Det kraftigt höjda elpriset ger huvudvärk för privatpersoner, företag – och idrottsklubbar som driver sin egen anläggning.
Första halvan av december var det riktigt dyr elkostnad med ett rörligt pris på omkring 4–5 kronor per kilowattimme i södra Sverige, omkring tio gånger så mycket som före prisstegringarna hösten 2021.
Sporten har tidigare skrivit om oron hos många klubbar, bland annat hos Norrköpings elitföreningar.
Prognosen för den här vintern är fortsatt dyster. Enligt beräkningar från RF/Sisu riskerar kostnaderna att tredubblas för de föreningar som ansvarar för den egna driften.
Det kan medföra att vissa klubbar måste pausa verksamheten under de tyngsta vintermånaderna för att över huvudtaget överleva.
– Det här är inte den julklapp som idrottsföreningar behöver. Det är bra att föreningar inkluderas i elstöd från regeringen men glappet mellan faktiska kostnader och kompensation riskerar bli så stort att föreningar inte mäktar med. Det försvårar läget ytterligare när idrottsföreningarna i södra Sverige förväntas klara elkostnaderna hela vintern och som allra tidigast kan få kompensation under våren 2023. Jag är imponerad av idrottsföreningarnas ansträngningar men djupt bekymrad och det finns en risk att barn, unga och vuxna som börjar hitta tillbaka efter pandemin nu återigen stängs ute när föreningarna inte har råd att ha hallar och planer öppna över vintern, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Jonas Andersson, ordförande i Skärblacka Hockey, flaggade redan i höstas för att klubben kan få svårt att hålla Globalhallen öppen hela säsongen på grund av de ökade elkostnaderna.
Det kvarstår, trots att föreningen nyligen har fått ett särskilt elprisstöd från Norrköpings kommun.
– Det förlängde säsongen med en till en och en halv månad i alla fall. Men enbart elen kostar ungefär 100 000 kronor per månad, plus att vatten och värme har blivit dyrare också. Som det ser ut just nu kan vi ha öppet till början av februari. Normalt stänger vi i slutet av mars, berättar Jonas Andersson.
Det är många verksamheter i Globalhallen som drabbas i så fall.
– Vårt A-lag har seriespel till slutet av mars ungefär. Jag tror inte Vita Hästen är så glada om vi tvingas flytta till Norrköping med tanke på träningstider och så. Sen har vi alla ungdomslag också, plus allmänheten, skolor och företag som hyr in sig hos oss. Det känns ju inte alls roligt om vi är tvungna att stänga hallen tidigare. Men något måste hända i så fall.
Hur är känslan?
– Vi är hoppfulla trots allt men än är det inte ljust på himlen. Det är lite mörker kvar på säsongen.
Hästsporten är en året runt-verksamhet. Det finns inte mycket att fundera över eller spara på när det exempelvis gäller värme till hästarna.
– Så är det. Men jag låste elen i september 2021 och vi har ett ganska lågt avtal i ytterligare två år. De säger att det är det enda bra jag har gjort i föreningen, skämtar Lennart Nilsson, ordförande i Norrköpings Fätrittklubb.
Andra grannklubbar i samma bransch är inte lika lyckligt lottade.
I Hageby Ridklubb i kanten av Vrinneviskogen tornar det mörka elmolnet upp sig över verksamheten.
– Vårt bundna avtal gick ut den 1 juni. Att vara tvungen att ha rörligt är katastrof, konstaterar ordföranden Sofia Eriksson Limedal.
Klubben har försökt spara så mycket det går, bland annat genom att stänga av värmen på läktaren och i klubbrummet.
– Vi förbrukade 1500 kilowattimmar mindre i november jämfört med förra året men räkningen blev ändå 6000 kronor dyrare.
Då var ändå november en förhållandevis lindrig månad. I december har det varit betydligt dyrare och efter det väntar ytterligare ett par ovissa vintermånader.
– Jag vet. Ovissheten är värst. Det är inget roligt när det skenar och man inte har någon kontroll. 30 öre ena dagen och fem kronor nästa. Det går inte att bedriva en ideell verksamhet när det är så här. Hjärnan går på högvarv hela tiden, det är så många timmar som går åt till det här. Foder och allt annat har ju blivit dyrare också. Vi fick 24 000 kronor i elstöd från kommunen för ett par veckor sedan och det har räddat oss det här halvåret i alla fall.
Årsförbrukningen för hela 2021 (där elpriserna började skjuta i höjden från september) landade på 80 694 kilowattimmar till en kostnad av 119 862 kronor.
De elva första månaderna av 2022 har det gått åt 62 381 kilowattimmar som har kostat 103 606 kronor.
Den nuvarande prissättningen, som ingen ser något slut på i dagsläget, gör stora hål i klubbkassan.
– Vi är nere på knäna. Vi har inte behövt ta av våra besparingar än, som vi hade tänkt ha till underhåll och verksamheten, men det blir vilken dag som helst. Vi budgeterar med att gå en kvarts miljon kronor back nästa år, säger Sofia Eriksson Limedal.
Hageby RK har nästan 300 medlemmar, varav över 200 är aktiva och ridande, och än så länge är avgiften oförändrad.
– Men vi kommer nog behöva justera det på årsmötet i februari. Det är samtidigt en balansgång. Vi vill ju att folk ska ha råd att vara här och det kan bli väldigt ödesdigert att höja för mycket. Idrotten är ju till för alla.
Norrköpings kommun har alltså skjutit till ett välkommet elstöd men Sofia Eriksson Limedal är ändå orolig för framtiden.
– Jag har mailat kommunen och vill ha till en dialog. När elpriserna fortsätter att skena, kommer vi få ökade drift- och anläggningsbidrag då? säger hon.
För skidverksamheten i Kimstad GoIF är det också en oviss tid. Klubben har bland annat sex snökanoner för att ha åkbara spår men elkostnaden kan i sämsta fall landa på omkring 600 000 kronor jämfört med 200 000 kronor för två vintrar sedan.
Jonas Braam från Kimstads Skid- och Motionssektion berättar att enbart snökanonerna i sig drar omkring 90 000 kilowattimmar per år.
– Tyvärr har vi ju oftast igång dem när det är som kallast och blåser som minst. Då är ju elpriset som högst också. Det var fyra–fem kronor nu i december. Elstödet som ska komma baseras på ett snittpris på hela året och då blir det väldigt fel för oss. Det bästa vore med ett högkostnadsskydd i ordets rätta bemärkelse, säger Braam.
Bidrag har kommit och ytterligare besked om statligt stöd inväntas. Det är näst intill ovärderliga pengar för en liten förening med många ideella krafter.
– Alla föreningar som hade en ökad utgift fick ansöka hos Norrköpings kommun under hösten. Det är pengar i efterhand, precis som det utlovade stödet med 50 öre per kilowattimme från i fjol som vi inte vet när det kommer. Det hjälper till med årets räkningar men regeringen har ju också pratat om kompensation för den här vintern.
Utöver det blir det inkomster via spåravgifter från allmänheten, vuxna åkare över 20 år.
– Det hjälper till att täcka kostnaderna i alla fall. Vi skulle vilja gå med plus för att ha möjlighet att byta ut snökanonerna och annat när det behövs, men just nu går inte det.
Är det samma spåravgift?
– Ja, vi har inte höjt något där och det vill vi absolut inte göra heller. Vi ser nyttan i det hela och så länge det går plus minus noll är det en vinst för alla.
Norrköpings Skidklubb var något tveksam att dra igång snökanonerna i Yxbacken om inte klubben fick elstöd från kommunen. Det bidraget har kommit och NSK sprutade backen vit i samband med den senaste köldknäppen.
– Det kanske var lite överdrivet att vi inte skulle ha någon verksamhet utan bidraget. Det finns andra komponenter än så att väga in och vi är tillräckligt likvida. Men vi är klara med att spruta och håller på att schakta nu. Det kan bli något litet till om det behövs kompletteras. Vi budgeterade med ett maxtak och bedömningen är att vi ligger under det, säger Tomas Ingvarsson som är driftansvarig i NSK:s styrelse,
Nu börjar det roliga i backen.
– Det är som tidigare år. Vi har utgifter i början och sen kommer intäkterna, även om det är lite mer extremt nu. Vi hoppas många köper liftkort.
När blir det premiär?
– Det lutar åt annandag jul men vi har inte tagit officiellt beslut på det än.
Racketstadion i Norrköping ägs gemensamt av de sju klubbarna som har sin verksamhet där. Hallchefen Zara Tärning säger att verksamheten inte har drabbats särskilt mycket av de höjda elpriserna hittills – och hon hoppas att det blir hyggligt skonsamt de närmaste åren.
– Vi har haft ett ganska okej fast avtal som går ut den 31 december nu. Men samtidigt håller vi på och installerar solceller som ska vara klart i januari. Vi räknar med att det ska täcka ungefär hälften av vår årsförbrukning och det vi sparar in under sommaren får vi väl lägga undan på ett elkonto för vintern. Vi har varit ganska förebyggande i annat också, även om vi inte tänkte på det just då. All belysning är utbytt till ledbelysning och vi har automatisk tändning när man kommer in på toaletter och i omklädningsrum. Det stora tunga, att byta luft i hallen, görs nattetid också, säger Tärning.
Hur ser klubbarnas del ut i det här?
– Man kan säga att de hyr in sig per bana. Hittills har vi inte behövt höja priset och jag hoppas att det förblir så.