? Lugn, jag stannar i IFK

"Pligg" ger positivt besked till supportrarna
NORRKÖPING
IFK Norrköpings supportrar fruktar att det blir spelarflykt efter den här fotbollssäsongen som mest innehållit stora besvikelser.
Fast en sak är positiv:
Allsvenskans känsligaste vänsterfot blir kvar på Idrottsparken.
- Jag har ju kontrakt också för nästa år, påpekar Kristian Bergström.

Kristian Bergström  har förstås inte gett upp hoppet om allsvenskt spel även nästa säsong. På söndag väntar en svår bortamatch i Helsingborg. Ska vändningen komma redan då?
FOTO: ROBERT SVENSSON

Kristian Bergström har förstås inte gett upp hoppet om allsvenskt spel även nästa säsong. På söndag väntar en svår bortamatch i Helsingborg. Ska vändningen komma redan då? FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Sport2001-10-12 00:00
"Pligg" låter överraskande lugn och harmonisk när Folkbladet fick tag i honom vid lunchtid igår. Högsta seriens bäste passningsläggare (han är just nu tvåa) de senaste två åren jagar inte upp sig i onödan.
Och vi som trodde IFK-spelarna var nagelbitande vrak vid det här laget. Det räcker väl med att titta i allsvenska tabellen för att framkalla iskalla kårar längst kroppen. Eller?
- Äsch, vi har under en lång tid vetat vad som krävs. Det känns egentligen inte mer annorlunda nu än tidigare, menar 27-åringen från Åtvidaberg.
Tre matcher återstår.
IFK:s allsvenska existens kommer att ställas på spel i Helsingborg (bortamatch på söndag), Norrköping (Trelleborg kommer på besök den 21 oktober) och Borås (Elfsborg borta, 27 oktober).

<B>? Räcker det med en seger, "Pligg"?</B>
- Troligen inte. Matchen mot Elfsborg kan bli helt avgörande för oss. Men förhoppningsvis gör vi ju en bra match redan i Helsingborg på söndag. Vi har skakat om dom tidigare på Olympia. Och varför skulle vi inte kunna vinna där? Vi slog ändå Djurgården borta, påminner positive "Pligg".
I de fem senaste allsvenska matcherna mot skåningarna har IFK vunnit två, samt spelat en oavgjord. Det har med andra ord varit helt jämnt lagen emellan.
Fast i höst har det gått minst sagt trögt för det vita och blå kamratlaget. 0-6 och noll pinnar i de två senaste matcherna är förstås inget glädjesmittande facit.
- Vi har i alla fall saken i egna händer och det känns trots allt bra att veta.

<B>? Har ni haft otur?</B>
- Nej, det tycker jag inte. Samtidigt som vi snöpligt tappat poäng i vissa matcher har vi haft flyt i andra. Tur och otur har jämnat ut sig, tycker jag.

<B>? Ni tar fler poäng borta än hemma?</B>
- Tillfälligheter. Det är absolut roligare att spela hemma på Idrottsparken än borta, slår han fast.
"Peking" vänstersida har tidigare varit lagets vassaste anfallsvapen, men det här året har det gått rätt tungt för "vänsterfötterna" Bergström och Mathias Florén.
- Det räcker med att titta i tabellen för att sätta betyg på egna insatsen, tycker Kristian.

<B>? Men ni är också mer påpassade än tidigare?</B>
- Jo det är sant. Motståndarna är alltid snabba på att flytta över folk till vår sida. Smickrande för oss, men svårigheterna har också stegrats år för år. Det är en sak man måste vänja sig vid. Man kan inte springa och gömma sig.

<b>Positivt till Håkan</b>
I slutet av förra veckan förstärkte IFK tränarsidan. Håkan Ericson har kallats in för att stötta huvudtränaren Tor-Arne Fredheim och laget.
- Hittills har han mest iakttagit, det är svårt att redan nu säga vad det kan ge för effekt. Däremot känns tanken rätt, och det är absolut inget negativt att plocka in Håkan i det här läget. En ny röst är inte fel.
Medan flera av "Pliggs" lagkompisar sitter i kontraktsförhandlingar kan han själv sitta lugnt i åtminstone ytterligare ett år.
- Jag har inte behövt tänka på det där, säger han, väl medveten om både klubbens och lagkompisarnas bryderier.
Flera IFK-are förhandlar just nu med klubbledningen. Många supportrar är oroliga över att "Peking" ska förlora sina stjärnor.
- Med tanke på läget är det kanske inte så underligt att det blir så här. Klart att allt vore lugnare om vi haft fler poäng och legat högre upp i tabellen.

<B>? Har du rätt att bryta kontraktet om IFK åker ur allsvenskan?</B>
- Nej.
Man kan lätt få intrycket att de segslitna kontraktsförhandlingarna är något unikt för IFK Norrköping, men så är givetvis inte fallet.
I Göteborg har det länge varit ett grinigt klimat mellan supportrar, spelare och klubbledning.
Där har flera av lagets stjärnor, bland annat Håkan Mild, Jimmy Svensson och målvakten Bengt Andersson, ännu inte lämnat besked om kommande säsong.
Bara så ni vet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!