Mores SDHL-sändningar, ringar där med ett par spontana meningar in en hel del av vad IUG står för. "Idrott Utan Gränser gör så att barn och unga blir sedda och bekräftade genom goda förebilder och meningsfulla aktiviteter, och ges förutsättningar till att se möjligheter för framtiden", finns att läsa på hemsidan.
– Det har känts superpositivt så här långt. Vi har fått kredd både från föräldrarna – och det är ju den kredden vi kan få – och från kidsen när de kommit själva, säger Pernilla, samtidigt som det pågår en lättsam femkamp för barnen (årskurs 4–9) i ett brett spektrum av aktiviteter – basket, judo, parkour, dans och crossfit.
IUG är en modell som bygger på samverkan mellan den offentliga, privata och ideella sektorn och diverse donatorer och finansiärer. Ledare, inriktade på de utvalda idrotterna, utbildas i IUG-metodiken.
– Vi vill samarbeta för att inkludera alla och vara förebilder. Det bästa jobbet jag hade kunnat hitta när jag väl ville hålla på med idrott och barn, ler Pernilla.
Att få barnen att le och känna sig sedda är naturligtvis a och o i detta. Goda förebilder skapar en meningsfull fritid är ett annat av IUG:s motton.
– Bara den här positiviteten där de får höra "bra jobbat!", eller när man kommer in i gympahallen och säger "hej på alla!" och de känner att "oj, de säger hej till mig!"... det kan ju göra så mycket som man inte tänker på i vardagen – men som verkligen gör skillnad.