Bergström tar sig an europamästarna

NORRKÖPING
David Bergström har briljerat i svenska basketligan, men vad kan Dolphins stjärnguard göra mot europamästarna från Jugoslavien?
På fredag kväll får vi svaret om "bössan" håller också mot tuffaste motstånd.
- Det känns bara bra, bedyrar 26-åringen. Jag blir bara mer inspirerad av att vi möter just dom.

David Bergström är redan på plats i Luleå, där svenska basketlandslaget möter Jugoslavien på fredag. Dolphins stjärnguard gör då comeback i blågult efter skada.
FOTO: PETTER ANDERSSON

David Bergström är redan på plats i Luleå, där svenska basketlandslaget möter Jugoslavien på fredag. Dolphins stjärnguard gör då comeback i blågult efter skada. FOTO: PETTER ANDERSSON

Foto:

Sport2002-01-23 00:00
Basketlandslaget samlades redan i måndags, fyra dygn innan fredagens första match i Luleå.
En lite väl lång "laddning" kan man tycka.
- Meningen var att vi skulle mött juggarna på onsdag. Men så flyttades matchen och förbundet ville inte ändra förberedelserna, förklarar David.
Som igår valde att fördriva tiden som de flesta andra idrottskillar i samma situation:
Kortspel med polarna, alltså.
På hotellrum 309 i Luleå satt ett gäng långa killar och lät korten gå runt.
- Jo, det blir att vi lirar en del, flabbar 26-åringen.

<b>Möter Plannja</b>
Det är förstås ingen meningen att landslaget ska drabbas av varken lappsjuka eller hotelldöd. Därför har nye förbundskaptenen Jan Enjebo lagt in en extra träningsmatch mot Plannja i kväll.
- Vi tränar och spelar. Vi ska nog få tiden att gå.
Norrköpingskillen gör comeback i blågult, tackade som bekant tidigare nej till landslaget på grund av skada. David har inte spelat en match sedan resan till Baltikum i somras.
- Det är jättekul att vara tillbaka. Vi har ett riktigt roligt gäng, bra stämning, bedyrar han.
Sedan gör det ju ingenting att regerande europamästarna Jugoslavien står för motståndet i dubbellandskamperna (man möts även i Borås på lördag).
Grabbarna från Balkan kan räkna med ett stort stöd inför svenska läktare.
Jugoslavien har ännu inte offentliggjort sitt lag. Men samtidigt har man nästan hur många kvalitetsspelare som helst. Det är i princip bara att välja och vraka.
- De skulle kunna skicka hit ett juniorlag och ändå vara mycket bra, menar David Bergström. Vi mötte dom faktiskt i för-EM i Turkiet förra sommaren och då hade dom med alla sina stjärnor utom Dejan Bodiroga (grekiska Panathinaikos, vår anm). Fast då tog dom det å andra sidan rätt lugnt...
Hur som helst är det en formstark Dolphins-guard som drar på sig den gula tröjan på fredag kväll. David har ju varit rent lysande i NEBL-kvalet och i söndagens ligamatch mot Solna i Himmelstalundshallen.
- Det känns bara bra. Jag är lite öm i kroppen, men så spelade vi faktiskt tre matcher på fyra dagar, påminner han.
Det blir inte särskilt lång vila efter landskamperna heller. Redan på tisdag spelar Norrköping Dolphins sin uppskjutna match mot M7 i Borås.
- Tur att man hinner hem till Norrköping emellan, pustar han.

<b>Ingen Burke</b>
Nyblivne svenske medborgaren, 29-årige Paul Burke hade verkligen sett fram emot hemmadebuten i de kommande basketlandskamperna.
Nu har den förre Dolphins-guarden Paul tackat nej på grund av skada.
Förra helgen ådrog sig han en hjärnskakning i en seriematch i tyska bundesligan, där Burke representerar Bonn.
I stället får Peter Theisz från Södertälje Kings chansen mot de jugoslaviska basketgiganterna.
Även John Pettersson, Plannjas lovande center, har fått kasta in handduken.
Det är Johns knä som inte riktigt läkt ihop som det ska. John ersätts av Boråsklubben M7:s talang, 20-årige Martin Ringström.
- Med sin längd och snabbhet är Martin absolut en man för framtiden. Fast kanske inte just på den position han nu spelar, fyra, utan snarare lite längre bort från korgen som skjutstark trea, säger förbundskaptenen Jan Enjebo.
Som också dammat av 90-talets omslagspojke i svensk basket, centern Mattias Sahlström.
Han tvingas undvara de amerikanska collegespelarna Oluoma Nnamaka och Fredrik Jönzén, men i övrigt ställer Sverige upp med det bästa landet har att erbjuda.
Truppen: David Bergström (Norrköping Dolphins), Håkan Larsson (Brant Hagen), Ibbe Diarra (Opel Skyliners), Jonas Larsson (Plannja), Lesli Myrthil (Sundsvall), Joakim Blom (Braunschweig), Anders Rönndahl (Plannja), Daniel Dajic (Sundsvall), JD Sanders (Södertälje), Mattias Sahlström (Solna), Martin Ringström (M7) och Peter Theisz (Södertälje).

<B><center>+ + +</b></center>

Svenska basketvänner kan räkna med flera fina besök framöver. Sverige - och Norrköping - står ju som värd för EM 2003 och kommer att bjuda in några av Europas vassaste landslag under året.
- Vi arrangerar bland annat ett för-EM då vi testar organisationen. Givetvis blir det då matcher i bland annat Norrköping, förklarar EM-generalen Peter Rohmée från Borås, som var på Norrköpingsvisit i förra veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!