Baryard siktar på rekordcheck

NORRKÖPING
Globenhoppningarna eller den penningstinna Gold-Zack i München?
Svaret blev - båda tävlingarna.
Malin Baryard kan därmed se fram mot en svettig helg på marken och i luften.
- Men flygresorna fram och tillbaka kommer inte att påverka min insats, lovar Norrköpingstjejen.

Malin Baryard kommer, även om hon skulle misslyckas i den sista deltävlingen, få sin största prischeck hittills.
FOTO: SCANPIX

Malin Baryard kommer, även om hon skulle misslyckas i den sista deltävlingen, få sin största prischeck hittills. FOTO: SCANPIX

Foto:

Sport2002-11-27 00:00
Landslagsstjärnan brukar förstås nöja sig med en tävlingsplats per helg, men den här gången gick krocken inte att undvika.
Tävlingarna i Globen är ett stycke svensk klassiker, Malin har varit med alla nio gångerna, och hon ville ogärna missa årets show.
Men.
Gold-Zack i bayerns huvudstad München lockar med prispengar som varken Malin Baryard eller någon annan svensk hoppstjärna ens varit i närheten av.

<b>1,5 miljon inom räckhåll</b>
Inför helgens övningar - tillika sista deltävlingen på riders tour - parkerar Malin på andraplats. Behåller hon den placeringen kan hon under söndagen kvittera ut fantastiska 150 000 euro, alltså 1,5 miljon svenska kronor.
- Jag har tidigare vunnit några hundratusen kronor som mest. 250 000, kanske, funderar hon.
Åt ledaren på touren finns inget att göra. Tysken Ludger Beerbaum har ointagliga 90 poäng. Malin, tvåan, har 55 och jagas i första hand av tyskduon Christian Ahlman (45) och Sören von Rönne (42).
- Tycker själv jag har en bra chans på pengarna. Jag måste misslyckas ganska rejält för att de ska kunna komma ikapp. Och skulle jag tappa några placeringar får jag ändå en fin prischeck, påpekar hon glatt.
Visst är det så. Malin kan inte bli sämre än fyra och därmed är hon garanterad 50 000 euro (en halv miljon kronor).

<b>Alla de bästa kommer</b>
- Självklart kommer alla de bästa ryttarna till start i München. För personlig del känns det bara bra, "Flippan" gjorde ju bra ifrån sig i Stuttgart förra helgen, fortsätter Baryard, som haft en kanonsäsong med VM-silvret i Jerez (lag) som absoluta höjdpunkt.
Hon har vunnit två deltävlingar i Golden-Zack, nämligen i Balve och Gere. Noterbart är hon endast tävlat i fem av totalt åtta tävlingar.
- Jag har helt enkelt inte haft tid till fler.
Malin flyger från Norrköping till München i morgon för de inledande klasserna, fast redan på kvällen återvänder hon till Sverige och Stockholm. Butterfly Flip stannar naturligtvis kvar i Tyskland.
I Stockholm väntar danska hästen Chamone, som hon kommer att tävla med i en enda klass under fredagen. Men ärligt talat är inte Malin Baryard i Globen för i första hand tävlingarna.
- Nej, jag ska ju ha en "clinic" på fredagen. Ett slags föredrag där jag sitter til häst med mikrofon. Problemet är att jag är en naturbegåvning, jag vet inte hur man lär ut saker, skrattar hon.
Hon låter dock inte särskilt orolig för utgången, van som hon är vid uppmärksamhet. Malin Baryard är trots allt svensk ridsports stora affischnamn, ung, karismatisk, mediavan och stjärna.
På kvällen återvänder hon till München där hon ska försöka kvala in till söndagens huvudnummer.

<b>Stjärnor i Globen</b>
Arrangörerna i Stockholm gjorde verkligen allt för att få Malin till huvudstaden, även om man har ett fullkalibrigt startfält i övrigt. Hela det svenska VM-silverlaget finns på plats med individuella finalisten Helena Lundbäck i spetsen.
För svenskarnas del väntar ett revanschmöte med världsmästarna från Irland, som dyker upp med Dermot Lennon (vann GP-klassen i Globen förra året), Cameron Hanley och Billy Twoney.
Belgien, som slutade trea i VM, kommer med Stanny van Paesschen, Peter Postelmans och Koen Vereecke.
Redan under fredagseftermiddagen gör landets främsta juniorer upp i Agra junior final, de ungas stora final. Bland se sex ryttarna finns Vikbolandets talang Cecilia Lundbäck, som ju är kusin till Helena Lundbäck.
Cecilia tävlar med hästen Every i Globen.
<B>Fakta/Golden-Zack</B>
Ställningen efter åtta av totalt nio deltävlingar.
1) Ludger Beerbaum, Tyskland, 90 p
2) Malin Baryard, Sverige, 55 p
3) Christian Ahlmann, Tyskland, 45 p
4) Sören von Rönne, Tyskland, 42 p
5) Marcus Ehling, Tyskland, 35 p
Beräkning: Ettan får 20 p, tvåan 15, trean 12, fyran 10, femman 8.
Prispengar: 1) 250 000 euro, 2) 150 000, 3) 100 000, 4) 50 000, 5) 35 000.
En euro: cirka 9 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!