Cupförlusten får konsekvenser mot Syrianska

IFK Norrköping gör en riktigt bra insats mot allsvenska trean Örebro SK i svenska cupen men förlorar med 0-2 efter förlängning.

 

Men förlusten tror jag inte sved allra mest, det känns jobbigare att förutsättningarna inför lördagens seriefinal i superettan mot Syrianska försämrades.

26 maj 2010 03:00

Krönika
Med flera nyckelspelare, framförallt då anfallsvapnen, på skadelistan var det nog inte många som trodde att IFK skulle ha en chans mot ett nästan helt ordinarie ÖSK.

 

Men Örebro valde att dras in i IFK:s tempo och det innebar att IFK kunde dominera spelmässigt ute på planen stora delar av matchen. Man bjöd på härligt kortpassningsspel, snabba spelvändningar och fräcka finter.

 

Det enda som saknades fram till 77:e mål var den STORA målchansen.

 

Då kom den. Efter 15-20 pass fick Viktor Rönneklev en boll i djupled, spelade snett inåt bakåt till Marcus Johansson som nog trodde att han bara hade att sätta foten till i det tomma målet. Men ÖSK:s Michael Almebäck såg sin chans och vräkte sig fram på mållinjen och lyckades rädda bollen till hörna.

 

I det läget gjorde IFK:s tränaren Göran Bergort lagets sista byte dessutom. Imad Khalili klev in på planen i stället för Armin Tankovic som svarat för en mycket stark insats på mittfältet.

 

Orken tröt
IFK-arna orkade sedan stå emot i 90 minuter, men det syntes redan då att flera gick på knäna. Och inga byten fanns mer att göra.

 

Därför var det inte överraskande att Örebro lyckades peta dit två bollar och vinna matchen. En allsvensk serietrea, som har hela 14 ligamatcher i benen, bör vara bättre rustad än serieettan i superettan.

 

- Tycker ändå IFK stod upp överraskande bra. För det här var i stort sett ett ordinarie ÖSK-lag, berättade Thomas Nordahl, som har ett ben i varje klubb, för mig.

 

Och förre klubbdirektören Tommy Wisell fyllde på:

 

- Det blir problem för IFK mot Syrianska på lördag om inte Anders Whass kan spela.

 

Whass lämnade planen redan efter 57 minuter sedan han fått känning i baklåret. Kan inte Anders spela på lördag, vilket knappast är troligt, kommer IFK att sakna båda sina ordinarie mittbackar då Petru Racu dessutom är avstängd.

 

Även Riki Cakic tog sig för vaden flera gånger i slutet av matchen men tvingades spela vidare även i förlängningen.

 

Flera skador
Lägg därtill att både Russell Mwafurlirwa och Shpetim Hasani redan finns på skadelistan. Liksom Kristoffer Arvhage. Av dessa finns det lite hopp att Hasani kan spela med ett specialskydd för sin skadade arm.

 

Efter Syrianska-matchen på lördag får IFK i alla fall 14 dagars välförtjänt ledighet. Därför var det kanske inte fel att man blev utslaget ur cupen i går. Att möta Jönköpings Södra borta i nästa omgång låter inte så någon upphetsande uppgift...

 

Till sist lite spelarkritik. Anders Whass och Petru Racu storspelade så länge de agerade mittbackspar. Örebros stjärnor Kim Olsen, Pauhlino och Roni Porokara kom egentligen ingen vart.

 

Daniel Bamberg var strålande på mitten, varför han byttes ut i 66:e minuten är mig en gåta, men kanske var det med tanke på Syrianska-matchen på lördag.

 

Riki Cakic förtjänar också ett klart godkännande. 16-årige talangen Marcus Johansson fick chansen från start av Bergort, men känns ännu lite för tunn för 90 minuter.

 

Kanske inte heller så lätt att möta Örebros fyrtorn Magnus Wikström. Men det är ofta så mittbackarna i allsvenskan ser ut...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper