Barn och ungdomar födda 2005 och senare har tidigare under pandemin fått träna kollektivt med sina lag och föreningar. Så kommer inte att vara fallet den närmaste månaden efter beslutet som har fattats om att stänga ner idrottshallarna.
– Fruktansvärt tråkigt. Jag hoppas att regeringen tar genomtänkta beslut kring vad det innebär att stänga ner barn- och ungdomsidrott i över en månads tid. För mig är det jäkligt oroväckande att man känner sig tvingad att ta bort möjligheten att röra på sig, träffa kompisar och allt vad det innebär. Jag vill vara tydlig med att jag uppfattar det här som direktiv från regeringshåll och inte Norrköpings kommuns beslut, säger Dan Björkman, klubbchef i Vita Hästen.
– Sen ser jag själv inte var i Folkhälsomyndighetens direktiv som kom där det stod att idrottshallar och ungdomsidrott ska stängas ner. Men det är väl frågan om vad man tolkar som absolut nödvändigt. Jag anser ju att barn- och ungdomsidrott är oerhört nödvändigt för samhället. Jag hoppas att man inte tar förhastade beslut i såna här frågor.
Vita Hästen har cirka 300 aktiva barn och ungdomar. De får inte träna i Himmelstalundshallen eller Stallet fram till 24 januari.
– Vår uterink är öppen och där ser vi möjlighet att bedriva vår verksamhet. Vi är tacksamma för att kommunen håller den möjligheten öppen för oss i den mån det går. Sedan blir det ju mer begränsade istider än normalt. Det är bara att be till vädergudarna, blir det för varmt väder så klarar uterinken inte att hålla is. Vi ska försöka göra det bästa möjliga utifrån de restriktioner som finns, säger Dan Björkman.
I Dolphins barn- och ungdomsverksamhet är det ännu fler som påverkas. Runt 500 aktiva har klubben – där nu alla får en vardag utan sin kollektiva träning i en dryg månads tid. Det är bara dam- och herrlaget som får fortsätta. Rullstolslaget är också pausade.
Stadium Arena ägs av Norrköpings Basketförening (Dolphins) och lyder därmed formellt inte under riktlinjerna på samma sätt som de kommunala hallarna. Dolphins har dock valt att följa kommunens linje.
– Det är tråkigt för alla ungdomar. Men jag förstår restriktionerna, jag har respekt för den här smittan och vi ska alla försöka bidra till att inte sprida den. Men klart det är tråkigt för ungdomarna som inte får träna eller tävla, säger Dolphins-ordföranden David Bergström och lägger till:
– De som är födda 2004 och tidigare har ju redan fått vara utan träning i två månader. Det är ju tufft alltså. Man får vara kreativ som ledare, ut i skogen, håll avstånd och gör andra saker för att hålla de aktiva. Det är aldrig roligt att inte göra något, framför allt nu när skolan är nedstängd och har lov, säger Bergström.
Utöver Stadium Arena är det Linghallen som Dolphins brukar nyttja.
– Det gäller att hålla i och hålla ut. Sen får vi hoppas att det kommer en vår att se fram emot där vi kan öppna upp igen, säger David Bergström.
Åby Oilers medlemsantal bland barn och ungdomar är 324, de påverkas alltså av att idrottshallarna stängd. För Åby Oilers del är det Åby Arena, Hultaskolans gymnastiksal, Mässhallen och Billbäcks Arena som brukar användas för det yngre gardet.
– Jag tycker att det här är ett stort steg, absolut. På ett sätt kan jag väl tycka att det är rimligt, på ett sätt är det inte rimligt med tanke på alla barn och ungdomar som vi kommer tappa. Och de behöver också få röra på sig och inte bara sitta still, säger Mia Malinen Karlsson, ordförande i Åby Oilers.
– Det är en jättesvår fråga. Men man måste ändå lita på att de beslut som tas, att de tas för befolkningens bästa. Men det är inte roligt. Det är beklagligt, men det kanske är ett måste, jag vet inte.
För Mia Malinen Karlsson är det bara att gilla läget och invänta nya direktiv som gäller.
– Det finns nog inget rätt och fel i det här. I längden finns det en risk att vi tappar barn och ungdomar, det är min största fasa, säger Mia.