Allsvenskan blöder

Malmö FF: –32,8 miljoner kronor.
Djurgården: –20 miljoner kronor.
Halmstad BK: –17 miljoner kronor.
AIK: –9 miljoner kronor
Kalmar FF: –8 miljoner kronor.
Fotbollsallsvenskan blöder.

4 mars 2011 03:00

Undantaget är två östgötaklubbar, Åtvidabergs FF som lämnade allsvenskan med ett plus på 2,3 miljoner kronor och IFK Norrköping som redovisade 5,6 miljoner kronor i plus för koncernen vid förra veckans årsmöte.

Trista resultat
Rapporterna hos våra allsvenskar ramlar nu in i strid ström. Och det är ingen rolig läsning.

Senast i raden att berätta om ett stort minus var Halmstad BK. På två år har klubbens egna kapital sjunkit från 35 miljoner kr till blott tre. Dessutom är driftsunderskottet för 2011 budgeterat - till 12 miljoner kr!

HBK fick i januari en ny interimsstyrelse som blev till ordinarie vid årsmötet i tisdags. De herrarna har en tuff uppgift framför sig. För på agendan står en ny fotbollsarena som ska ersätta Örjans Vall. Kommunen går in med 50 miljoner kronor i garantisumma, men resten ska HBK få fram vilket inte känns som någon lätt uppgift i dessa tider.

Plus i Göteborg
Om om vi undantar de ovan visade minusklubbarna finns det också en del som går skapligt. Gais exempelvis redovisar plusminusnoll, IFK Göteborg har ett överskott på 600 000 kr, Häcken (som drar in stora pengar på Gothia Cup) visar på en miljon kr plus, Örebro SK + 2,5 miljoner kronor och Elfsborg + 1,4 miljoner kr.

Andra klubbar som visar minus, fast i mindre skala, är Helsingborg, Gefle och Trelleborg vilka enligt Idrottens Affärer har ett underskott på 1-3 miljoner kr.

Den stora vinnaren 2010 är ändå Elfsborg som även har ett eget kapital på 36 miljoner kronor. Omsättningen hamnade på 115 miljoner kronor, 25 miljoner kr mer än 2009. Försäljningen av Emir Bajrami till Twente (31 miljoner kr in) finns med i 2010 års siffror, däremot inte försäljningen av Denni Avdic till Werder Bremen (18 miljoner kr) som påförs årets siffror.

- Det finns inget självändamål för klubben att tjäna massa pengar. I och med att vi har byggt upp en buffert i eget kapital och driften går bra kan vi återinvestera i stort sett alla intäkter, säger Bosse Johansson till Borås Tidning.

IFK Göteborg är också en klubb som står på god grund. Att vinsten enbart blev 600 000 kr beror på att klubben investerat en hel del pengar i inomhushall och konstgräsplan. "Blåvitt" har hela 35,2 miljoner kronor ändå i egen kapital.

I Helsingborg räknade man med en miljon kronor i vinst, men resultatet blev 2,5 miljoner sämre jämfört med budget. 1,5 miljoner saknades.

Det egna kapitaletl är nu inte större än 600 000 kronor, att jämföra med 10,7 miljoner kr för två år sedan.

- Man kan säga att vår ekonomi är skör, men vi känner att vi har den under kontroll, kommenterar HIF:s ordförande Claes Olsson till Helsingborgs Dagblad.

HIF har länge haft miljonskulder men har nu betalat tillbaka de sista 800 000 kronorna till bankerna, vilket försämrar resultatet en del.

ÅFF undantaget
En klubb som verkligen har koll på siffrorna är Åtvidabergs FF, trots att man åkte ur allsvenskan. Lilla Åtvid redovisade i måndags ett plus på 2,3 miljoner kr.

- En ordförande med ytterst ansvar måste våga säga nej, annars är alla kranar öppna och då rinner pengarna mellan fingrarna, säger, säger klubbens Åtvidabergs ordförande, Jan Svensson till Fotbolldirekt.se

- Många allsvenska klubbar borde förstå att för många spelare är överbetalda. Det gäller att tänka mer med hjärnan än med hjärtat.

Han ser inte annat än naturlig förklaring till plussiffrorna:

- Vi har bevakat och bevakar kostnader oerhört noga och någon som jag som ordförande måste vara en jäkel på att säga nej, säger Jan Svensson till slut.

Mindre försäljningar
Att de flesta klubbarna ändå landar på minussiffror beror på flera orsaker:

 Minskad spelarförsäljning. Enligt agenten Patrick Mörk begär de svenska klubbarna alldeles för mycket för sina spelare. Det gör att de utländska klubbarna väljer andra länder.

 Minskade publiksiffror. Allsvenskan snittade 6 518 åskådare per match i fjol, året innan, 2009, var siffran 7 953.

 Minskade sponsorintäkter. Företagen har blivit mer försiktiga när det gäller sponsorsatsningar efter finanskrisen. Därför känns IFK Norrköpings marknadsbudget på drygt 22 miljoner kr för 2011 oerhört tuff att uppnå. Utfallet för 2010 var nämligen bara hälften.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!