Under hösten vann han först den stora tävlingen West Coast Trophy i Halmstad. Sedan blev det en silvermedalj på SM, i klassen –175 i classic bodybuilding.
Det där var Emil Österholms tredje och fjärde tävling efter att han börjat satsa seriöst på sporten.
En start som ger mersmak – och mer vill 25-åringen från Valdemarsvik ha.
Under åren som målvakt spelade han mestadels i Valdemarsvik men även några år i Vita Hästen. Han gillade alltid gymträningen som hör till hockeyn – och till slut tog det överhand.
För ungefär tre år sedan växlade han upp gymträningen, något som blev katalysatorn till den höga nivån han befinner sig på just nu inom bodybuilding.
– Jag har ju tränat ganska seriöst på gym sedan jag var 16 år. Så jag hade en grund att stå på. Men när jag började med det här fullt ut blev det ett stort omslag, inte minst med kosten, säger Emil Österholm.
– Det blir ju inga bullar till frukost och sånt. Jag är mycket noggrannare med sömnen, varje kväll klockan 21 ringer ett alarm som påminner om att det är dags att sova snart. Jag räknar även stegen för att ha koll på hur mycket jag ska äta. Det är mycket att tänka på, säger Emil.
Jag behöver knappast fråga om du är nöjd med höstens tävlingar?
– Nej, jag är jättenöjd. Jag har svävat på moln alltså. När domare har kommit fram och pratat, jag har fått nya följare på Instagram vilket är kul, jag har fått beröm av såna jag själv har sett upp till och de säger att min framtid ser ljus ut. Såna saker betyder mycket för en liten människa som mig.
Emil Österholm har presenterat sig på allvar i branschen. Redan innan framgångarna började det tisslas och tasslas om killen från Valdemarsvik som utvecklades i god takt.
– Sånt är alltid kul. Men då får man en sån jäkla press på sig, att man ska prestera. Men jag har absolut inte haft förväntningar om att det skulle gå så här bra, för alla är så pass duktiga, säger Österholm och fortsätter:
– Han som kom före mig på SM, han var över 50 bast och hade kört 42 eller 43 tävlingar. Så jag har ju några år på mig.
Hur är de sista veckorna inför en tävling för dig?
– Då är jag inte katig alltså. Jag ligger på ett sånt underskott. Då är jag tacksam att jag har en fin familj runt omkring som förstår att man kanske inte kan vara med på alla firanden och att man inte har mer energi än till att gå upp på morgonen, göra matlådorna och åka och träna.
Ris och torsk förtärs i stora mängder inför en tävling. Det slinker även ner en hel del havregrynsgröt. De sista dygnen kan han lätta på restriktionerna och kan fylla på med mer kolhydrater för att kunna leverera när det gäller.
Hur är adrenalinet och nerverna när du går upp på scenen och visar upp dig?
– Jag brukar mest vara nervös innan. Men eftersom jag vill det här så jävla mycket, så har det mer varit så att jag har ju gjort jobbet, nu är det bara för mig att visa vad jag har jobbat för. Sen är det upp till domarna att säga sitt. När jag väl står på scenen så faktiskt – även om jag står i såna där småkalsonger – så känns det jättebra bara. Jag njuter verkligen. Man får inte många minuter på sig och vill njuta av den tiden man får för att visa upp sig.
Vad var det första du åt efteråt?
– Det jag haft mest cravings på har varit bröd. Sen har det blivit nån hamburgare och nån pizza. Men bara att få ta lite extra frukt till sin gröt har varit lyxigt.
För Emil Österholm väntar nu en tävlingsfri tillvaro fram till 2023. Fokus kommer att ägnas åt träningen – samt att lägga lite extra krut på sitt nystartade företag där han är verksam som snickare.
– Jag ska bygga på mig lite muskelmassa till nästa år och se om jag kan bli ännu bättre. Det är vad jag hoppas och siktar på, avslutar Österholm.