Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hockeyns framtid på besök i länet

NORRKÖPING
Han heter Näslund. I efternamn. Ett hockeynamn som förpliktigar och får en naturligtvis att tänka på NHL-proffset Marcus Näslund.
Fast den här killen heter Fredrik i förnamn. Är bara 15 år i år och spelar för IK Göta, en klassisk hockeyklubb i Stockholm. Inte Vancouver Canucks.
Men likväl är Fredrik på väg att kanske ta samma väg som Marcus. Klubbhockey, TV-pucken, elitserien och slutligen ett lukrativt proffskontrakt i NHL.

Sport2001-10-12 00:00
Nr 17 i Stockholm röd, Fredrik Näslund, är ingalunda lik Marcus Näslund i sin spel. Nej, här handlar det mer om en kopia av Mats Sundin: stor, stark, bra skridskoåkare och god blick för spelet.
Bänkade mig i Himmelstalundshallen i tidig morgonstund (matchen började 9.30) i går tillsammans med ett 100-tal föräldrar och intresserade och tittade på Östergötland mot Stockholm röd (enda distrikt som har två lag med).
Östergötland var med länge i matchen, men orkade inte riktigt stå emot de betydligt mer storväxta stockholmarna som till slut vann med 6-2.
Därmed hade Stockholm tre vinster i gruppen. Östergötland noll. I går kväll fick vi dock får första poäng.
Det känns ungefär som vanligt. Tittar man i maratontabellen för TV-pucken (som startade 1959 då Värmland besegrade Stockholm i finalen med 2-0) så ligger Stockholm etta, Östergötland är 15:e distrikt.
Marcus Näslund är redan nämnd. Lägger man därtill Peter Forsberg, Mats Sundin, Anders Hedberg, Lennart "Lill-Strimma" Svedberg, Håkan Wickberg, Göran Högosta, Kenta Nilsson, tvillingarna Henrik och Daniel Sedin, Lars-Erik Sjöberg, Magnus Wernblom, Ulf Weinstock, Mats Näslund, Thomas Grandin, samt i fotbollssammanhang mer kända namn som Jesper Blomqvist, Anders Grönhagen, Roy Andersson (pappa till Daniel och Patrik), Ingemar Erlandsson, Lennart "Lie" Larsson, Magnus Powell, Staffan Tapper, Pontus Kåmark och TV-sportens krönikör Albert Svanberg så har ni fått en liten provkarta på "kändisar" som alla lirat i TV-pucken genom åren.

<b>"Ett litet distrikt"</b>
Träffade bl a gamle Vita Hästen-centern Sven Ericsson, i dag tränare och lärare på hockeygymnasiet i Norrköping, som tittade på matchen. Och han var inte direkt imponerad av vad han såg.
- Tyvärr är Östergötland ett litet distrikt i de här sammanhangen. Dessutom tycker jag vi borde ta vara på fler f d elitspelare som skulle få ta hand om ungdomarnas träning. Framförallt lite yngre spelare, av dagens ungdom är det ingen som vet vem Jonny Stridh, Rickard Rauge eller Sven Ericsson är, menar Sven.

<b>Få talangscouter på läktaren</b>
Talangscouterna var annars få, vilket kanske var lika bra, fast några satt med anteckningsblock och höll en mobiltelefon mot örat och såg ut att kunna vara "handelsresande i hockeyspelare".
Jag letade efter gamle Vita Hästen-tränaren Gunnar Svensson, som sedan fyra år tillbaka är just spelaragent, men antingen hade han inte vaknat eller annars så hade han valt en annan match i en annan stad.
För den här helgen spelas det inte mindre än 96 matcher i Norrköping, Linköping och Finspång. TV-pucken har invaderat länet för andra året i rad.
Att Östergötland står som värd även år 2001 har sina randiga skäl:
1) Svenska Ishockeyförbundet strulade till det rejält förra året när man misslyckades med att lägga dit isreklamen i Himmelstalundshallen och matcherna fick flyttas runt till andra hallar kors och tvärs.
2) Östergötland gjorde arrangörsmässigt ett så pass gott intryck att man fick en chans till.
Östergötland erbjuder också fem ishallar inom en radie på fyra mil, vilket också är ganska unikt. Och så kan man erbjuda en perfekt förläggning ute på Bråvalla flygflottilj.
Men tyvärr verkar Östergötlands Ishockeyförbund ha svårt att marknadsföra sitt arrangemang. Varför bjuder man exempelvis inte in kommunens skolor till matcherna på vardagarna. Det kan inte vara roligt ens för aktörerna på isen att spela inför 100 åskådare i en hall som rymmer 4.300 sittande.

<b>Inte bättre än tidigare</b>
Efter att ha sett Östergötland i aktion kan jag tyvärr inte komma med några förhoppningsfulla rapporter. Årets upplaga är ingalunda bättre än tidigare, varför vi kommer att på de sista platserna i gruppspelet (vilket slutspelas i dag på middagen) och sedan få avsluta med match om 14-15 pris eller så.
Några östgötaungdomar får vi absolut inte se i Stångebrohallen (och TV) när semifinaler och finaler visas i helgen.
Vem som vinner? Omöjligt att svara på men fjolårets final i Himmelstalundshallen spelades mellan Stockholm och Värmland. Och den gången vann värmlänningarna, vilket innebar ett trendbrott eftersom Stockholm hade tre raka segrar.
Värmland-Stockholm! Ni ser, det är dessa distrikt som gäller inom svensk hockey 42 år efter första TV-puckfinalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!