Hårdträning är livsfarligt

Stresshormonet kortisol ökar i kroppen av en relativt kort löptur i maxfart, det visar en ny studie av forskare vid Linköpings universitet.

Fredrik Nyström, överläkare och professor.

Fredrik Nyström, överläkare och professor.

Foto: Niclas Sandberg

Sport2017-08-09 16:00

Hälsa

För att söka svar på hur blodsockerregleringen och ämnesomsättningen påverkas av en intensiv, relativt kort löptur har forskare vid Linköpings universitet gjort en vetenskaplig jämförelse av att börja dagen med att springa fem kilometer så fort man kan, eller att inte utföra någon särskild träning under en dag. Resultaten visar bland annat att nivåerna av stresshormonet kortisol är förhöjda under flera timmar efteråt.

– Om man tränar för att få ett friskt hjärta ska man nog inte ta i så hårt, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin som ligger bakom forskningen.

– Resultatet speglar bilden av elitidrottares upprepade skador och slitage. Du läser ju lika ofta om framgångar som om skador hos elitidrottare. Proffs som trots att det är vältränade dör när de utövar sin idrott.

Sjutton friska försökspersoner i 20-årsåldern, som alla hade löpvana, deltog i undersökningen. En dag fick de ge sig ut på en löptur på fastande mage och en annan dag fick de vila lika länge före frukosten. Ordningen på dagarna för varje deltagare avgjordes av lottning.

Vid båda dagarna tog forskarna blodprover relaterade till stress, hjärthälsa och diabetesrisk vid upprepade tidpunkter fram till eftermiddagen. Deltagarna fick mäta stresshormonet kortisol i blodet, men också i saliven, vilket kunde mätas hemma.

– Överraskande nog upptäckte vi att kortisol i blodet steg snabbt av löpningen och att kortisol i saliven förblev högre på löpdagen ända fram till att man gick och lade sig på kvällen, säger Fredrik Nyström.

Hur ska man träna då?

– Lågintensivt. Vill du få en hälsoeffekt och leva länge ska du springa i lagom takt. Jogga istället för att skena. Vill man bli en duktig löpare och tävla med andra, då måste man träna hårdare.

Är det fel att ha idrottsprofiler som förebilder för en god hälsa?

– Ta fotboll som exempel. Det finns ju inte en fotbollsspelare som inte har skadebekymmer efter karriären. Det finns flera idrotter där 90 procent av utövarna slits med skador under karriären.

Det finns de som menar att det räcker med några minuters intensiv träning i veckan.

– Det där är inte särskilt väldokumenterat. Att man bara ska gå en gång i timmen är ett mystiskt sätt att se på hälsa.

– Det är statistik baserad på de personer som är så tjocka att de inte klarar att lyfta sig ur soffan. De som knappt flyttar på huvudet när man ropar på dem, som är bättre på att agera strandad val, säger Fredrik Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!