Två VM-medaljer direkt

Formen var inte som den skulle och Jonas Jacobsson var frustrerad inför resan till handikapps-VM i Kroatien. Men redan på första tävlingsdagen blev det ett silver och ett brons i stående luftgevär.

 

- Det gick inte bra, jag vann ju inte, sa skytten från Krokek skämtsamt och skrattade.

19 juli 2010 03:00
Regerande världsmästaren hade fastnat i sitt livs värsta formsvacka när svenska landslaget gav sig iväg till Zagreb för att försöka skjuta till sig en plats i paralympics i London 2012.

 

Han hade till och med bytt linser i den desperata jakten efter sitt gamla och nästintill perfekta skytte.

 

Nu kan Jonas andas ut en aning då det blev silvermedalj i första bästa gren, tio meter stående.

 

- Jag vet inte om jag har hittat formen, jag sköt inte jättebra, men 591 poäng räckte. Jag brukar ju ligga på stadiga 595 annars. Minst, berättade han från den 40-gradiga värmen i Kroatien.

 

En OS-plats klar
- Det var nog därför poängen var låga. Tysken som vann hade bara tre poäng mer än mig, sa Jonas som vet att han hade plockat hem guldet om han hade varit i normal form.

 

- Jag hade varit nöjd med silvret om jag hade gjort det jag skulle och den andra killen hade varit bättre än mig, men nu fattas det poäng som borde finnas där.

 

Något skytten dock var riktigt glad över var att andraplaceringen också innebar en plats för Sverige i paralympics i London om två år.

 

- Ettan och tvåan skjuter hem en plats till sitt land och det var det viktigaste för mig, att Sverige nu kommer att vara med och tävla i skytte på paralympics. Sen får vi se om jag blir uttagen i truppen eller inte men jag har i alla fall klarat alla kval, säger han ödmjukt.

 

I dagens tävling på tio meter liggande tror Jonas att det krävs fullt (600) om man ska kunna vara med och slåss.

 

Vill ha ett guld
- Det kommer nog att krävas 60 tior i rad. På träningen sköt jag två nior, men sen hade jag 40 tior i rad. Det är ett lotteri så det gäller att ha flyt och inte göra några misstag för det kommer att vara riktigt tight.

 

I morgon väntar helmatchen i 3x40 på 50 meter där Jonas tror sig ha störst guldchans.

 

- Jag ska först och främst försöka nypa en medalj, men visst vore det kul att få med sig ett guld härifrån också, säger VM-silvermedaljören som även vann ett brons i lag i lördagens stående luftgevär på tio meter.

 

Sista tävlingen avgörs på torsdag i 50 meter liggande och det är där som Jonas säger sig ha tappat mest.

 

- Jag sköt bra hela våren, men nu vet jag inte vad som har hänt. Jag vill vara över 595 poäng. Vi får se, avslutade mästerskytten från världsmästerskapen i Kroatien.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!