Att nå upp till de internationella gränserna som gäller för att delta i OS räcker inte. Idrottarna måste även nå upp till SOK:s nationella kriterier för att kunna bli uttagna i OS-truppen.
Det innebär att man ska ha visat att man kan konkurrera om en topp åtta-placering. Undantaget är det så kallade "framtidskriteriet" som innebär att en lovande idrottare kan tas ut om denna bedöms kunna prestera på toppnivå i nästkommande OS.
Men friidrottsförbundet vill att man slopar de nationella kriterierna helt inför Tokyo-OS och går efter de internationella gränserna istället. Ett viktigt argument är att det skulle stimulera idrottare som blivit hårt drabbade av den rådande pandemin.
– I det här läget tycker vi att SOK skulle kunna se över de här bitarna och säga att “vi ser ett jäkla värde i att stimulera och inspirera de idrottare och idrotter som satsar på OS”, säger Stefan Olsson.
Hårda krav
De tycker också att de nationella kraven är hårdare än vad de borde vara.
Som exempel använder förbundet maratonlöpare där SOK nyligen kom med ett förslag om att nomineringsgränsen skulle skärpas. Något som skulle innebära att den svenska gränsen blir en av de tuffaste i hela världen, menar förbundet.
"Givetvis måste de aktiva klara sin idrotts ofta mycket tuffa kvalificeringsregler som redan finns internationellt, men de ska inte behöva överprestera gentemot sina konkurrenter.", skriver friidrottsförbundet i brevet.
Kvalreglerna har tagits fram gemensamt av alla idrotter. Friidrottsförbundet har även tidigare varit kritisk till att gränserna är för hårda, men då har man varit ganska ensam med den åsikten. Olsson tror att pandemin kan förändra det.
– Jag tror att delvis på grund av pandemin finns det anledning för andra idrotter att tänka i de här banorna också, säger han.
"En rejäl funderare"
SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, säger att målet med uttagningssystemet är att OS-truppen ska hålla en jämn nivå över alla idrotter.
– Det är ju ett inkluderande förhållningssätt, fast på bredden på idrotter. Kriterierna är inte anpassade efter en eller ett fåtal olika idrotters förutsättningar utan efter många, säger han.
Han säger också att nivån finns för att man ska kunna stötta alla idrottare som åker till mästerskapet.
– Det ska finnas en rimlig förutsättning att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för idrottarna, säger Reinebo.
Friidrottsförbundets brev tas upp av SOK:s styrelse i mars, då förslaget ska diskuteras närmare.
Stefan Olsson hoppas att SOK tar till sig av förbundets tankar.
– Grunden är ju att utifrån den situation vi befinner oss i är det viktigt att SOK också stimulerar och inspirerar aktiva att satsa fram till OS. Då tror jag att signalsystemet är väldigt viktigt. Så jag hoppas att de tar sig en rejäl funderare iallafall, säger han.