67-åriga Evy kör så det ryker

Det började med ett saligt skjutsande på sönerna som körde folkrace redan som 16-åringar.

 

Till slut tänkte hon att det kanske skulle vara kul att ta licens själv. Motorsport är ju kul.

 

Idag firar Evy Nestor från MK Ran i Askersund 23-årsjubileum på motorbanorna.

 

I helgen deltog hon i Tippenracet i Finspång i klassen för oldboys/damer.

 

- Motorsport är livet, säger den tuffa 67-åringen till Folkbladet.

19 april 2010 03:00
Det var full fart i helgen på soptippen i Finspång. I en blåst som närmade sig orkanvindar ibland, genomfördes det traditionella Tippenracet. Tävlingen delades upp i tre klasser, senior, junior och veteran/damklass. Och i den sistnämnda hittar vi tävlingens "grand old lady" alla kategorier. 67-åriga Evy Nestor från Askersund deltog i klassen som den äldsta deltagaren bland 100 startande.

 

Älskar motorsport
Naturligtvis undrar vi hur det hela började? Och varför hon håller på? Inte direkt den traditionella bilden av en pensionär direkt.

 

- Hur det började? Ja, äldsta sonen körde folkrace. Men han var ju bara 16, så jag fick sitta och skjutsa honom till tävlingarna. Så jag tänkte att jag lika gärna kunde ta licens själv. Och sedan dess är jag fast, skrattar hon.

 

Evy älskar folkrace. Och motorsport. Hela familjen är engagerad i sporten, hemma på gården i Lunna strax utanför Askersund, står flera bilar reda att köras. I år firar hon 23-årsjubileum.

 

-- Det är så kul, säger Evy. Man träffar så mycket folk, alla hjälper varandra. Man är som en enda stor familj ute på tävlingarna

 

"Grand old lady"
I år är första gången hon deltar i Tippenracet. Det blev ingen framskjuten placering. Hon slutade på en 16:e efter tre körda heat.

 

- Men jag tog mig i mål i alla tre heaten. Det får jag vara nöjd med. Det är inte så ofta jag kör sprintsträckor, som här. Det brukar gå bättre i folkrace. Banan var lite lång och knixig, egentligen inte så intressant, säger hon ärligt.

 

Evy tävlar flitigt, nu väntar en hemmatävling i Askersund den 13 maj, sedan i Hallsberg den 16-17 maj, månaden avslutas den 22 med ett race i Laxå. Och med sin ålder är hon oftast äldst bland tävlingsdeltagarna.

 

Grand old lady
- De brukar faktiskt kalla mig för just "grand old lady" hemmavid, skrattar hon.

 

Bästa placeringarna har hon nått i olika hemmatävlingar. 2006 vann hon A-klassen, och i en treklubbarstävling har hon varit på pallen tre år i rad.

 

Evy har mestadels kört Saab 99 under sin racingkarriär.

 

- Men jag har gått över mer och mer till Opel Vectra. Den är bra drag i och man kommer iväg bra i starten med den.

 

Medan Folkbladet pratar med Evy är det dags för den traditionella budgivningen på tävlingsbilarna. Det är kutym att lägga anbud på andras bilar i folkrace.

 

Ett sätt att hålla sig flytande med tävlingsbilar under säsongen. En del bilar är populärare än andra och har många bud, då dras en vinnare ur högen av anbud bara.

 

En del lägger bud på sin egen bil, ett sätt att kanske få behålla bilen om den är fin.

 

-- Då behöver man bara betala 100 kronor, startavgiften, förklarar Evy.

 

Den bilen Evy har spanat in har hela åtta bud, och den går till en annan hugad spekulant.

 

- Det gör ingenting, försäkrar hon glatt. Jag har så det räcker hemma. Det kommer fler bud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Björling