Elitlicensen - så in i Norden
Norsk fotboll blöder - och det är rika Rosenborgs felNORRKÖPINGNorsk fotboll blöder. Tio av 14 klubbar i Tippeligan redovisar kraftiga minusresultat efter fjolåret. Det totala minuset landar på 100 miljoner kr.- Förklaringen är enkel. Vi har alla försökt hänga med Rosenborg. Och det kostar, säger exempelvis Benny Lennartsson, tränare för Viking Stavanger.I Sverige har den s k elitlicensen gjort klubbarna betydligt mer återhållsamma de senaste åren.
Svenske tränaren Benny Lennartsson vet varför de norska klubbarna går back: bristen på försäljningar av spelare. FOTO: SCANPIX
Foto:
Han räknar med att samtliga allsvenska klubbar ska klara elitlicensen. Men poängterar att flera ändå bör vara väldigt vaksamma i framtiden.
Elitlicensen innebär att klubbarna inte får ha något negativt eget kapital. I mars månad plockas räkenskaperna in till förbundet och en utvärdering kommer att göras.
- Har någon klubb negativt eget kapital kommer de att få en månad på sig att presentera en handlingsplan, säger Kenneth Tallinger vidare. Är den orealistisk kommer vi att begära en kontrollbalansräkning.
<b>Tvångsnedflyttning</b>
Hade licensen gällt redan i fjol hade fyra klubbar tvingats till en handlingsplan. De klubbar som inte lyckas sköta sin ekonomi flyttas ner en serie redan år 2003!
I svensk fotboll är det mest de tre stora klubbarna, AIK, Helsingborg och IFK Göteborg, som blöder. Sammanlagt gjorde de över 30 miljoner kr minus på driften i fjol. Alla dessa tre har varit med i Champions League och därmed fått stora inkomster.
- Ibland går det lite för fort. Man rycks med, samtidigt som det inte räcker med 13 duktiga spelare i en trupp utan man måste ha betydligt fler när antalet matcher ökar, säger AIK:s vd Sanny Åslund.
<b>Rosenborg i egen klass</b>
I Norge spelar Rosenborg i en helt annan division när det gäller ekonomin än övriga klubbar. Men även den norska storklubben, som varit med i Champions League, har dragit åt tumskruvarna.
- Orsakerna till den tappade ekonomin är dels lönerna men också att försäljningarna till utlandet nästan helt uteblivet. Sammanlagt räknade klubbarna med att sälja för 100 miljoner kr, säger Benny Lennartsson.
Rosenborg har ju de senaste fem-sex åren sålt dyrt till utlandet för att sedan fördela ut miljonerna till de övriga norska klubbarna, då man fyllt på med de bästa inhemska spelarna.
Rosenborg har i dag runt 100 miljoner kr på banken, men slår ändå till nödbromsen. Lönerna har ökat med 25 procent det senaste året och de 15 högst betalda spelarna i laget tjänar ett par miljoner kronor i årslön och stannar tack vare pengarna i Trondheim istället för att flytta utomlands.
Trots 50 miljoner kr från Champions League-deltagandet gör Rosenborg bara ett marginellt plus för år 2001.
- Lönekostnaderna måste ner. Framförallt måste lönerna baseras mer på prestation, menar exempelvis Rosenborgs Nils Skutle.
<b>Näringslivet räddade Glimt</b>
Alla norska klubbar fick före jul sin elitlicens för nästa år, men flera av klubbarna var riktigt illa ute. Glimt lyckades exempelvis rädda sin licens sedan näringslivet gått in med 25 miljoner kr och Start var tvungna att sälja några av sina bästa spelare. Start sänker också lönerna med 5,3 milj kr.
Många privatpersoner i Norge har också klubbarna som sina privata små leksaker. Vilket ses med blandade känslor. Miljonären Kjell Inge Rökke gick förra året in med 20 miljoner kr i Molde för att täcka klubbens underskott.
- I Vålerengen och Lyn är det samma sak. Jag tycker väldigt illa om de här satsningarna eftersom de som stöttar inte har en aning om hur en fotbollsklubb fungerar. Den formen av sponsring är pest, menar Benny Lennartsson.
Bara så du vet, Fredrik Lundberg!
<font size=3><i>Här är läget hos allsvenskarna</font size=3></I>
AIK
Har trots Champions League-miljoner en ansträngd ekonomi. Klubben har tvingats sälja av med flera spelare för att få ner lönekostnaderna, som legat på runt 30 miljoner kr om året. Gjorde 20 miljoner kr minus år 2000 och 11 miljoner kr minus i fjol.
- Vi köper inte dyrt längre utan satsar på unga spelare som kan utvecklas hos oss, säger Sanny Åslund, vd i AIK.
DJURGÅRDEN
Har en succéfylld säsong bakom sig och gör 2-3 miljoner kr i vinst. Låg dock back 5,5 milj kr inför år 2001. Värvningen av Kim Källström, som kostar 5 milj kr till Häcken, går utanför framtida satsningar eftersom man här fått in personer och företag som satsat s k rikskapital.
ELFSBORG
Har sålt spelare för 29 miljoner och köpt för 5 miljoner kr. Gick in med ett minus på 3 miljoner kr. Trots en dålig placering lyckas man nå nollresultat när det gäller driften.
- Tack vare att vi bantade truppen redan för tre år sedan kan vi gå jämnt upp, säger fotbollsansvarige Thomas Nyberg.
För att slippa samma skandaler som 2001, då Elfsborg fråntogs poäng i allsvenskan för att man slarvat med övergångspapperen för Johan Karlsson, har man anställt förre spelaren Stefan Andreasson som ny klubbdirektör.
IFK GÖTEBORG
Hade 52 miljoner kr i eget kapital inför den här säsongen, som dock lär ha slutat med ett minus på 20 miljoner kr. Bantar nu med tre tjänster på den adminstrativa sidan och fyra A-kontrakt försvinner. Tänker också sälja Kamratgården.
HALMSTAD BK
Halmstad tappar sin stjärna Stefan Selakovic men får 16-17 miljoner kr av holländska Heerenveen. Går 3-4 miljoner kr minus på driften men har ett starkt eget kapital sedan försäljningen av Fredrik Ljungberg till Arsenal som gav 40 miljoner kr.
HAMMARBY
SM-guldet har inte gett klubben några lysande affärer. Trots att omfattande sparprogram blir det bara en miljon kr över. "Bajen" låg 15 miljoner kr back inför det här året, men tack vare bolagisering (25 procent) fick man in 13 miljoner kr av en amerikansk affärsman. Utan dessa pengar hade elitlicensen varit i stor fara.
HELSINGBORG
Hade 20 miljoner kr i eget kapital inför säsongen 2001, bl a erhöll man ju 35 miljoner kr från Champions League-deltagandet. Men årets säsong har inte gått bra, varför HIF troligen gör ett underskott på 10 miljoner kr. Har dragit ner på spelarköp inför år 2002, i övrigt inga andra sparåtgärder.
KALMAR FF
Trots att man vann Superettan överlägset gör man en förlust på en dryg miljon kr. Klubben har dock ett eget kapital på 3 miljoner kr sedan förra visiten i allsvenskan. Satsar vidare i år, dels med flera nyförvärv, dels med att låta spelarna träna mer på dagtid.
- En miljon minus till får vi vara beredda att ta, säger Per-Anders Holm i KFF-styret.
LANDSKRONA
Gör ett litet plus i år, men vågar inte på några stora satsningar inför den allsvenka come backen.
- Vi hade vår kris 94-95, men har sedan dess reparerat upp ekonomin, säger klubbdirektören Lars Persson.
MALMÖ FF
Tack vare 82 miljoner kr från försäljningen av Zlatan Ibrahimovic till Ajax lider inte MFF brist på pengar. Man gjorde dock en förlust på drygt 10 miljoner kr år 2000 och tappade ytterligare ett par miljoner förra året.
- Vi är dock försiktiga och bantar nu truppen från 26 till 22 man, säger klubbdirektören Hasse Borg.
IFK NORRKÖPING
Har haft några tunga år ekonomiskt och tappat i stort sett hela sitt kapital. Nu återstår bara en aktieportfölj och klubbhuset. Minuset på driften i fjol landar på cirka 2,5-3 miljoner kr, trots strålande 8 600 personer i snitt på matcherna. De nya miljonerna från Fredrik Lundberg går inte in i driften, utan är öronmärkta till spelarköp. Det gör att IFK får fortsätta spara. Som jämnförelse kan nämnas att IFK:s lönekonte i år ligger på 12 miljoner kr, AIK betalar alltså ut nästan 30 miloner kr till sina spelare.
GIF SUNDSVALL
Kämpar hårt för att klara elitlicensen. Gick cirka en miljon kr minus i fjol och har inget eget kapital att ta av. Förhoppningsvis ska upprustningen av Idrottsparken innebära mer publik och större inkomster.
ÖREBRO SK
Efter många jobbiga år hamnade ÖSK på plus i somras när man sålde Niklas Skoog till Malmö FF för 7,5 milj kr. Driften gick med en miljon kr i förlust i fjol, därför har alla kontrakt omförhandlats för att minska konstnaderna.
- Vi hoppas göra nollresultat år 2002, men det blir svårt, säger klubbdirektören Urban Olsson.
ÖRGRYTE IS
Klubben har skaffat sig ett bra eget kapital efter försäljningarna av Johan Elmander och Marcu