Andra svängen i Ryssland

NORRKÖPING: Daniel Mossberg är en av få bandyspelare som även gör ett andra år i Ryssland.
Inför den kommande säsongen har han bytt klubb från Zorkij till Raketa Kazan.
- Lönerna går inte ens jämföra med dem i de svenska klubbarna, säger Daniel Mossberg.

Daniel Mossberg har bytt klubb men bli kvar i Ryssland. Därmed blir han en av få svenska bandyspelare som stannat kvar i Ryssland mer än en säsong. - De som åker ensamma klarar bara ett år för att det är så tufft att vara ensam i det landet säger han.Foto: Andreas Skogh

Daniel Mossberg har bytt klubb men bli kvar i Ryssland. Därmed blir han en av få svenska bandyspelare som stannat kvar i Ryssland mer än en säsong. - De som åker ensamma klarar bara ett år för att det är så tufft att vara ensam i det landet säger han.Foto: Andreas Skogh

Foto:

Sport2007-06-27 06:00
Daniel Mossberg en av svenska landslagets stora profiler och en viktig kugge i Anders Jakobssons nya landslag. Det svenska laget har genomgått en generationsväxling där flera av de gamla spelarna slutat och många yngre har klivit fram.
- Hela bandyn håller på att förändras med tanke på alla de nya hallarna som byggs runt om i Sverige och det behövs verkligen, säger Daniel.
Han poängterar att sporten verkligen behöver en utveckling för att inte bandynintresset ska försvinna helt i Sverige. Han berättar om hur klubbarna i Ryssland redan vid 10-12-års åldern börjar drilla sina spelare.
- Det är en helt annan mentalitet där och det gäller ju alla sporter. Föräldrarna lever fattigt och hoppas att deras barn ska lyckas i någon sport och tjäna pengar åt familjen och det är oftast pappan som tränar barnen stenhårt.

Nygammal tränare
Daniel tror också att när flera svenska spelare tjänar bra med pengar i Ryssland och kan leva på bandyn, lockar det ungdomarna att satsa hårt på bandyn för att även de lyckas någon gång i framtiden.
- Det funkar inte som vi har här hemma att jobba heltid 8-17 och sedan träna på elitnivå på kvällarna, man orkar inte det i längden och då förstår jag att ungdomarna inte vill satsa på bandyn. Högst ett halvtidsjobb går att ha om man ska kunna ge allt på bandyn.
Daniel Mossberg flyttade över till Ryssland inför förra året. Klubben Zorkij lockade med ett äventyr och en fet lönecheck som han inte kunde tacka nej till. Till skillnad från många andra spelare tog han även med sig familjen i flyttlasset.
- Det underlättar något oerhört att ha med sig dem, man kan ha ett vanligt liv vid sidan om bandyn. De som åker ensamma klarar bara ett år för att det är så tufft att vara ensam i det landet.
Förra säsongen spelade han tillsammans med två till svenskar, Johan Andersson och Daniel Andersson. I den nya klubben Raketa Kazan kommer Per Hellmyrs och Anderas Bergwall vara klubbkompisar. Dessutom kommer Tony Lindqvist att ta över som tränare.
- Det ska bli jättekul att få Tony som tränare igen. Jag hade honom i Sandviken tidigare och han är riktigt bra.
Den kommande säsongen kommer dock att bli den sista i Ryssland, efter det är han mätt på äventyret och vill flytta hem till Sverige.
- Det lutar väl åt att det blir att flytta hem till Sandviken då. De håller på att bygga en ny hall för 190 miljoner och det kommer bli perfekta möjligheter för oss att lira i.
Den andra anledningen till att han vill flytta hem är hans snart 3-åriga son.
- Han ska inte behöva lära sig ryskan, det är så gott som omöjligt, säger han och skrattar.
Om en månad drar flytten över till Ryssland och andra delen på det stora äventyret.
Fakta
Namn: Daniel Mossberg
Född: 19 april 1981
Längd: 187 cm
Vikt: 87 kg
Klubb: Raketa Kazan
Tidigare klubbar: Zorkij, Sandvikens AIK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!