Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Basketligan kan vara på rätt väg

NORRKÖPING
Basketligan kan vara på rätt väg.
Det känns som om barnsjukdomarna försvunnit, insikten blivit större och självrannsakan gjorts.
Så är det också dags nu - bara två år återstår till EM-slutspelet på hemmaplan 2003.

Tio förhoppningsfulla coacher träffades i Stockholm i går när Basketligan hade sin årliga pressupptakt. 
FOTO: PRESSENS BILD

Tio förhoppningsfulla coacher träffades i Stockholm i går när Basketligan hade sin årliga pressupptakt. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Sport2001-10-04 00:00
Det fanns en tid när ligaklubbarna drog åt olika håll, beroende på vilken del av landet man kom från.
Kanske kan den trista perioden vara över.
Jag kan förstås ha fel och vara blåögd, men upptakten i går gav i alla fall det positiva intrycket.
Nye VD:n Tore Savander pratade förvisso lite väl mycket om "sitt" Plannja, där han suttit som ordförande, men norrbottningen hade också insikten att produkten inte kan säljas (till TV) förrän den är tillräckligt bra.
Självrannsakan finns också numer.
Svenska spelare duger inte internationellt, på grund av för dålig fysik. Det finns inga genvägar för att bli en toppnation i Europa, nu måste spelarna visa att de är precis lika stora elitidrottare som fotbolls- och hockeyspelare.
Svenska ligaspelare ska, med hjälp av ett fystest på Bosön, inom sex år vara lika vältränade som proffsen i Europa. Då pratar vi fysik.

<b>Skrämmande siffror</b>
Förbundskaptenen Janne Enjebo avslöjade t o m skrämmande fakta.
Dagens landslagsspelare har generellt sämre testvärde, mätt i syreupptagningsförmåga, än samma landslag för 15 år sedan. Det landslag Enjebo själv fanns med i.
- Vi har fokuserat oss för mycket på taktik, medgav han.
För Folkbladet erkände också förbundskaptenen att han gärna, om det var möjligt, skulle se en begränsning av utländska spelare i klubbarna. Men hur det skulle vara möjligt med dagens rörliga och fria arbetskraft hade han inget svar på. Han är samtidigt orolig för att underhållningsvärdet sjunker om de bästa amerikanerna försvinner - och det kan sporten förlora på.
- Men helt klart är att de svenska spelarna måste få viktigare roller i sina klubblag för att vi ska kunna få ett slagkraftigt landslag, poängterade Janne Enjebo.

<b>Nya regeltolkningar</b>
Basketligan tar nu också steget fullt ut i tolkningar av regelboken för att anpassa sig till resten av Europa (FIBA). Tidigare har svensk basket tillåtit lite mer fasthållningar, "hand-checking" m m för att få basketen mer publikvänlig och minska antalet avblåsningar. Ett klokt drag att göra sig kvitt den barnsjukdomen.
- Vi tror inte att det blir ett stort problem, de bästa spelarna anpassar sig till det här. Vem vill bli utfoulad i onödan? sa domarbasen Claes Åhammar.
Utanför har ligan också markerat mot alla byten av importer. Nu får max två spelare från den befintliga truppen bytas ut - utan läkarintyg.

<b>Div I-lag kan ta SM-guld</b>
Ligan har också blivit större, Oskarshamn Atomics fick tillträde och basketfamiljen är numer tio klubbar. Om än med enormt heterogena förutsättningar.
Nytt för i år är också att de två bästa lagen i basketettan, vinnaren i norra respektive södra serien, får vara med i SM-slutspelet. Som obotlig drömmare kan jag förstås tycka ett scenario med Högsbo, Helsingborg eller Skellefteå som svenska mästare kan vara charmig. Men smart? Nja, i första hand handlar det barriärbrottet om att nya kandidater ska få chansen att locka en bred publik till spännande matcher.
Vad händer om ett lag från ettan vinner, men inte anses ha en tillräckligt tjock plånbok och stark organisation? Avgörs nästa SM då utan de regerande mästarna? Det vore onekligen ett dilemma att få uppleva.

<b>Proffsen återvänder</b>
Att ligan också känns lite fräschare, lite mer intressant, beror också på att svenska proffs i utlandet återvänder hem med sikte på EM-slutspelet 2003. Jonas Larsson flyttar inte geografiskt sett närmare hemstaden Borås när han lämnar franska Dijon för Luleå, men att få tillbaka den svenska landslagskaptenen i svensk basket blir garanterat ett lyft.
Förmodligen dyker också en annan blågul veteran, Mattias Sahlström, upp i ligan också så småningom. En sjukdom tvingade honom hem från Antibes och det mesta talar för att 33-åringen snart är spelklar för Solna.
Också Peter Theisz, tidigare i Österrike, flyttar tillbaka efter en proffssejour. Han valde Södertälje.
En viss dragningskraft finns tydligen hos den svenska ligan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!