Ålund ska försvara titeln på Mantorp

På fredag startar Veidec Festival, Europas största och Sveriges enda EM-deltävling i dragracing, på Mantorp Park.

 

Jimmy Ålund är tillbaka från USA för att upprepa förra årets seger på hemmabanan.

 

- Vi ska göra vårt bästa för att vinna deltävlingen, men de andra teamen har tävlat i Europa hela året och har för långt försprång i totala EM för att vi ska kunna ta igen det, säger Pro Stock-föraren.

29 juli 2010 03:00
Jimmy Ålund har varit i USA och kört i början av säsongen men är nu redo att inta hemmaplan igen.

 

I början av juli ställde han upp i andra EM-deltävlingen för Pro Stock Dragracing i Finland och var nöjd med resultatet.

 

På sin hemsida säger Ålund:

 

- Vi försökte vårt bästa och det såg lovande ut, men tyvärr slutade tävlingen redan efter andra kvalificeringsrundan för oss, säger Jimmy och tänker på vevstaken som gick sönder.

 

En Top Fuel accelererar från 0-160 kilometer i timmen på en sekund och når runt 500 kilometer i timmen i topphastighet efter 402 meter.

 

För att klara av detta utvecklar motorerna över 7 000 hästkrafter, drivs på högoktanig nitrometan och låter ungefär som ett jetplan som startar.

 

16 klasser
Jimmy kör i klassen Pro Stock som inte riktigt är lika extrem, men tillräckligt kraftfull för att saker går sönder titt som tätt.

 

I helgens svenska deltävling i det officiella europamästerskapet tävlar totalt 16 olika klasser och den regerande mästaren vill vinna sin.

 

- Vi hoppas att det går bättre än i Finland i alla fall, säger Jimmy som tar med sig hela teamet: Petter Greborn, Kalle Hrupa, Mats Appelgren och Christer Bergström.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!