Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dan hoppas nå Mora för 18:e gången

NORRKÖPING
- Det är upplevelsen och gemenskapen som gör att man vill åka igen.
Så beskriver Tjalveåkaren Dan Bosk Vasaloppet som han i helgen åker för 18:e gången.

Dan Bosk är av 16 281 förväntansfulla skidentusiaster som står på startlinjen i Sälen på söndag morgon. Dan åker loppet för 18:e gången och i går, när Folkbladet fotograferade honom, singlade det t o m ned lite snöflingor i Norrköpings-området.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Dan Bosk är av 16 281 förväntansfulla skidentusiaster som står på startlinjen i Sälen på söndag morgon. Dan åker loppet för 18:e gången och i går, när Folkbladet fotograferade honom, singlade det t o m ned lite snöflingor i Norrköpings-området. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Sport2002-03-01 00:00
På söndag är det dags för den 78:e upplagan av svenska skidklassikern Vasaloppet. 16 281 skidlöpare står på startlinjen för att färdas de nio milen från starten i Sälen till målet i Mora. Fjorton skidlöpare från Norrköpingsklubben Tjalve åker norr ut idag för att på söndag klara av kraftprovet. Dan Bosk, 48, åkte sitt första lopp redan 1983. Sedan dess har det hunnit bli 17 starter i skidklassikern. I helgen är det dags för start nummer 18 i ordningen.
- Tjalvegänget åker i morgon (läs idag) vid lunchtid. Vi bor hos familjer i Lima som ligger tre mil från starten i Sälen. På lördagen provåker man och testar valla. Vallasnacket före loppet hör till ett Vasalopp, förklarar Dan.
Med startnummer 7998 startar Dan Bosk i sjunde startled och har ett taktiskt knep i loppets inledning.
- Jag brukar försöka dra på lite de första två kilometrarna eftersom man alltid blir stående i första uppförsbacken. Är man iväg snabbt kan man tjäna tid. Dessutom kan man försöka läsa av backen och se vilken väg som är snabbast.

<b>Vallasnacket igång</b>
Inför starten är kanske det största samtalsämnet vilken valla man ska lägga på skidorna. Hur vädret blir på söndag är lite osäkert.
- Som det ser ut nu kan det bli runt ett par tre minusgrader, men det får vi se på söndag.
Under sina 17 Vasalopp har Dan varit med om de flesta vädervarianterna.
- 1987 var det 30 minusgrader vid starten i Sälen, då körde man med dubbla mössor och vantar, minns Dan.
Dan har också åkt de nio milen i riktigt tungt blötföre.
- Då är det bara klistervalla som gäller.
1998 var det perfekta förhållanden. Det var då som Peter Göransson slog Bengt Hassis 12 år gamla rekord och fick rekordtiden 3.38.57. Även Dan Bosk gjorde sitt snabbaste Vasalopp och fick en sluttid på 6.40.
Förutom vallan brukar förhandssnacket också handla om hur många mil man tränat inför loppet. Den här vintern har det inte blivit så mycket skidträning för Dan.
-Jag åkte några mil i julas när det var snö här. Annars har jag hållit igång med löpträning. Är man bara hyggligt grundtränad och är skaplig på skidorna är det inga problem att orka.

<b>Tid runt 7,5 timmar?</b>
Vilken tid får du på söndag?
- Är det normalt före blir det säkert en tid runt sju och en halv timme, tippar Dan.
Under nio mils skidåkning är det viktigt att dricka mycket. Förutom den traditionsenliga blåbärssoppan dricker skidlöparna också kaffe och buljong.
-Det är bra att dricka buljong för att få i sig salt. Under loppet brukar man även få i sig några bullar.
Vem vinner Vasaloppet?
- Det är svårt att tippa, men Staffan Larsson är alltid med där framme. Om Botvinov är med blir han säkert också farlig.
Under sina Vasalopp har Dan klarat sig undan större incidenter. Vid ett par tillfällen har han brutit en stav. På söndag morgon klockan 8:00 går starten och då gäller det för Dan Bosk och de andra Tjalveåkarna att hålla stavar och skidor i styr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!